Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

”Låt den som är utan skuld tända bålet”

av | 22 aug, 2017 | Uncategorized, Debatt

Lästid: 3 minuter

Den här texten la Zinat Pirzadeh ut på Facebook i går kväll, efter att ha erbjudit den till ett flertal stora tidningar och de tackat nej till publicering.

 

Till min väns mobbare.

Att skriva detta är nog inte bra för mig men jag kan inte bara blunda när min vän sedan femton år vuxenmobbas.

Trots att jag inte alltid delar hennes åsikter är jag där när våra gemensamma vänner håller sig undan.

Säkert kommer jag också att få massor av obehagliga meddelanden.

Mina vänner avråder mig att publicera min text och tidningar vill inte publicera den.

Det är nämligen Sverige år 2017, och jag försvarar en som fördöms av hela det etablissemang som ser sig som gott, tolerant och vidsynt. Och nej, jag menar faktiskt inte han med den morotsfärgade kalufsen i Vita huset.

Den jag försvarar är precis som jag en invandrad flerbarnsmor, som kallade sig feminist långt innan det blev modeord. I dag står hon anklagad som häxa. Bålet är redan byggt, och det finns plats även för dem som har samröre med henne.

Det räckte med ett dåligt skämt. Min vän Katerina Janouch, som är en av de varmaste människor jag vet, föddes som sagt inte svensk. Hon pratar snabbt och mycket, skämtar och skrattar högt. Hon är befriande icke-pk, inget är tabu eller heligt för henne förutom människans okränkbarhet.

Ute i verkliga livet alltså. I det offentliga samtalet har hon skinn på näsan och tar mycket stryk. Och delar själv ut kängor åt höger och vänster. Men nu bestämde godhetsetablissemanget att hon kackat i det blå skåpet en gång för mycket.

Katerina delade nämligen ett Twitter-skämt som kunde tolkas som att en sommarklädd snygg yngre kvinna vid solidaritetsdemon på Medborgarplatsen för afghanska ungdomar, var där för att hitta en dejt.

Skämtet bygger dels på att politiker gör allt för att ragga röster, dels på att det tyvärr förekommer att kvinnor har sexuella affärer med unga asylsökande i beroendeställning. Sprängstoff i dagens Sverige, så naturligtvis måste Katerina peta just där. Och small gjorde det.

Rossanna Dinamarca (v), som skämtet riktades mot, berättar att hon utsatts för trakasserier efteråt, att hon blivit sexualiserad och förminskad. Och etablissemanget slöt upp på vita springare i jakt på den kränkande. Ja, inte på dom som skickade obehagliga meddelanden, utan på den som hade mage att driva med en politiker utan att ens vara komiker.

Det Sorgliga är att fokuset som bör egentligen ligga på ungdomarnas sakfråga och kamp kommer i skymundan av detta bråk!

Jag förstår Rossannas avsky inför meddelandena och hoppas att nättrollen spricker.

Tur att Rossanna är en stark och framåt tjej som också hon har rejält med skinn på näsan! Men hon är även makthavare och en högst offentlig person.
Som själv stolt poserat med att vara ”Sveriges sexigaste politiker”. Jag tror att Rossanna egentligen äter såna skämt till frukost, men att hon som karriärpolitiker alltid är uppmärksam på möjligheter att påverka debatten.

När jag träffar Katerina piper hennes mobil oupphörligt av avbokade engagemang och avbrutna samarbeten, samtidigt som Rossanna får styrkekramar.

Jag fattar inte hur ni alla som är så goda, så felfria och medmänskliga, kan vara så förbannat elaka?

Ni är mobbarna som hänger med den coola tjejen på skolgården, och stänger ute hon som råkade rapa på lunchen men som egentligen är världens härligaste människa. Och som har gjort massor för sina medsystrar, medinvandrare och medmänniskor.

Min kompis har för länge sen bett Rossanna om ursäkt och slängt tweeten.

Jag hoppas att Rossanna slipper fler kommentarer som gör henne illa till mods. Jag har följt henne och brukar vara imponerad.

Men Katerina, ensamstående mor med fem barn, håller på att berövas sin försörjning, och det andra lägret jublar skadeglatt på Facebook över varje förlorad inkomstmöjlighet. Med sorg ser jag att Rossana, annars aktiv mot näthat, lajkat det som nu sköljer över Katerina. På riktigt. Är det proportionerligt?

Finns det verkligen ingen med humor som kan ge betalt för gammal ost med roliga texter och bilder.

Är vår tid så hopplöst magsur att försoningslöst ställningskrig är enda svaret på provokation?

Tycker ni kanske också att Katerina ska dra tillbaka dit hon kommer ifrån, till ”sina likasinnade”, för att hennes sätt minsann inte passar i ”vårt Sverige”?

Nå, nu har jag sagt mitt.

Låt den som är utan skuld tända bålet.

Vid pennan,
Zinat Pirzadeh

**********

(Det här är en text innehållande opinionsmaterial, publicerad på Katerina Magasin. Åsikterna i artikeln står skribenten för. Texten har tidigare publicerats som inlägg på Facebook.)

********

Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Vill du vara med och stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk? Bidrag till mitt heltidsarbete tas tacksamt emot via swish på 0733289122 eller konto 5206-0000114 (första fyra siffrorna är clearingnummer). Blir glad för varje liten slant! Största tacken på förhand! Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer