Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Lars Vilks död är en stor förlust för Sverige och yttrandefriheten

av | 4 okt, 2021 | Yttrandefrihet

Lästid: 6 minuter

Lars Vilks är död och det är en sorgens dag för Sverige och för den fria världen. Det är jättesvårt att skriva en sån här text, tankarna far fram och tillbaka i huvudet, känslorna likaså. Det finns så mycket att säga om konstnären och ytttrandefrihetskämpen Lars Vilks, som tragiskt togs ifrån oss igår den 3 oktober, i en krasch där han omkom tillsammans med två poliser som skulle skydda honom. I den här texten vill jag först och främst försöka hedra Lars minne. Jag vill skriva om en av av landets få verkligt intellektuella, en modig man som offrade sin frihet för konsten och som tvingades resten av sitt liv här i sitt eget hemland Sverige leva i ett slags ofrivillig exil, ett grymt fängelse, på grund av framväxten av islam som är en religion där man anser att det är tillräckligt med en teckning för att döma en människa till döden. Sverige låter idag islam diktera villkoren.

Lars, kära Lars. Vi har pratat med varandra vid ett flertal tillfällen och det var alltid lika upplyftande. Jag kommer ihåg din varma blick och kramarna vi gav varandra. Jag har alltid fascinerats av din konst, först av träskulpturen Nimis som du påbörjade den sista juli 1980 på en otillgänglig strand i skånska Kullabergs naturreservat, 40 år senare pågick arbetet fortfarande berättade du för Kulturnytt i juli 2020. Senare av den konst som gjorde dig till fånge i ditt eget land. Din vilja att med konstens hjälp provocera och rikta ljuset på sådant som är absurt. Du har fått betala ett högt pris, men fortfarande fattar inte svenska folket vad som pågår, hur yttrandefriheten tas ifrån dem, grodan kokas så långsamt att den inte känner att dess dagar är räknade…

Jag blev själv på riktigt en ”kontroversiell” person 2017, men mötte dig första gången i verkligheten i en TV-studio i Göteborg den 22 september 2016 där vi båda skulle delta i Opinion Live. Du som den utsatta konstnär du var, skulle prata om yttrandefrihet och arbetet med boken Niklas Orrenius skrev om din situation, efter skotten i Köpenhamn som var avsedda att döda dig men som mördade två andra personer… jag å min sida var inkallad som expert för att prata om curlingföräldrar, på den tiden anlitades jag fortfarande som det i etablissemangets TV-soffor… vi kom att prata med varandra och jag kände mig starstruck, tänk att äntligen få möta dig! Säkerheten runt dig var rigorös förstås. Men märktes inte så mycket mitt bland allt spring och publik i en tevestudio…

 

Något helt annat var det förstås den 31 september 2018, ganska exakt tre år sedan, då vi skulle hålla en ”alternativ” bokmässa i Göteborg. Först fick vi ja. Sedan fick vi nej. Och precis som du sa i en intervju som Sverigebilden gjorde, att man inte ens tillät oss hålla en mässa? Kanske är det den sista privata och personliga intervjun som gjorts med dig… Där du berättar om att det är vardagsmat, att se sig själv bli portförbjuden och oönskad.

Jag kommer ihåg vårt informella lilla mingel på mitt hotellrum på Park, som omgavs av helt overklig säkerhet, säkerhetspolis som kollade av rummet innan du släpptes upp, jag minns att jag tänkte herregud, är detta Sverige? Sedan kunde vi umgås en stund innan det var dags att ge sig av till den hemliga mötesplatsen bakom lyckta dörrar där spillrorna av vår ”alternativa” bokmässa skulle äga rum. Som om vi var kriminella. Förbrytare. Och på sätt och vis var vi det. Hädare. Värdegrundskriminella. Sådana som kritiserade makten. Du höll föredrag och auktionerade ut några av dina tavlor på scen.

Det är smått historiskt nu, att ha varit med, att ha sett ett demokratiskt land förvandlas till något slags pervers demokratur där man låtsas ha frihet men där man förföljer oliktänkande. Trakasserar dem. Låter dem inte träffas. Polispådraget utanför den hemliga lokalen var enormt, piketer och följe värdigt en statsman! Men det var inga farliga samhällsomstörtare utan bara vi. En handfull individer som ville kunna prata fritt ur hjärtat. Något som betraktas som just ”kontroversiellt” i dagens moderna Sverige. Den här kvällen fick vi tillfälle att prata ordentligt och rå om varandra. En besynnerlig afton, som i en dröm. Eller en mardröm.

Lars, du är fri nu. Fri från hyckleri och hot. Fri från falskhet och det påtvingade fängelset du tvingades tillbringa de sista åren av ditt liv i. Lars, du är död, men inom oss lever du vidare. Jag lovar att fortsätta din kamp för yttrandefriheten. För utan den finns ingen frihet. Utan den, finns ingenting.

Den kanske sista personliga intervjun med Lars Vilks, som gjordes av Sverigebilden i samband med den alternativa bokmässan i Göteborg 2018, ser du här:

*******

*******

Eftersom jag såg det komma har jag en sprillans ny bok. Med Löfven och hans anhang på väg till soptippen. Där de tyvärr ännu inte är. Men du kan bli flockimmun mot det svenska tillståndet! Vill du köpa en signerad bok av mig så mailar du till katjanouch@gmail.com – märk mailet ”Helt Oacceptabelt”.

 

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

 

Swish: 1236749063

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). Bankgiro: 5630-6376

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE8150000000052311121146, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Senaste boken ”Helt oacceptabelt” köper du här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921334/helt-oacceptabelt-anvisningar-for-att-uppna-mental-flockimmunitet-mot-det-svenska-tillstandet

Första delen i min nya spänningsserie – ”Blodsådd” – köper du här! Del 2, Ingen kvinnas land, kommer hösten 2021.

https://www.bokus.com/bok/9789151921310/blodsadd/

 

Debattboken ”Flykten från folkhemmet” – köp den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921327/flykten-fran-folkhemmet/

 

”Anhörig Revisited” – om missbruk och medberoende, en reviderad utgåva av romanen Anhörig som kom ut första gången 2004. Köp den här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921303/anhorig/

Min bok “Bilden av Sverige” finns i pocket och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921297/bilden-av-sverige-en-personlig-resa/

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer