Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Lamotte står staty utanför LO-borgen – eftersom elen är på väg att bli en klassfråga

av | 21 feb, 2021 | Elkrisen

Lästid: 5 minuter

Tog man sig en promenad i den försiktiga vårvintersolen under söndagen kunde man vid Norra Bantorget mötas av ett sprillans nytt konstverk intill statyn av den socialdemokratiska pionjären August Palm – nämligen en bronsstaty av Joakim Lamotte hållandes en dammsugare, på ett fundament med inskriptionen Kärnkraft.se. En installation av Chang Frick som grundat elbolaget Kärnkraft.se. Han vill härigenom uppmärksamma det sorgliga faktum att elektricitet är på väg att bli en klassfråga. Han avslöjar att han kämpat i över två veckor med den 2,5 ton tunga statyn – där armeringen är etiskt material, köpt på Carl Hedins bygghandel, för att stötta Hedin som blivit illa och orättvist behandlad av myndigheterna.

Jag ringer upp Chang Frick för att höra mer om statyn och han berättar att han fick idén när han talade med en vän som är konstnär.

– När jag väl fick idén i huvudet kunde jag inte släppa den. Jag var bara tvungen att se till att den blev verklighet. Jag visste också att jag skulle ångra mig bittert om jag inte genomförde det här. Och faktiskt ska jag erkänna att jag blivit otroligt inspirerad av Jonna Sima och Anders Lindberg på Aftonbladet, de brukar prata om att konsten ska vara fri… så jag fick extra självförtroende av att tänka på detta. Så, ett extra tack till dem!

Men att bygga en så pass tung och stor staty är ingen barnlek. Frick säger att det tagit två veckor. Statyn väger 2,5 ton, Lamotte är 3D-printad och spraylackad med färg från Biltema.

– Viktigt är också att poängtera att armeringen är köpt på Carl Hedins bygghandel, det är en självklarhet att sponsra honom som blivit så orättvist behandlad. Det är med andra ord etiskt material rakt igenom.

Med installationen vill Frick han påminna statsminister Stefan Löfven om kärnkraftens betydelse för arbetare.
– När Löfven var fackbas i IF Metall var han mycket tydlig om varför kärnkraft behövs. Billig, stabil och pålitlig elförsörjning är en förutsättning för jobben i basindustrin och för svensk export. Det förstod Löfven då och jag hoppas han förstår det idag, säger Chang Frick på kärnkraft.se.
Han pekar även på fler aspekter av elen som en klassfråga: De skenande elpriserna som visar att vi inte kan ta våra tända lampor eller möjligheter att dammsuga för givet. Också företag som inte kan expandera eller som till och med tvingas stoppa produktionen är ett tydligt bevis på att elförsörjningen inte är något vi kan ta för givet, på samma sätt vi kunnat tidigare.
I ett SVT-inslag nyligen uppmanades allmänheten att avstå dammsugning men även att äta kall mat, allt för att spara el. Omgående blev dammsugaren en symbol för svensk elförsörjning och kritiken har varit hård. På Facebook har det startats grupper som heter ”Dammsugarupproret” och Frick menar att det är den här konflikten han vill illustrera med konstverket.
– Höga elpriser är inget problem för den övre medelklassen i Täby eller Danderyd. De har råd att dammsuga och äta varm mat även under kalla vinterdagar. Men det är värre för en ensamstående mamma någonstans i Värmland som redan har det kämpigt att få ekonomin och vardagen att gå ihop.
Frick tycker att det behövs en diskussion om vem eller vilka politiken egentligen är till för.

– Vad hade August Palm sagt idag? De gamla socialdemokraterna kämpade för att öka levnadsstandarden för vanligt folk. Jag tror inte de såg framför sig att en grundläggande nyttighet som elförsörjning kom att bli en klassfråga.
Vidare har Frick även en tanke med att använda just Joakim Lamotte. Han säger att Lamotte är en folklig figur som går hem hos människor i bruksorter, samtidigt som han upplevs som besvärlig och provocerande av makthavare.
Och där finns en parallell till just Socialdemokraterna och fackförbundens historia.
– När arbetarkollektiven organiserade sig en gång i tiden var de inte rädda för konflikt. Tvärtom, genom att ställa krav och att inte backa, lyckades arbetarrörelsen höja levnadsstandarden för miljontals människor. Vi behöver påminna dem om det när SVT uppmanar människor att äta kall mat för att elen inte räcker till. Det är allt annat än välfärd, avslutar Frick.

Vill du byta elbolag till Kärnkraft.se kan du göra det här.

 

 


*****

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

 

Swish: 0733289122

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Under våren 2020 kommer jag ut med två nya böcker på mitt bokförlag Palm Publishing.

Första delen i min nya spänningsserie – ”Blodsådd” – köper du här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921310/blodsadd/

 

Debattboken ”Flykten från folkhemmet” – köp den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921327/flykten-fran-folkhemmet/

 

”Anhörig Revisited” – om missbruk och medberoende, en reviderad utgåva av romanen Anhörig som kom ut första gången 2004. Köp den här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921303/anhorig/

Min bok “Bilden av Sverige” finns i pocket och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921297/bilden-av-sverige-en-personlig-resa/

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer