Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

De lämnar Sverige på grund av det politiska läget: ”Vi upplever att svenskar inte längre har en plats i landet”

av | 9 aug, 2019 | Samhälle

Lästid: 4 minuter

De är en helt vanlig svensk familj som fått nog. Med två tonårsdöttrar, två hundar och en katt, flyttar de i slutet av augusti till Marbella vid Spaniens sydkust. ”Det är på grund av det politiska läget som vi flyttar”, säger CeCe Dahlström. ”Vi upplever att svenskar inte längre har en plats i landet.”

– Ja, det är för otryggt, säger Micke Dahlström. Vi känner mycket väl till ett våldtäktsförsök här i Tyresö, och en knivattack på ena dotterns skola, där hon stod en meter från våldsamheterna. https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/9mak2M/tva-elever-knivskurna-pa-skola–misstankt-mordforsok. Sådant ska inte hända på ens barns skola.

– Vi har restriktioner för barnen så att de inte ska utsättas för övergrepp, säger CeCe. De får inte gå ensamma ute efter mörkrets inbrott och vi hämtar och lämnar med bil hela tiden.

De har nu sålt sin fina villa i Stockholmsförorten Tyresö och förberett sig noga innan flytten. Den svenska kronans fall gör att det känns rätt att flytta fastighetsvinsten till en spansk bank. Båda arbetar med hälso- och kroppsvård, qinopraktik, en blandning mellan kiropraktik och kinesiologi (rörelselära), något de tror svenskar och andra utlänningar i turistorterna på Costa del Sol kommer vilja köpa av deras firma www.sweqino.com .

Döttrarna kommer gå på svenska skolan i Fuengirola http://fuengirolakontakt.se/index.php/socialapp/sp/svenskaskolan intill Marbella eller på en spansk skola med engelsk inriktning, eller möjligen distansläsa på Sofia Distans från Stockholm.

– Vi har researchat i flera år och har bra koll på vad vi ger oss in i, säger de båda. Vi har en svensktalande advokat som hjälper oss. Den första tiden hyr vi, sen planerar vi att köpa något eget.

– Men det är inte bara säkerheten som lockar, säger Micke som bott utomlands tidigare i USA och Sydeuropa. Tempot är lugnare, solen skiner och skatterna lite lägre. Sjukvården är faktiskt bättre än i Sverige, det har vi kollat upp.

Förutom att erbjuda kroppsvård kommer de satsa på att hjälpa svenska familjer med barn som har neuropsykatriska funktionshinder (ADHD, austism, Asperger mm). Tanken är att ta ned hela familjer veckovis och behandla allihopa, se www.campwellness.se

Har ni inte dåligt samvete för att lämna Sverige?

– Jo, visst har jag det, säger CeCe sorgset. Det är mitt fosterland, men jag har gjort allt jag kunnat för att upplysa folk om hur illa ställt det är och nu orkar jag inte längre. Jag har fått utstå allehanda taskiga epitet under flera år och har fått nog.

– Dessutom tror jag att Sverige kommer att krascha, fyller Micke i. Först bostadsmarknaden och den svenska valutan. Sedan ser jag framför mig att länder som Sverige, England, Belgien, Tyskland och Frankrike kan drabbas av inbördeskrig. Då tror jag att Spanien är ett land som kommer dra öronen åt sig och strama upp de liknande problem man har.

– Fast Spanien har redan nu bättre regler, säger CeCe. Alla som vistas i landet måste ha ett ID-kort och staten betalar inte ut bidrag till migranter. De som kommer över Girbraltar från Nordafrika vill ju vidare till Tyskland och Sverige där de får bidrag och  den spanska polisen är hårda mot dem som inte sköter sig.

Paret Dahlström är inte ensamma. Andelen som flyttar är rekordmånga uppgav SVT 2017 https://www.svt.se/nyheter/utrikes/rekordmanga-svenskar-flyttar-utomlands och utlandssvenskarna har en egen organisation, Svenskar i Världen https://www.sviv.se

– Man måste ha en plan B om skiten träffar fläkten, avslutar Micke. Vi har bestämt oss och gjort en kvalificerad gissning om att detta är det bästa för oss och våra barn. Mitt råd till de som vill ha en plan B är att köpa en lägenhet i Spanien och hyra ut den 40 veckor om året. På 12 år är den betald och då kan man flytta dit och bo nästan gratis.

JAN SJUNNESSON

Jan Sjunnesson är skribent www.sjunne.com   

******

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig påinfo@katerinamagasin.se– dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok heter ”Bilden av Verkligheten” och finns nu att köpa här:

https://www.vulkanmedia.se/bilden-av-verkligheten/

Min bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund heter ”Budbärarinnan” och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer