Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Läkare slår larm: ”Behovet av vårdplatser blir större än vad Folkhälsomyndigheten kommunicerat”

av | 1 apr, 2020 | Coronakrisen

Lästid: 3 minuter

I ett nypublicerat debattinlägg på Läkartidningen varnar nu Mattias Haglund, ST-läkare i internmedicin, Landskrona lasarett och Tom Gyllenhammar, ST-läkare i allmänmedicin, vårdcentralen Sankt Lars, Lund, för att behovet av vårdplatser som följd av coronapandemin blir större än vad Folkhälsomyndigheten kommunicerat. ”Inkluderar man vanliga vårdplatser i analysen ser det än värre ut – 450 av prognosens cirka 900 extra vårdplatser var belagda 27 mars, något som skulle ske först kring dag 60” skriver läkarna. Och: ”Man bör överväga att skyndsamt uppdatera prognoserna utifrån data om den faktiska vårdplatssituationen.”

Det är ett inlägg idag den 1 april i Läkartidningen som de två ST-läkarna flaggar för att Folkhälsomyndigheten underskattar behovet av vårdplatser i samband med covid-19-pandemin, något som redan lyfts av Andreas Palm i ett tidigare debattinlägg i samma tidning. Motsvarande myndigheter i Danmark och Norge räknar med ett mer aggressivt förlopp än den svenska Folkhälsomyndigheten. Läkarna menar i sin artikel att det verkar som de prognoser som Folkhälsomyndigheten presenterade 23 mars (uppdaterade 27 mars) avviker från de lägesrapporter som redan då förelåg från sjukvårdsregionerna. De skriver så här:

”Folkhälsomyndighetens prognos gör gällande att Region Stockholm kommer att behöva cirka 300 intensivvårdsplatser som mest under pandemin. När den första prognosen gjordes, 20 mars, hade Region Stockholm 20 intensivvårdade patienter, enligt lägesrapport på regionens webbplats (www.sll.se). Detta svarar ungefär mot dag 34 på kurvan över »worst case scenario« (Figur 1) enligt Folkhälsomyndighetens modell, där patienterna i genomsnitt intensivvårdas i 14 dagar. När prognosen presenterades 23 mars hade regionen 47 intensivvårdade patienter, vilket beräknades inträffa omkring dag 42 enligt modellen (men alltså inföll redan dag 37). När prognosen uppdaterades 27 mars (dag 41) hade siffran stigit till 77, svarande till dag 49. Notera alltså att 25 procent av de enligt modellen nödvändiga IVA-platserna var belagda redan när prognosen uppdaterades. Det är synnerligen oroande att detta skedde på mindre än halva den tid som Folkhälsomyndigheten förutsett.

Inkluderar man vanliga vårdplatser i analysen ser det än värre ut – 450 av prognosens cirka 900 extra vårdplatser var belagda 27 mars, något som skulle ske först kring dag 60.”

Läkarna påpekar att Folkhälsomyndigheten tycks ha underskattat hastigheten i förloppet. Data som föreligger från regionerna förstärker farhågor om att vårdplatsbehovet blir större än vad Folkhälsomyndigheten kommunicerat.

Läs hela debattartikeln här:

https://lakartidningen.se/opinion/debatt/2020/04/utfallet-avviker-fran-myndighetens-prognos/

*****

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Under våren 2020 kommer jag ut med två nya böcker på mitt bokförlag Palm Publishing.

I mars kommer den första delen i min nya spänningsserie – ”Blodsådd” – bevaka den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921310/blodsadd/

 

I mars ger jag även ut debattboken ”Flykten från folkhemmet” – bevaka den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921327/flykten-fran-folkhemmet/

 

Senast utgivna bok är ”Anhörig Revisited” – om missbruk och medberoende, en reviderad utgåva av romanen Anhörig som kom ut första gången 2004. Köp den här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921303/anhorig/

Min bok “Bilden av Sverige” finns i pocket och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921297/bilden-av-sverige-en-personlig-resa/

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer