Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Läkare på Södersjukhuset varnar för vårdkollaps: ”Bli inte sjuk nu”

av | 13 jan, 2020 | Vårdkrisen

Lästid: 5 minuter

I ett kort, men uppmärksammat Facebookinlägg på söndagskvällen, som i skrivande stund fått sjutton tusen interaktioner, varnar Uffe Hylin, läkare på Södersjukhuset i Stockholm, människor för att bli sjuka. ”Nu har vi fullt på Södersjukhuset”, skriver Hylin och berättar att människor väntar mer än 15 timmar på vård. Samstämmiga rapporter från annan personal samt patienter bekräftar situationen. Samtidigt fortsätter massinvandringen till Sverige vara mycket kraftig, med över 120.000 utdelade uppehållstillstånd under 2019. Den svenska samhällsapparaten är inte dimensionerad för de volymer av människor med vilka Sverige hastigt expanderar, ett faktum som de styrande politikerna står handlingsförlamade och förnekande inför. Situationen är nu mycket allvarlig och de som tidigare hånat systemkritiker som varnat för en systemkollaps tystnar allt mer.

Så här lyder Uffe Hylins Facebookinlägg i sin helhet:

”Söndagskvällsrapport från jouren: Nu har vi helt fullt på Södersjukhuset. Alla avdelningar är fullbelagda och överbelagda. På akuten ligger det 17 patienter som behöver läggas in, men som det inte finns någon säng till. Den som väntat längst på en vårdplats har väntat i mer än 15 timmar. Detta ska ses i relation till att politikerna i regionledningen tycker att det råder sådan arbetsbrist i vården att läkare och undersköterskor måste varslas om uppsägning. Ett gott råd: Bli inte sjuk nu.”

De flesta som någon gång suttit på en svensk akutmottagning under de senaste åren kan vittna om en förfärlig upplevelse. Jag själv har suttit med min 88-åriga multisjuka pappa på Danderyds sjukhus en sen kväll, när jag körde in honom eftersom vi misstänkte att han kunde ha propp i benet, detta efter i samråd med hemvården efter att vi konstaterat att hans ena ben svullnat upp hastigt och oroväckande. Min stackars pappa, med smärtor och oro, fick vänta över 12 timmar på vård, och när jag till slut måste lämna honom på sjukhuset då jag själv höll på att trilla av ihop av trötthet placerades han på en brits i ett undersökningsrum där jag hittade honom dagen efter. Någon mat eller dryck fanns inte. Pappa hade en kraftig infektion i kroppen och trots att han bor i Danderyds sjukhus upptagningsområde blev han så småningom placerad på Jakobsbergs sjukhus, där han vårdades i tio dagar. Bara ett vittnesmål från mig själv, som gick igenom alla känslor av förtvivlan, vanmakt, ilska och utmattning under dessa långa timmar på akuten… samtidigt som jag såg hur ansträngd och stressad personalen var, ingen skugga över dem!

Men i Sverige tycks man inte längre fatta sunda eller logiska beslut vad det gäller något alls. Så sent som i slutet av november 2019 gick både Södersjukhuset och Danderyds sjukhus  ut med information om att man varslar personal om uppsägning, totalt 200 tjänster. På Södersjukhuset, Sös, handlade det om att 50 undersköterskor varslades. Personalen var i chock. Även facket reagerade. Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin sa i media att han var mycket besviken och orolig över att undersköterskor nu varslades om uppsägning. Han menade att det var att gå åt helt fel håll när det i dag behövs cirka 10 000 nya undersköterskor i Sverige varje år.

En proteströrelse som heter Sjukvårdsuppropet bildades under hösten 2019. Den 16:e december demonstrerade omkring 3 000 personer  i Stockholm mot nedskärningar i sjukvården. En demonstration ägde också rum i Göteborg. En av initiativtagarna till Sjukvårdsuppropet är Laura Björnström, ST-läkare på Södersjukhuset.

Diskrepansen i hur politiker beskriver den svenska vården (”vård i världsklass” enligt före detta socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, numera använt som en fras där man öppet ifrågasätter den statliga propagandalögnen) och hur det faktiskt ser ut blir allt större. Människor misshandlas rent ut sagt, trots världens högsta skatter. De politiska besluten är samhällsfraliga och skapar oerhört lidande för individer. Dessutom får svenska patienter idag i allt högre utsträckning hålla tillgodo med gamla läkemedel. Låg användning av nya läkemedel får också följdeffekter i form av att Sverige blir mindre intressant när globala företag ska besluta om var man ska placera investeringar i klinisk forskning. Svenska patienter får på sikt sämre vård och sjukvården missar ny kunskap. Samtidigt fortsätter politikerna slå sig för bröstet om att svensk hälso- och sjukvård håller ”världsklass”.

Nu kommer också oroväckande information om det nya läkarprogrammet, som riksdagen beslutat om. Där kommer studenterna få betydligt mindre traditionell medicinsk kunskap än tidigare. I stället ska utbildningen bli mer samhällskritisk och lämna plats för andra inslag. Bland dem finns mäns våld mot kvinnor, global hälsa, hbtq-frågor och hållbarhetsperspektiv. Med det nya programmet är tanken att man ska ha anpassat studierna till de förändringar som sjukvården och samhället står inför. Genom att minska det faktiska medicinska innehållet till förmån för värdegrundsrelaterade diskurser vattnar man ur läkarutbildningen trots att syftet är det motsatta. Praktiken kommer också att kortas ned från 18 månader till 12 månader vilket innebär att den praktiska delen av läkarutbildningen minskas rejält. Man anpassar utbildningen till EU:s lägsta nivå för att göra läkarutbildningarna inom EU likvärdiga. Det här beslutet skapar oro och möts av kritik. Varför ska läkare lära sig mer om det flummiga begreppet ”värdegrund”? Vi behöver medicinskt skickliga läkare – inte politiskt korrekta indoktrinerade nickedockor.

Framför allt behöver vi politiker som tar ansvar för landet. En kollapsande vård tyder på en farlig ansvarslöshet. Så länge Löfvenregimen sitter vid makten fortsätter vanstyret av Sverige och misshandeln av dess folk. Vi hoppas på omval snarast. Sverige behöver en ny regering.

******

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min kommande bok är ”Anhörig Revisited” – om missbruk och medberoende, en reviderad utgåva av romanen Anhörig som kom ut första gången 2004. Beställ den här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921303/anhorig/

Min bok ”Bilden av Verkligheten” finns att köpa här:

https://www.vulkanmedia.se/bilden-av-verkligheten/

Min bok “Bilden av Sverige” finns nu i pocket och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921297/bilden-av-sverige-en-personlig-resa/

Den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund heter ”Budbärarinnan” kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer