Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Kvinnors otrygghet: ”Det är jag som är tjejen med pepparspray”

av | 28 maj, 2018 | Samhälle

Lästid: 3 minuter

Hon är ung, söt och klädd i träningskläder och hon kommer fram till mig efter att jag bland annat talat om kvinnors otrygghet på Norrmalmstorg i lördags. Hon böjer sig fram och säger, liksom i förtroende: ”Det är mig du talar om. Det är jag som är tjejen som går med pepparspray. Det är jag som har slutat att gå i högklackat, för jag vill kunna springa ifrån den som attackerar mig. Det är jag som inte går ut på kvällarna. Det är jag som har ändrat mina vanor och som inte längre känner mig trygg. Det du talar om, det är numera min verklighet, mitt liv.”

Jag ser på henne, den här unga kvinnan som kommer fram som ett levande bevis på det jag precis stått och pratat om.

– Tränar du, undrar jag.

Hon nickar och får något sorgset i ögonen.

– Ja. Jag tränar varje dag. Hela tiden. Jag tänker att jag måste ha bra kondis och vara stark.

– Var bor du då, frågar jag, och tänker att stackars tjej, hon bor säkert i något risigt utanförskapsområde.

Hennes svar överraskar mig.

Hon nämner en fin förort. En sådan där med prydliga rabatter, välskötta hus och doften av grill som sprider sig över häckarna i den ljumma sommarkvällen. En sån där förort där villorna kostar många miljoner och där man åker på semester till Thailand och Sydafrika när barnen har höstlov. Det är en sån där förort som de rika åker från på morgonen och de mindre rika åker till för att städa och bygga. Ett folkutbyte pågår där, på t-baneperrongen, vid åtta snåret varje morgon, när de bankanställda, reklamfolket och finansglidarna åker in till city för att tjäna sina femsiffriga månadslöner medan de polska och ryska städerskorna gör entré för att putsa marmorn och mosaiken i lyxkåkarna.

En sån förort.

Förr om åren var det mer eller mindre lugnt där. Men nu sprider sig samhällsoron och ingen går fredad. Som ung tjej, eller mamma, eller tonårsflicka, måste du vakta din kropp och din själ. Du måste skaffa vapen, muskler, misstänksamhet. Du är inte längre garanterad trygghet och blir du anfallen kan det sluta med att din våldtäktsman får skadestånd medan du lämnas åt ditt öde. Rättsväsendet har slutat fungera, polisen har inte tid och bland kriminologerna som stöttas av etablissemanget heter det att hårdare straff ”inte hjälper”.

Så vad återstår?

Gympaskor. Pepparspray. Att stanna inne.

Det är det feministiska Sverige 2018.

Kvinnofriden har inte varit så här långt borta sedan Birger Jarls tider.

********

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

 

 

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer