Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Kvinna i rullstol riskerar vräkning: ”Varför har mitt Sverige inte råd att hjälpa mig”?

av | 24 jan, 2020 | Det nya Sverige

Lästid: 5 minuter

”Anna” är 59 år gammal, rullstolsbunden, svårt sjuk, med dagliga smärtor – och om hon inte får samhällets hjälp, snart bostadslös. Elen har stängts av och hon är beroende av matlådor från sina vänner för att överleva. Hon gråter och gråter medan hon berättar att hon har haft försörjningsstöd sedan 2010, då hon förlorade sin sjukpenninggrundande inkomst hos Försäkringskassan. Hur kan ett land, som påstår sig vara rikt och värna om de svaga, vägra ekonomiskt bistånd till en svårt sjuk handikappad kvinna som varken kan stå eller gå? Välkommen till det nya Sverige, som ställer grupper mot grupper, och där gruppen svenska skattebetalare blir förlorare då miljarder istället ges till migrationens skenande kostnader.

Vi kan kalla henne Anna men hon heter egentligen något annat. Hennes situation kan sammanfattas med att hennes liv är präglat av sjukdom. Sedan flera år tillbaka består hennes vardag i att hon ligger till sängs. Hon kan enbart sitta korta stunder i sin rullstol. Kan inte stå eller gå. Hon är inte förmögen att arbeta. Hon lider av kronisk smärta och behöver hjälp av hemtjänsten med såväl personlig hygien som alla andra kroppsliga behov. Men trots den svåra sjukdomsbilden väljer handläggare på socialkontoret att neka henne erforderliga ersättning som alla har rätt till i Sverige.

Det är en bekant till Anna som mejlat till Katerina Magasin och vädjat om hjälp för sin svårt sjuka vän som inte vet hur hon ska överleva morgondagen. Vännen har vänt sig till alla medier men ingen har varit intresserad av att ta upp Annas fall. De börjar kanske bli så pass många, alla dessa utförsäkrade sjuka och funktionsnedstta människor, att de tappat nyhetsvärde? Precis som rån, våldtäkter och annat våld som blivit en del av svenskarnas nya vardag…

Anna har har haft sin nuvarande handläggare på socialtjänsten sedan början av 2019. Försörjningsstöd har betalats som det ska. Därför kom det som en chock när hon i september 2019 plötsligt fick avslag på sin ansökan om försörjning.

Det var när Anna ansökte om personlig assistans under våren 2019 som problemen med försörjningsstöd började. Hon fick avslag.

– Det som återstår för mig om jag blir vräkt är ett liv på en parkbänk, säger hon förtvivlat.

Hon undrar var den svenska tryggheten och välfärden har tagit vägen. Samhällskontraktet hon betalat skatt för fram tills hon blev sjuk är brutet.

– Jag förstår inte varför min handläggare hos socialtjänsten plötsligt nekar mig ersättning och tycker att jag ska leva på mina vänner. Jag har inte fått ersättning sedan i september 2019 och jag kommer snart att bli vräkt. Inte nog med att jag är svårt sjuk så har samhället svikit mig på det grövsta möjliga sättet, jag har mörka tankar dagligen inför framtiden.

Anna väntar nu på vräkning och elen har blivit avstängd. Hon mår fruktansvärt dåligt fysiskt och psykiskt och undrar hur hon ska överleva. Hon har under hösten fått hjälp med matlådor av sina vänner, något som socialtjänsten i Stockholm tycker är skäligt och rimligt, att andra människor ska ha ansvar för att se till att hon inte svälter ihjäl. Hade inte Anna haft sina vänner så hade hon inte kunnat fått mat för dagen. Hon är evigt tacksam för all hjälp hon har fått genom att vänner sett till att hon har något att äta. Men ibland händer det ändå att hon inte får mat, att hon då svälter i flera dagar.

– Jag trodde inte att det kunde bli så här illa när man blir sjuk. Det känns som om hela samhället har vänt mig ryggen.

Vi kommer in på hennes liv i övrigt. Att hon är öppet lesbisk bör inte spela någon roll men hon säger själv att hon får en känsla av att det kan ha haft en negativ påverkan på beslutet att neka henne försörjningsstöd från socialtjänsten.

– Varför har inte mitt land råd att hjälpa mig, undrar Anna förtvivlat.

Frågan blir hängande i luften då jag blir henne svaret skyldig. I dag är gemene man sämre försäkrad än en hamster i det underbara samhället Sverige. Katerina Magasin får dagligen mail från utförsäkrade, svårt sjuka svenskar som fått det mycket sämre i ”välfärdens” Sverige som enligt fd minister Annika Strandhäll har en ”vård i världsklass”. Man kan sammanfatta mycket av den svenska vården med det ironiska ”operationen lyckades men patienten dog”. Gamla, barn, unga, kroniskt sjuka, människor med stora vårdbehov som tidigare kunde lita på socialförsäkringssystemet, faller nu mellan stolarna. Anna är bara ett av alla dessa öden. De flesta har ingen röst, de är den nya växande underklassen i ett Sverige som prioriterar migrationens kostander framför sina egna medborgares väl. Något är seriöst fel när grupper ställs mot grupper och det oftast är de gamla, sjuka och på olika sätt drabbade svenskarna som drar det kortaste strået.

******

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min kommande bok är ”Anhörig Revisited” – om missbruk och medberoende, en reviderad utgåva av romanen Anhörig som kom ut första gången 2004. Beställ den här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921303/anhorig/

Min bok ”Bilden av Verkligheten” finns att köpa här:

https://www.vulkanmedia.se/bilden-av-verkligheten/

Min bok “Bilden av Sverige” finns nu i pocket och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921297/bilden-av-sverige-en-personlig-resa/

Den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund heter ”Budbärarinnan” kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer