Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

”Kunde man få iväg de illegala invandrarna till deras respektiva hemländer så hade mycket av narkotikaproblematiken varit löst”

av | 22 jul, 2019 | Kriminalitet

Lästid: 8 minuter

Under helgen som gått har vi åter sett rubriker i mainstreammedierna om ”storbråk” och knivvåld i Göteborg. I mainstream-medierna får vi dock inte hela sanningen om vad detta handlar om: Män som befinner sig i Sverige illegalt samt narkotikahandel. Det är det som utgör den största orsaken till att Göteborgs citykärna idag håller på att bli ett utsatt område, enligt den poliskälla som kontaktat Katerina Magasin för att ge en mer ärlig bild av problematiken. Arbetet mot drogerna och langarnas ständiga revirkonflikter tar kraft, resurser och är tröstlöst, och mycket hänger samman med byråkrati och framför allt en slapp och havererad migrationspolitik, som stimulerar fortsatt kriminalitet.

För en vanlig läsare som inhämtar sin information om vad som händer från mainstreammedierna är bilden av vad som påhår i Göteborgs citykärna oklar. Det rapporteras om storbråk mellan olika ”grupperingar”. Vilka dessa ”grupperingar” är förtäljer man dock inte.

Citat ur Expressen:

Vid midnatt fick polisen in ett larm om ett större bråk i och omkring Nordstan. Från början ska drygt sex personer varit delaktiga i bråket, men enligt polisen kan ännu fler ha varit inblandade.

– Det vi vet just nu, är att minst två personer är knivskurna. Vi har lokaliserat en person som vi bedömer som allvarligt skadat. Sen har vi en annan knivskuren men han verkar inte lika allvarligt knivskuren, sa Morten Gunneng, vakthavande befäl vid polisen i region Väst, strax efter midnatt.

Polisens presstalesperson Thomas Fuxborg uppger att det de senaste veckorna varit oroligt mellan grupperingar som hänger i innerstan och runt Nordstan.”

 – Nej, man säger inte att det rör sig om grupper av invandrare som säljer droger och att dessa bråk som det rapporteras om nästan uteslutande handlar om revir och drogrelaterade konflikter, säger poliskällan när vi pratar i telefon nu på morgonen.

Han har hört av sig tidigare och anser att Göteborgs citykärna håller på att bli ett så kallat ”särskilt utsatt område”. Nu förklarar han närmare vad han menar:

– Det finns flera faktorer till att jag anser att innerstaden håller på att bli ett särskilt utsatt område. Jag och många med mig i city tycker så, på grund av den extrema eskaleringen av narkotikabrott som varit i Nordstan. Det är de flesta försäljningarna sker. Störst koncentration är det vid ingången, där hänger försäljarna i klasar, framför allt på eftermiddagen och kvällstid.

– Om vi tar nordost, där finns de särskilt utsatta områdena Bergsjön och Hisingen… Där finns cirka tjugo personer, på Hisingen, som gör detta område till särskilt utsatt. Men dessa personer opererar inte bara där, utan de är också i city. De har ”gröna” lägenheter, och de rör sig däromkring.

Gröna lägenheter?

– Att de inte är skrivna där, men bor där ändå. Definitivt varje kväll har vi dessa personer på krogarna, och på kvällar har vi dem i Nordstan. Så, vi vet alltså vilka de är som gör ett område väldigt utsatt, de gängkriminella, vi vet vilka de är, men de bor inte i city, de bor i Hisingen eller i Bergsjön, men de verkar i city. Det blir väldigt skevt när deras folkbokföringsadressen, är i Bergsjön, men att de finns i city. Det är ett av kriterierna.

– Det andra är att nu på sommaren, när det kommer en stor mängd turister, så undrar de vad som har hänt med Göteborg, de ser att det är ett förfall.

De vänder sig till er?

– Ja, de pratar med oss poliser, de undrar vad som hänt, varför det ser ut som det gör. För de blir antastade i Brunnsparken, medan vi uniformerade patrullerar är det ju lugnt men så snart vi lämnar så återuppstår kommersen. Turisterna blir antastade av narkotikaförsäljarna, de försöker sälja till dem, de är enträgna, inte så att de nöjer sig med ett nej utan de följer efter och tjatar… Det har också skett att turister blir rånade, men där påstår Erik Nord (polischef i Göteborg, min anm.) att rånen inte ökat, jag vågar inte gå i clinch med statistiken.. men statistiken är en sak, och verkligheten en annan.

– Sen har vi näringsidkarna, som food truckar, kiosker, de som lever upp på turism på sommaren, många av dem är förtvivlade, de är rädda. De tycker stämningen är hotfull med påtända langare, de ser hur försäljningen pågår. De är rädda för att bli bestulna och rånade. Det hör vi ideligen när vi är därnere, de vill att vi ska ta narkotikaförsäljarna i förvar.

– Och så butikerna. Där är det inte längre fråga om snatterier, utan det är ringa stölder, man går helt enkelt in och hämtar det man vill ha. Butikspersonalen vågar inte göra motstånd, de är hjälplösa. Det är väldigt vanligt att de som stjäl är beväpnade, kniv är vanligt. Inte så att de viftar med kniven men de har den på sig.

– Parkeringshuset i Nordstan är kameraövervakat och där finns flera vakter, så det är inte värst utsatt. Däremot i P-huset Arkaden, på Östra Larmgatan, där hänger de i trapphusen, där ligger folie, Tramadolkartor, stanken av cannabis genomsyrar luften. Där sker mycket försäljning. Jag jobbar uniformerad och kommer sällan på det, vi jobbar mer med ren ordningshållning, mot ordnigsstörningar. Men vi samarbetar ju med gatulängninggruppen som är mycket offensiva. Allt hänger ihop.

De här storbråken som tidningarna skriver om, vad handlar de om?

– För det mesta är det narkotikarelaterade bråk om revir. Eller att någon har sålt till fel person, köpt av fel person, och så blir det bråk. Detta kommer sällan fram i mainstream…

Han beskriver hur reviren är uppdelade:

– Fredsbron är arabernas, i nuläget. Det är den bästa platsen för droghandel, den vetter rakt mot stora ingången till Nordstan. Prio 1 är att få den platsen, här har man bra utkik och bra koll på vad som händer runtomkring.

– Strax väster om den finns en mindre gångbro som går från Brunnsparken mot Norra Hamngatan, det är den vid stora ingången, den mindre bron är i nuläget afghanernas.

– Somalierna har inget direkt revir, de är ”frilansare” som vi kallar dem…

– När du läser om större bråk mellan ”grupperingar” är det uppgörelser om de här reviren, försäljningsställena… och ”grupperingarna” är araber, afghaner och somalier. Precis det som hände på Kungstorget i helgen, det var återigen någon form av uppgörelse. Allmänheten ringde in och såg att en afghan grävde ner en kniv i en plantering, sedan kom somalierna och det vart bråk. Sen kommer polisen och alla springer från platsen, det är så det går till, man får sällan får tag på någon, ingripandet renderar inget och därför finns det inte med i statistiken.

Att det är minst sagt rörigt är inte att ta miste på.

– Många av dem som håller på är andra generationens invandrarbarn, som somalierna, de lever sitt eget liv med sina klaner. Självklart handlar det om pengar, alla vill ha sin del av kakan.

Han konstaterar dock att det efter 2015 skett en markant ökning av narkotikahantering där afghanska män är inblandade. De så kallade ”ensamkommande” som numera är kvar i Sverige tack vare gymnasielagen.

– Afghanerna är väldigt problematiska, för de har flera olika identiteter. De ska utvisas men i väntan på det säljer de droger och begår brott. Många är kvar tack vare gymnasielagen, de som vi ser i Nordstan är de som är obra. De är inskrivna på skolor, men studerar egentligen inte, lärarna säger att de ser dem vid kunchdags och sen försvinner de igen. Det är klart att det finns bra afghaner, men dem vi har att göra med skapar stora problem. Vi har fått mer att göra och det känns tröstlöst, det spelar ingen roll om en afghan har tio försäljningar på sig eller inga, han får vara kvar i Sverige ändå. Och det finns inga försvarsplatser. De som skall ut ur Sverige är här i alla fall, men det går trögt, man får ut väldigt få, under tiden fortsätter de med sin narkotihantering naturligtvis. Och de har så många olika identiteter, det är väldigt omständigt och svårt att få veta vilka de är för vi har inte tillgång till de register som gränspolisen har, så arbetet blir tungrott för oss.

Vi kommer in på häktningen av den amerikanske rapparen ASAP Rocky och han skrattar lite, säger att alla inte är lika inför lagen och att det inte är rättvist.

– Dagligen släpper vi människor som begår narkotikabrott… man gör en kontroll på dem, det som står på LMA-kortet, alltså det kort de fått från Migrationsvrket, där kan det stå vilken identitet som helst, den de uppgett när de kommit till Sverige. Vi slår i våra register, hittar inte personen, försöker få kontakt med gräns (gränspolisen, min anm.), ibland kan det vara svårt, det är väntetid, då får man avväga: Ska vi lägga flera timmar på denna individ, eller göra viktigare saker? Och så tvingas vi släppa personen på plats. Och ja, det kan vara en person som har narkotika på sig, eller som begår ordningsstörning, att man hänger med dem som säljer och pysslar med narkotika, kanske finns det inget direkt att ta på, men man vet vad som försiggår… Så vi tar folk och tvingas släppa dem igen. Om och om, samma visa.

Om du fick fria händer, och obegränsade resurser, hur skulle du lösa den här situationen? Vad behöver göras, enligt dig?

– De som enligt svensk lag inte ha rätt att vara i landet längre, och ska utvisas, borde skickas iväg. Alltså de män som är här illegalt. För det är många av dem som skapar dessa problem, helt klart. Om man kunde man få bort dem till deras respektiva hemländer så hade många av narkotikaproblematiken varit lösta. Det är inte bara afghaner. Också irakier och syrier. Men du vet, migrationspolitiken är absurd, även om de är här illegalt, så får de vara kvar här… Och blir omhändertagna på bästa sätt av samhället, de har ju massor av rättigheter som gör att de har det bra i Sverige! Medan man skär ner på förskolor, skolor vård, pensionärer, så är det en lång lista på rättigheter dessa individer har. De får sitt uppehålle betalt, och har rätt till sjukvård och tandvård, preventivmedel. Alla beslut är tagna och de ska ut, men enligt kommunallagen så har de rätt till allt. Det är faktiskt inte klokt.

Det är bara måndagsmorgon också idag kommer nya affärer göras upp i Nordstan. Turister som är besök kommer att trakasseras och erbjudas cannabis.

Min poliskälla och jag lägger på.

Han ska arbeta som vanligt, en av dem som försöker hålla ordning på en myrstack där det kryllar av kriminalitet och otrygghet.

Skulle politisk vilja finnas så skulle man kunna få ordning.

Men dessvärre lyser den med sin frånvaro.

Återstår att se hur långt förfallet tillåts gå.

Under tiden offras staden Göteborg, liksom många andra delar av Sverige.

******

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig påinfo@katerinamagasin.se– dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok heter ”Bilden av Verkligheten” och finns nu att köpa här:

https://www.vulkanmedia.se/bilden-av-verkligheten/

Min bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund heter ”Budbärarinnan” och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer