Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Kristna fembarnsmamman Asia Bibi riskerar dödsstraff för några förflugna ord

av | 22 okt, 2018 | Utrikes

Lästid: 3 minuter

Kanske känner jag extra starkt för Asia Bibi eftersom hon är fembarnsmamma precis som jag själv. Men våra likheter slutar vid antalet barn. I övrigt skiljer sig Asias liv väsentligt från mitt. Asia är kristen och lever i Pakistan där ett felaktigt ord kan leda till många år i fängelse och till och med dödsstraff. För Pakistan har blasfemilagar, alltså lagar mot hädelse, och detta innebär att man inte får säga ett enda tveksamt ord om islam… 2009 kom Asia i gräl med några muslimska kvinnor i provinsen Punjab. Sedan dess har hon suttit fängslad, vid det här laget i över 3000 dagar. Det råder hätsk stämning på flera håll i Pakistan med krav på att dödsdomen ska verkställas och Bibi hängas. Det behövs mycket uppmärksamhet i internationell media för att Asia ska ha en chans att bli benådad, och för att andra hädelsedömda ska få lindring.

Det är bloggen ”I allmänhetens tjänst – granskning av public service” som uppmärksammar att fallet Asia Bibi inte fått särskilt mycket utrymme i svensk public service. Asia genererar inga upprörda kampanjer i SVT och SR. Inga tevesoffor hos TV4 heller. Ändå är det etermedia som behöver rapportera för att man ska påverka opinionen i Pakistan. (Bilden här medan är från ”I allmänhetens tjänst”).

Affären Asia Bibi började alltså i juni 2009, då Asia plockade bär tillsammans med några muslimska kvinnor. Dessa blev upprörda för att Bibi drack från samma vattenskål som muslimerna. ”Min Kristus dog för mig. Vad gjorde Mohammed för er?” ska Bibi ha sagt under bråket, vilket polisanmäldes som ett brott mot hädelselagen. Jag tänker, det hade kunnat vara jag. Jag är också fembarnsmor, frispråkig och lyder ogärna auktoriteter.  Men än så länge har jag kunnat säga vad jag vill utan att riskera livet i Sverige. Det enda jag förlorat är en plats i tv-sofforna och några fisförnäma förlagskontakter… Däremot börjar Sverige faktiskt närma sig hädelselagar eftersom den suspekta figuren Näthatsgranskaren anmäler privatpersoner för just nedsättande kommentarer om framför allt islam. Några personer har redan dömts för brottet hets mot folkgrupp, trots att en ideologi knappast är en homogen grupp.

Tillbaka till Asia Bibi: I november 2010 dömdes hon till döden av en distriktsdomstol i Punjab, och en domstol i Lahore bekräftade domen 2014. I juli 2015 sköt Högsta domstolen upp verkställandet av domen, i väntan på att den skulle överklagas. 2011 mördades en guvernör och en minister som uttalat stöd för Bibi och kritiserat landets hårda hädelselagar. Häromveckan sammanträdde Högsta domstolen i Islamabad och håller nu på att skriva dom i det politiskt laddade målet. Att fallet uppmärksammas internationellt kan vara avgörande för den dödsdömda mammans liv. Även andra som drabbas hårt av hädelselagarna kan gynnas av rapportering om fallet Asia Bibi. Ändå är det märkligt tyst hos SVT.

Emotser att det ska bli ändring och att det görs reportage i SVT och SR för att bilda opinion och rädda fembarnsmammans liv!  #freeasiabibi #freeasia #freedom #mother #justiceforasia

På ”I allmänhetens tjänst” kan du läsa mer om hur public service sviker sitt uppdrag.

********

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Min senaste bok heter ”Budbärarinnan” och är den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund.

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer