Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Kristina, 85, slet tillbaka sin plånbok ur den knivbeväpnade rånarens hand – ”Svenskar är för mesiga”

av | 28 dec, 2020 | Det nya Sverige

Lästid: 6 minuter

Mellandagsmörkret sänker sig över E4:an där jag ligger och kör när mobilen ringer. Det är min vän sedan tidigt 90-tal, Eva, som vill berätta det som just hänt. Hennes 85-åriga mamma Kristina har just blivit utsatt för ett rånförsök inne på ICA Maxi Lindhagensplan när hon med hjälp av sin rollator begett sig ut för att handla mat till sig och 92-åriga maken som hon vårdar i hemmet sedan tio år. Klockan fem, annandag jul 2020 har råntombolan alltså kommit till den pensionerade sjuksköterskan Kristina Lindh. Säkert trodde brottslingen att den gamla damen skulle bli ett lätt byte, men där högg han i sten. Rånaren, en man som Kristina beskriver som ”rätt så välklädd” och som hon uppfattar som mörk och av utländsk börd, kanske rumän, smyger upp intill henne vid hyllan med saft där Kristina ska ta lingondricka, och yttrar blott två ord, ”svart vinbärssaft”. Kristina vars ena öga är angripet av starr, ser med sitt friska öga hur mannen fiskar upp hennes plånbok ur handväskan som hänger på rullatorn. Då reagerar Kristina på instinkt och tar tag i plånboken i mannens hand. Hon sliter i den så tumult uppstår, men hon lyckas ta tillbaka den. Samtidigt skriker hon ur sina lungors fulla kraft ”stoppa tjuven!”. Först då ser hon kniven som mannen håller i. Men lyckligtvis använder han den aldrig. Istället blir han rädd och flyr. Kvar står Kristina, chockad men oskadd.

Medan Eva berättar om det hennes mor råkat ut för fylls jag av ilska. Men samtidigt blir jag imponerad. En liten späd dam på 85 år som lyckas slita plånboken ur en knivbeväpnad rånares hand! Sällan läser man om liknande civilkurage. Klart jag måste träffa Kristina och prata med henne, höra henne berätta med egna ord. Vad har hon som så många svenska (framför allt män!) tycks sakna? Hur kommer det sig att hon sätter sig upp mot en knivbeväpnad man som försöker ta hennes tillhörigheter?

Kristina är liten och späd men går ändå spänstigt med rollatorn i blåsten vid vattnet i Hornsberg. ICA Maxi Lindhagensplan är hon trogen stamkund på. Rulltrapporna upp till fjärde våningen tar hon ibland, ibland åker hon hiss. Där uppe vid drycken på övre plan är det ofta glest med kunder.

– Du vet, det var en kille på kanske 35 år som började jaga tjuven, men han vågade inte fortsätta sen, när han såg kniven, berättar Kristia medan vi går mot entrén. Han sa, jag har en liten pojke där hemma. Det är inte värt att jag mister mitt liv.

Rånaren flydde ut genom kassan och fastnade på övervakningsfilmen och enligt butikschefen Stefan finns det en mycket bra bild på mannen. Men det är sträng sekretess på dessa filmer så vi får inte se den. Kanske kommer den lämnas ut senare.

Rånförsöket mot Kristina är polisanmält och två poliser kom också till ICA Maxi efter rånförsöket. Men idag är det lugnt här, enstaka kunder strövar bland matvarorna, någon mamma med barnvagn och ett pensionärspar som ska ha diskmedel.

– Jag är chockad, förstår du, säger Kristina. Aldrig kunde jag väl tro… Men vilken tur att han frågade om saften! Annars hade han kunnat smyga upp intill mig, jag hade nog inte märkt något? Han hade kunnat ta plånboken och kanske hade jag inte alls förstått. Min väninnan säger att jag får skylla mig själv som hade väskan öppen. Men jag tycker att jag ska få gå handla som jag vill utan att vara rädd för att bli bestulen! Jag har rätt att ha väskan öppen!

Kristina berättar att hon precis läst Lena Nymans memoarer och att hon inspirerats av skådespelerskans styrka och mod. Och att hon alltid drömt att åtminstone för en stund få stå i rampljuset. Men aldrig hade hon kunnat föreställa sig att rampljuset skulle se ut så här, lysrör på ICA Maxi och hon själv som vrålar ”stoppa tjuven” efer att ha lyckats slita sin plånbok ur rånarens hand.

– Jag agerade på instinkt. Men det är klart jag blivit rädd i efterhand, jag tänker på att han kunde ju ha huggit ner mig, det var inte en människa där. Jag hade kunnat ligga där och dö. Men jag tänker också att det var tur att jag har kvar min plånbok, tänk att behöva ordna allt igen, med kort och sånt! Vilket besvär…

Medan vi går genom butiken pratar vi lite om politik och hur Sverige blivit. Om det laglösa land där en knivbeväpnad man ger sig på en liten späd gammal kvinna med rollator. Kristina har aldrig röstat på socialdemokraterna och det hon uttrycker om partiet som säger sig representera äldre och utsatta är inte särskilt smickrande. Själv har hon varit kritisk till samhällsutvecklingen sedan tidigt 90-tal, då hon sett varthän ansvarslösheten barkat.

– Jag önskar att svenskarna blev mycket tuffare, säger Kristina. De skulle behöva gå på kurs. De flesta är så naiva! Och fega. Fega krakar. Varför låter man det bara hända, det som sker?

Jag bli henne svaret skyldig.

Innan Kristina går hem får hon en blomma av ICA Maxi. Chefen Stefan säger att hon får välja vilken blomma hon vill och det blir en krukväxt med små vita blommor. Kristina stoppar ner blomman i kassen som hänger på rollatorns handtag och rättar till munskyddet. Mörkret faller över Stockholm och regnet piskar ner. Jag säger till henne att hennes mod och styrka är imponerande och att hon ska vara stolt över sig själv.

– Var rädd om dig, svarar hon. Numera kan vad som helst hända.

 

*****

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Donera med MediaLike

Swish: 0733289122

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Under våren 2020 kommer jag ut med två nya böcker på mitt bokförlag Palm Publishing.

Första delen i min nya spänningsserie – ”Blodsådd” – köper du här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921310/blodsadd/

 

Debattboken ”Flykten från folkhemmet” – köp den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921327/flykten-fran-folkhemmet/

 

”Anhörig Revisited” – om missbruk och medberoende, en reviderad utgåva av romanen Anhörig som kom ut första gången 2004. Köp den här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921303/anhorig/

Min bok “Bilden av Sverige” finns i pocket och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921297/bilden-av-sverige-en-personlig-resa/

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer