Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Krisen i Kungsbacka: 80 miljoner till husvagnsboenden och svår systemstress

av | 1 maj, 2018 | Samhälle

Lästid: 4 minuter

Regeringens ogenomtänkta migrationspolitik drabbar nu landets kommuner hårt. Kunsgbacka är en av dem som får ta smällen och de ledande politikerna är både arga och förtvivlade. Bara inköp av husvagnar går på 80 miljoner och hela den kommunala verksamheten drabbas av svår systemstress. Krisen i Kungsbacka är också hela Sveriges kris. De som utmålas som ”rika” kommuner får nämligen inte behålla sina skatteintäkter, utan får vara med och betala när pengarna fördelas enligt nationell utjämningsmodell. Chris Forsne rapporterar från en kommun i minst sagt trängt läge – en problematik som traditionella medier helst förbigår med tystnad.

– Jag förstår inte hur detta ska kunna ses som en human flyktingpolitik…. det blir förfärliga nödlösningar till extremt höga kostnader. Kommunstyrelsen ordförande i Kungsbacka, Hans Forsberg (M), suckar.

Kungsbacka, en av Sveriges snabbast växande kommuner strax söder om Göteborg, brukar betecknas som välmående. Centralorten växer snabbt men större delen av kommunen består av småhusbebyggelse. En rik kommun styrd av en borgerlig allians, men höginkomsttagare till trots får kommunen inte in motsvarande skattepengar. Allt går till staten som sedan fördelar efter den nationella utjämningsmodellen. Och nu är det överhängande problemet för styrande politiker hur de ska finna tak över huvudet till alla de personer som fått uppehållstillstånd och nu anvisas till kommunen av Migrationsverket.

Trycket på bostäder i Kungsbacka är redan ett av de högsta i Sverige. Hit flyttar allt fler barnfamiljer från Göteborg, i jakt på bättre skolor, bättre social service. Men också allt fler äldre, över 85, som behöver vård och omsorg och föredrar den expanderande kustkommunen.

– Kungsbacka har redan tagit emot 600 personer enligt anvisningslagen. 200 till i år. Vi har inga bostäder, vår enda möjlighet är villavagnar. Vi kan inte förbereda oss, vi vet inte hur många personer som kommer anvisas hit de kommande tio åren. Det kan bli mellan 5000 och 7000, kanske fler, säger Hans Forsberg bekymrat.

Villavagnar är en omskrivning för trailerparks och siffrorna på de kommunanvisade som ska vistas i sådana och i de modulhus man måste bygga, men nu inte hinner med, motsvarar en mindre svensk stad.

– Staten tar inte sitt ansvar, regeringen har skapat vår migrationspolitik helt utan konsekvensanalys, sedan kastar man över ansvaret helt och hållet på kommunerna. Det är orimligt, säger Hans Forsberg.

Kommunen har idag 80 000 invånare och växer varje år. Trots att nybyggnationen varit rekordstor finns det ingen möjlighet att bygga ikapp de långa bostadsköerna. Hans Forsberg ser ingen varaktig lösning. Bara nödlösningar. Äldreboenden har tömts för att ge plats åt ensamkommande unga, förskolor har byggts om till bostäder för att placera familjer från Syrien och Somalia. Tvåhundra ensamkommande män är placerade i sovsalar. Och trycket bara ökar från alla håll. Nu byggs det en rad nya äldreboenden i kommunen och nya förskolor. Under tiden har gamla kommit i kläm och föräldrar klagat över köer och stora barngrupper.

In i det sista sade man nej till trailers, omdöpta till villavagnar. Nu har kommunen inget val. 50 stycken med ett slutpris på 800 000 kronor styck är beställda, ytterligare 50 är på gång. 80 miljoner kronor. De kommer att placeras i mindre grupper på ett halvdussin ställen runt om i kommunen, där det finns mark och vatten och avlopp någorlunda nära. Det kommunala bostadbolaget Eksta kommer att knoppa av ett eget dotterbolag med uppgift att ta hand om dessa tillfälliga boenden. Om de nu kan bli tillfälliga. Enligt anvisningslagen ska kommunplacerade personer med uppehållstillstånd ha rätt till ett boende i två år. Sedan upphör kontraktet och de är skyldiga att hitta eget boende. Men det finns inga boenden i Kungsbacka och det blir svårt att vräka barnfamiljer. Tanken, att villavagnar och modulboenden ska sedan hysa nya grupper som migrationsverket enligt anvisningslagen placerar i kommunen, kan bli svår att förverkliga.

Till det kommer familjeåterföreningar och kvotflyktingar. Kungsbacka har tagit emot 38 kvotflyktingar, flest i hela Halland. Människor som kommer från flyktingläger i till exempel Uganda och nu, med handledare, ska lära sig bo i en lägenhet. Chansen att de någonsin ska komma in i arbetslivet i Sverige bedömer Hans Forsberg som minimal och frågar sig åter om detta är en human flyktingpolitik. Jämfört med hur pengarna skulle ha kunnat förbättra dessa människors liv i närområdet.

Kungsbacka satsade länge på att ta emot ensamkommande, dyrt men hanterbart. Idag finns bara tjugotalet ensamkommande ungdomar kvar som är kommunens ansvar men man tror sig veta att 50 eller fler fortfarande bor kvar i kommunen och ”göms” av aktivister. På Kungsbackas gymnasier planerar man för hundra platser med så kallad språkintroduktion till hösten. En separat gymnansielinje är tänkt att vara ettårig.

De två senaste åren har kommunen gått back med närmare 50 miljoner kronor efter det att den statliga ersättningen räknats bort. Många av Kungsbackas politiker fruktar att detta bara är början. Det kommer att fattas förskolor och skolor. Ingen tror heller att SFI kommer att medföra att det skapas enkla jobb i Kungsbacka. Det är en kommun där få sådana jobb finns. Allt fler människor kommer att leva på olika typer av bidrag samtidigt som andelen personer över 85 beräknas öka med 60 procent inom en snar framtid. Barnafödandet är också högt. Färre arbetar och betalar in skatt, samtidigt som kostnaderna skenar iväg.

Är lösningen höjd kommunalskatt? Försämring av villkoren för de äldsta, och de invånare som har behov av assistans?

– Risken finns, fruktar Hans Forsberg, ingen bra väg framöver. Han vill lägga ansvaret för den uppkomna ogenomtänkta situationen på regering och riksdag och ställer sig åter frågan om Sverige verkligen valt en human politik.

CHRIS FORSNE

Chris Forsne är journalist, författare och mångårig utrikeskorrespondent med Frankrike och Nordafrika som bas.

********

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer