Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Kris för etablissemangets tidningar – allt färre vill jobba hos förljugen media

av | 20 maj, 2021 | Media

Lästid: 5 minuter

Det är kris hos etablissemangets pk-medier. Ansökningarna till sommarvikariat har minskat drastiskt i år och flera redaktioner har svårt att hitta personal. I synnerhet på Bonniertidningarna är det semesterkris. Allt färre vill jobba på pompösa DN, ängsliga Sydsvenskan eller den godtyckligt drevande Expressen, vars geting tack vare ljushuvuden som Jens Liljestrand numera slokar betänkligt. Inte heller hittar man tillräckligt många kvalificerade vikarier. Om denna kris rapporterar branschorganisationens eget organ, tidningen Journalisten.

Tillåt mig att le en smula sarkastiskt. Men den här nyheten överraskar mig inte ett dugg. Tvärtom. Det tyder istället på att fler och fler normala människor börjar ta avstånd från lögnaktig mainstreammedia – och färre och färre bildade individer vill låna ut sig till medier som är i samma grad förljugna som politiskt korrekta. Jag tror att i synnerhet vakna människor med integriteten i behåll inte har lust att slava för värdegrundsmaffian som utgörs av propagandamediernas chefredaktörer.

Journalisten rapporterar att svenska redaktioner (ja, mainstream) brukade kunna ”välja och vraka” bland de sökande till sommarvikariat. Jag minns själv hur det var på 80-talet, jag var en av dem som sökte sommarjobb på Expressen. Jag fick jobb på korrekturet men det var ärligt talat mest för att pappa hade känningar bland redaktörerna. De åtråvärda reporterjobben kunde jag bara drömma om. Folk stod i kö för att bli sommarvikarier. Och att bli fast anställd förblev för 99% en ouppnåelig dröm. (Även för mig, i alla fall då).

Journalisten rapporterar vidare att dess årliga undersökning av sommarvikariaten har visat på en stadig minskning av ansökningar under 10-talet, och att redaktionerna har haft allt svårare att hitta rätt kompetens. 2021 är minskningen extra drastisk . Dessutom har väl svenska skolans kassa resultat börjat visa sig. Många av de sökande saknar utbildning och har liten eller ingen erfarenhet av att jobba på redaktion.

Jag vågar påstå att många inte heller kan korrekt svenska… men kanske söker de istället sommarjobb på arabiska Al-Kompis? Med tanke på att arabiska är Sveriges näst största språk. Kanske borde mainstreammedierna börja med alternativa bilagor på Mellanösterns och Afrikas språk?

Från Journalisten:

”På Bonnierägda bemanningsföretaget Marieberg Media, som sköter sommarbemanningen för Bonnier News tidningar, har antalet ansökningar minskat med mer än en fjärdedel – från 1 200 förra året till 870 sökande i år. I Bonnier News ingår 43 dagstidningar, bland dem DN, DI, Sydsvenskan/HD och Expressen, samt de tidningar som tidigare ägdes av Mittmedia och Hall Media. Verksamhetschefen på Marieberg Media säger till Journalisten att man är ”bekymrad” och att man får färre och färre ansökningar till sommarvikariaten. Det gäller framför allt ute i landet, men man har också svårt att hitta kvalificerade vikarier i Stockholm.

Färre söker också till journalistutbildningarna. Också det var så attraktivt när jag började min bana! Det var stört omöjligt att komma in på Journalisthögskolan som det då hette.

En av tidningarna som går mot strömmen och har istället sett en ökning av antalet sökanden är Smålandsposten i Växjö, enligt Journalisten. Till de 16 redaktionella tjänsterna har hela 239 personer sökt. Kan det ha att göra med att Smålandsposten inte är rakt igenom politiskt korrekt? Deras ledarredaktion tillhör en av Sveriges mer frispråkiga. Det visar att det finns en god nerv i tidningen och att dess journalistik därmed också har möjlighet att vara mer trovärdig.

Jag pratar med några yngre personer och frågar dem vad drömyrket är om man är född på 00-talet. Ingen av dem drömmer om att bli journalist. Gammelmedier upplevs som tråkiga. Istället vill man bli: Influencer. Något ”kreativt” (teater, konst, film…) Eller å andra sidan satsa på mer traditionella, rejäla yrken: Som ekonom, jurist eller läkare. Journalistik? Att jobba hos förljugna medier? Not so much.

Hej etablissemangets förljugna medier. Ni får skylla er själva. Detta är en grop ni grävt själva, så sitt där nu och undra vad som hände. Min inte alltför kvalificerade gissning är att många begåvade och hungriga individer istället kommer starta egna kanaler och plattformar samt söka sig till fria medier – som växer så det knakar.

Folk har fått nog av mainstreammediernas tillrättalagda lögner och vänsterpropagandistiska agenda.


*****

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

 

Swish: 0733289122

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Under våren 2020 kommer jag ut med två nya böcker på mitt bokförlag Palm Publishing.

Första delen i min nya spänningsserie – ”Blodsådd” – köper du här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921310/blodsadd/

 

Debattboken ”Flykten från folkhemmet” – köp den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921327/flykten-fran-folkhemmet/

 

”Anhörig Revisited” – om missbruk och medberoende, en reviderad utgåva av romanen Anhörig som kom ut första gången 2004. Köp den här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921303/anhorig/

Min bok “Bilden av Sverige” finns i pocket och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921297/bilden-av-sverige-en-personlig-resa/

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer