Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Komplimangsdebatten

av | 27 apr, 2017 | Debatt

Lästid: 2 minuter

När man är utomlands och ser på diverse debatter som grasserat sista tiden vill man gärna spy lite i munnen. Tex den numera ökända ”flörtdebatten” där en svensk gift man gärna ville uttrycka sitt gillande för ”halvfula” främmande kvinnor på tåg. Sverige delades snabbt i två läger – de som tyckte att komplimanger även till småfula var trevligt, och de som ansåg att komplimanger är ett kränkande helvete som inga kvinnor någonsin skulle behöva utsättas för. Den perverse snuskhummern med sin otyglade kåthet borde helt enkelt hålla käften och behålla sina gräsliga kränkningar för sig själv.

Nu är det väl kanske inte karlns komplimangtourette som är problemet. Utan kampen om vem som vinner genuspriset i den trånga åsiktskorridoren. Den inkrökta debatten med sitt unkna medelklassiga perspektiv. Pratar vi om komplimangers vara eller icke vara för att slippa ta itu med de verkliga problemen som Sverige dras med? Är det enklare att demonisera en snubbe som vädrat sina känslor lite ärligt, än att faktiskt kliva ur sin skyddade bubbla?

Nej, vi kan inte lösa världsproblem, men komplimanger är inte heller ett sådant. Låt mig istället vända på det.

Om nu jag som kvinna vill ge småfula män komplimanger? Shit, så het du är, kanske jag viskar i min manlige flintskallige medpassagerarens öra medan tåget susar fram genom ett soldränkt sommarlandskap. Bara för att.

Men jag vill ännu mer. Jag vill vara snäll och hyllande mot en liten 5-åring, mot en äldre dam med rullator, mot småbarnspappan vars banankladdiga unge vrålar i vagnen. Jag ler mot en tjugoårig svartklädd brud. Byter ett par vänliga ord med ett 80-årigt par.

Därmed tar jag komplimangmannens parti, även om han uttryckte sig klumpigt och därför fick löpa gatlopp i sociala medier som patriarkatets avskum.

Sverige behöver inte mer sammanbiten tystnad. Sverige är inte i skriande nöd när det kommer större avstånd mellan människor. Sverige lider däremot stor brist på artighet, öppnade dörrar, folk som reser sig och ger sin sittplats till en gravid. Folk som ler och blinkar och flörtar, utan att man för den skulle måste se varje snällt ord som nåt slags förspel till sexuellt övergrepp.

När gick det så snett i det här trevliga landet?

Har svennarna alltid varit så här skitnödiga och rädda för varandra?

Vi trampar varandra på tårna, armbågar varandra i ansiktet, tränger oss på ICA, det är som om ordet ursäkta slutat existera.

Jag kör ett socialt experiment nu.

Jag öser komplimanger ur mig. Både till snygga killar och till småfula. Till äldre och yngre. Jag vägrar bita ihop och titta bort när en ytligt bekant kommer.

Tänk att det ens ska behövas en krönika om ett sånt här ämne.

Det är trångt i åsiktskorridoren, många triggervarningar lurar bakom hörnen.

KATERINA JANOUCH, författare och journalist

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer