Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Katrineholm: ”Till och med politikerna vet att kvinnorna får stryk hemma, men en plansch är allt de får”

av | 29 maj, 2018 | Samhälle

Lästid: 5 minuter

Rapporteringen från Sveriges utmaningar duggar tätt. Det går inte en dag utan att människor hör av sig med vittnesmål och berättelser om hur deras vardag och liv ”berikats” med diverse förändringar och försämringar. Turen är nu kommen till sörmländska Katrineholm, en gång i tiden relativt sömnig håla, främst känd för att ha burit fram en av Sveriges socialdemokratiska statsministrar Göran Persson. Idag finns här bland annat det särskilt utsatta området Nävertorp, där man hoppas mildra kvinnomisshandel i hemmet med hjälp av en affisch om ”huskurage”.

Från 1975 till 1984 var Persson arbetarekommunens ordförande i Katrineholm, samtidigt som han var engagerad på heltid som ordförande i skolstyrelsen mellan 1977 och 1979. Han satt som kommunfullmäktiges ordförande mellan 1982 och 1985. År 1983 utnämndes han till posten som kommunalråd. Och det var i den rollen som Persson tog initiativet till en omfattande upprustning av centrum, som under lång tid karaktäriserats av obebyggda rivningstomter. Under hans period startade många byggprojekt, vilka resulterade i såväl nya centrala bostäder som ett mycket uppskattat nytt kulturhus med bibliotek och utställningshall – Kulturhuset Ängeln. Jag gissar att det var lugnare tider under ordförande Perssons år vid rodret. Idag är det en annan Göran, nämligen Göran Dahlström, som är kommunstyrelsens ordförande. Namnet Göran verkar populärt på den posten.

Själv har jag medverkat på en Bokens afton, just på Ängeln. Året var 2007. Faktiskt ihop med just Göran Persson, då han var aktuell ut med sin biografi ”Min väg, mina val” 2007. Det var gott om goa gubbar i publiken och salen var fullsatt. Vi talade inte hustrumisshandel och andra tråkigheter, som bara hade orsakat stel stämning vid kaffet. Men nu var det inte socialdemokratiska triumfer jag skulle skriva om, utan snarare tillkortakommanden. För Katrineholm har förändrats, precis som så många andra orter på Sverigekartan.

2014 rapporterade Sveriges Radio att Sörmland var den del av Sverige där 10,7 procent av befolkningen bor i stadsdelar med stort utanförskap. Det var högst andel i landet då…

Området Nävertorp omnämns till exempel idag av de boende där som ett ”förlorat” område, något som de blocköverskridande politikerna förstås känner till. I trapphuset på Oddergatan togs bilden på affischen med rubriken ”Huskurage mot våld i hemmet”, där den satts upp som något slags damage control för att försöka – ja, vad?

– Alla vet att kvinnorna åker på stryk hemma, till och med politikerna, rapporterar min källa inifrån utanförskapet. Men det som händer är att de sätter upp en plansch i trapphuset och hoppas på det bästa.

Enligt Katrineholmskuriren från den 27 april 2018 är invånarna i Nävertorp de som känner sig minst trygga utomhus om kvällarna av Katrineholms kommuns invånare. Men hav förtröstan: den verkliga brottsligheten är låg även i denna stadsdel, visar polisens trygghetsmätning för 2018. Dock är rådet ”att kontakta polisen” först på plats tre av de man ges av Hyreshuset Katrineholm.

”Huskurage” har fått en fin logotyp, två händer som liksom svävar, utan att de vidrör varandra. Man får gissa på att det finns de som inte anser att det är lämpligt att ta varann i hand? Better safe than sorry, som det heter, och i Sverige vill vi ogärna kränka någon med någon olämplig symbolik. Tipsen vi ges är att fler grannar kan bidra till att skapa mer trygghet. Det är policyn ”huskurage” som Hyreshuset Katrineholm antagit. Och vi får veta, att det kan vara livsavgörande att knacka på.

Huskurages hemsida kan vi läsa följande: ”Huskurage är en ideell förening med mål att förebygga och förhindra våld i nära relation genom att ge grannar verktyg att agera. Det är den enda primärpreventiva metoden med direkt effekt för våld i nära relation. Det är en policy som uppmanar grannar att visa omtanke och omsorg vid oro för att någon far illa. Det är något så självklart som civilkurage i husen där vi bor – vi kallar det Huskurage. Målet är att Huskurage ska bli en folkrörelse och att vi tillsammans gör civilkurage till norm. Ju fler som uppmärksammar Huskurage, desto fler kan få hjälp. Huskurage är gratis – men det kan kosta liv att inte agera. Välkommen!”

Jag tycker detta är mycket bra. Men samtidigt växer ändå ett slags oro inom mig. Jag läser om människor som försökt förhindra bråk och själva blivit misshandlade. Jag läser om bråk grannar emellan som slutar i mord. Jag läser om oro och repressalier. För Katrineholm verkar inte vara en ort där vem som helst kan knacka på hur som helst. Här har kriminella gäng härjat så pass att man nyåret 2016/17 kastade en handgranat mot polishuset, kulmen på oroligheter och våldsamheter. Den 16.e maj kom så de rättsliga påföljderna: Ingen fälld för handgranatsattack mot polishus… Men polisen hade heller inte väntat sig det, säger polischefen i Katrineholmskuriren. Det är lite som överallt numera i Sverige.

Jag funderar på att göra ett besök i Katrineholm. Vad tycker ni?

********

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

 

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Blocköverskridande politik i kommunen är stabilast

 

Etthundra kommuner i landet har blocköverskridande styren, och det är också det stabilaste sättet att styra, enligt en kartläggning i tidningen Dagens samhälle. Det kan vi utläsa i tidningen Katrineholmskuriren, som rapporterar om det ”oheliga allianser”.

 

Det har ibland kallats för oheliga allianser, när partierna går över blockgränserna för att styra kommunerna. I Katrineholm är S och M inne på andra mandatperioden av gemensamt styre.

Sedan valet 2014 har 23 kommunala styren spruckit, men bara fyra av de blocköverskridande kommunstyrelserna. Det får Dagens samhälle att dra slutsatsen att det här sättet att styra över gränsen är det stabilaste. I Strängnäs säger kommunstyrelsens vice ordförande Monica Lindell Rylén (S) till Dagens samhälle att en fördel med det blocköverskridande M+S-samarbetet är att något av partierna kommer att vara störst även efter valet. Gemensamma och långsiktiga frågor kan därför drivas vidare, oavsett valutgång.

Nåväl. Fina ord från högavlönade politiker är vi vana vid, men sen har vi den så kallade verkligheten.

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer