Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Kärlek på nätet

av | 27 apr, 2017 | Sex

Lästid: 8 minuter

Aldrig har så många sökt flört, sex och förhållanden på nätet och siffrorna ser inte ut att mattas av. Tack vare dejtingappen Tinder är det heller ingen som längre skäms för att ragga mobilt. Men hur förändras våra relationsvanor av att utbudet av tänkbara partners ökar allt mer och vi fönstershoppar människor? Anna, Stefan och Fredrika berättar om sina erfarenheter.

Det är nog bara en tidsfråga innan det verkligt virtuella äktenskapet ser dagens ljus. Giftermål online, kanske via Skype eller Snapchat, utan att man någonsin träffats eller kommer träffas i verkligheten – kanske blir det den ideala relationen. Som räcker livet ut eftersom man aldrig behöver mötas. Utopi? Nja. En virtuell kärlek innebär både säkert sex och att illusioner aldrig behöver krossas. Det enda man försakar är kroppskontakt. Men vi lär oss nog att leva utan det också.

I tider då en potentiell flört inte är längre bort än en ”svajp” är allt möjligt. För några år sedan blev dejtingen mobil och flyttade in i våra smartphones. Nu bär allt fler av oss virtuella bardiskar i väskan eller bakfickan och kan vilken tid som helst på dygnet inleda en relation eller bara skaffa oss kravlöst knapplöst sex. Du kan dessutom flörta med folk på andra sidan jorden om du behagar. I dejtingappen Tinder finns betalfunktionen Pass som ger dig möjligheten att ragga på personer i till exempel Paris, New York, Rio de Janeiro… världen krymper och möjligheterna att ägna sig åt VM i internationellt raggande ökar.

Det som för bara tio år sen betraktades som suspekt är idag norm. Lågt räknat är en miljon svenskar medlemmar på någon dejtingsajt eller har laddat ner en dejtingapp, och betydligt fler har någon gång ägnat sig åt nätdejting. Var tredje-fjärde relation börjar på nätet. Därför nischar sig sajterna mer och mer. Det finns någon för varje smak: De kristna, sportintresserade, de mer finkulturella, äldre, yngre, frånskilda föräldrar, rika, gifta som vill vänsterprassla… och så vidare.

Men blir inte jakten på kärlek något förflackad när allt är så enkelt och utbytbart? Blir vi inte blasé när det mesta handlar om yta och när sex finns bara ett klick bort? Experterna varnar för att vi fladdrar vidare från blomma till blomma medan vår inre tomhet blir allt djupare. Själva ”svajpandet” blir ett självändamål utan någon som helst verklighetsförankring, ett slags spel där flest matcher vinner, ungefär som att samla på fotbollskort eller frimärken. Dessutom ökar riskerna för otrohet när vi tror att någon bättre, snyggare, sexigare finns bakom nästa gathörn. Att leva sitt liv i ständig jakt på känslomässiga kickar och bekräftelse gör oss avtrubbade och mindre kapabla att verkligen älska på djupet. Men vad resultatet av våra nya relationsmönster blir, lär framtiden utvisa. Till dess fortsätter vi att mötas, bli förälskade, trassla in oss i mer eller mindre lämpliga relationer, hitta både passion, vänskap och tröst online.

Anna, 31:

– Vi kastade oss på varandra efter ett par minuter

Anna lever tillsammans med en man hon träffade på dejtingsidan Happy Pancake för ett år sedan. Innan dess hade hon knappt nätdejtat. Hennes sambo däremot hade träffat flera kvinnor online och hade svårt att helt logga ut från dejtingsajterna.

– Det var något med hans bilder… jag fastnade för blicken, berättar Anna. Kände direkt att jag ville träffa honom. Vi började skriva intensivt till varandra och bestämde att ses redan efter några dagar. Vi möttes ute på gatan, skulle gå och ta en drink ihop, men hann knappt säga hej förrän vi stod och kysstes. Sedan åkte vi hem till honom och hade glödhett sex hela natten. Från den stunden var vi i princip oskiljaktiga. Jag nöp mig i armen flera gånger, kunde det verkligen vara sant? Jag föll pladask. Och det var visst ömsesidigt.

Men relationen började inte problemfritt trots de starka känslorna.

– Han höll ofta på med sin mobil och när jag frågade vad det var svarade han svävande. Det gjorde att jag blev misstänksam. Jag var så kär, men min svartsjuka väcktes också. Så jag skapade en fejkprofil och gick in på sajten. Och där hittade jag honom. Han hade inte loggat ur… jag fick andnöd. Men jag konfronterade honom samma kväll. Jag tänkte göra slut, kände mig lurad och sviken. Var jag en idiot som trodde att det vi hade var verkligt?

Krisen ledde till att Annas man avslutade sitt konto på dejtingsajten.

– Han var ångerfull men förklarade att han hade blivit beroende av bekräftelsen han fick av kvinnorna… och att han kände sig ansvarig för dem han fått kontakt med, att han inte bara kunde klippa kontakterna. Men samtidigt var han också trött på det ständiga sökandet. Han sa att det var en lättnad att logga ut.

Idag lever de ihop och Anna är gravid med parets första barn. Men fortfarande kan hon ibland känna osäkerheten, är rädd för att hennes kärlek ska återfalla i jakten på bekräftelse online.

– Jag vet hur lätt det är att flörta på en dejtingsajt. Jag är väldigt kär i min man och vet att han älskar mig, men en skärva av misstänksamhet kommer nog alltid finnas kvar i mig. Det är nog baksidan med att man möts på nätet. Att man vet hur förrädiskt det är att ge sig ut där igen. Att man så enkelt kan få lättköpt gillande från andra…

Stefan, 40:

– Jag har träffat fler kvinnor på ett år än vad många gör på en livstid

Stefan har varit singel i tre år. Han är en flitig användare av både dejtingsidor men sedan ett tag också av apparna Tinder och Happn. Han har träffat så många kvinnor att han tappat räkningen. Just nu dejtar han dock ingen. Han har tröttnat.

– Det var spännande i början! Jag uppvaktade ibland fyra, fem, sex kvinnor åt gången. Hade sms-kontakt med flera. Inte för att jag är någon Casanova men det är svårt att tacka nej…

Stefan beskriver sig själv som en vanlig kille. En som gillar att träna, gå ut med vänner ibland och laga en god middag ibland. Men han vill inte ha en relation bara för relationens skull.

– Det är många tjejer – både yngre och äldre – som säger att de bara vill ha roligt för stunden, men sen, när man har legat två gånger, blir de ändå kära och vill ha ett förhållande. Det slår aldrig fel. Jag har varit med både 25-åringar och 50-åringar och oavsett hur självständiga och coola de verkar så går de ändå och blir kära efter två ligg. Inte för att jag är så märkvärdig, men jag tror kvinnor generellt är mer ute efter en seriös relation. Fast de säger det inte tydligt utan hoppas killen ska bli förälskad i dem.

– Jag gillar möjligheterna som nätet och dejtingapparna ger, det enkla och lättillgängliga. Att man kan träffas bortom krogen, att jag kan hitta någon att snacka och ligga med när helst det passar mig utan att man måste köra det där spelet med bjuda på drinkar och stå och snacka massa skit när avsikten ändå bara är att gå hem och ha sex. Och ändå är det som om de här relationerna som startar på en dejtingapp inte är på riktigt, det är något plastigt över dem… Just nu har jag en tid av eftertanke. Jag tror man förstör möjligheterna för sig själv om man hela tiden träffar nya människor. Till slut flyter alla brudar samman till en enda grå massa och jag blir nästan äcklad när jag tänker på att jag ännu en gång måste dra hela harangen om vem jag är. Det är som att gå på oändliga anställningsintervjuer och ändå aldrig få ett ordentligt jobb.

Stefan har ändå inte gett upp hoppet om att hitta en kvinna att dela sitt liv med.

– Hon finns där ute, säger han med ett snett leende. Men kanske hittar jag henne inte via en app. Å andra sidan är det kanske just det jag gör? Den som lever får se.

Fredrika, 38:

– Jag har en onlinepassion med en man i Kanada

Fredrika är singel sedan hennes förhållande med en jämnårig man rann ut i sanden. Hon har en tioårig dotter i ett tidigare äktenskap. Fredrika beskriver sig själv som ”halvnöjd” med att vara singel men att hon ändå inte räknat ut möjligheterna att hitta en relation.

– Jag laddade ner Tinder i slutet av 2014 och har roat mig ensamma kvällar med att svepa bland män. Jag och en singelväninna har blivit väl underhållna genom alla tokiga konstiga killar som passerat revy, ibland har vi screenshottat bilder och skickat dem till varandra och förundrats över dessa män som tror de ska hitta en kvinna när de lägger upp så märkliga foton? Men man vet aldrig, det finns nog en för alla. Jag har förstås också sett en del intressanta män, och det har blivit en del matchningar. Några har jag chattat mer med, några har jag träffat… Och jag skulle ljuga om jag sa att jag levt som en nunna. En del dejter har lett till att vi hamnat i säng. Men det har ändå inte uppstått några djupare känslor från min sida.

– Jag har inte tagit Tinder på särskilt stort allvar, mer sett det som underhållning. Varit nyfiken också förstås. Men så såg jag en man i fyrtioårsåldern, han hade något speciellt… jag svepte åt höger och vi matchade omedelbart. Sedan dröjde det inte länge förrän vi började skriva till varandra. Det låter konstigt men det uppstod en oerhört stark attraktion bara genom att vi skrev. Sedan bytte vi nummer och började chatta på whatsapp. Och började skicka bilder. Från början var det påklätt och sedesamt, men sedan blev våra bilder mer och mer vågade… Jag blev väldigt berörd, på många olika plan.

– Det är som om vi förstår varandra på en nivå jag inte tidigare upplevt, inte med någon av mina partners jag haft i verkliga livet! Vi har kontakt dagligen. Men tyvärr befinner han sig på andra sidan jorden. Han hade varit på en resa i Sverige men precis åkt härifrån när vi matchade. Det är verkligen frustrerande.

– Detta har nu pågått i fyra månader och känslorna mattas inte av. Vi har pratat om att vi måste ses men just nu har ingen av oss möjlighet att resa någonstans… Men jag känner mig förälskad på riktigt. Även om jag vet att detta kanske bara är en illusion. Men jag tror inte jag kommer att bli besviken när vi ses, vi har verkligen gått på djupet och lärt känna varandra menatlt. Jag vet att det kommer att bli magiskt när vi ses. Frågan är bara när?

Några användbara appar – och dejtingsajter

Tinder – den just nu populäraste flört- och raggappen, med 1,6 miljarder swipes och 26 miljoner matchningar varje dag. Sammanlagt har 9 miljarder människor matchat med varandra sedan appen lanserades.

Happn – en fransk app-variant där man lokaliseras via GPS och ser om man befinner sig på samma ställe som en eventuell flört.

Grindr – populär ragg-app för homosexuella män.

Brenda – motsvarande app för homosexuella kvinnor.

Match.com – en av de äldsta och mest etablerade dejtingsajter.

Happy Pancake – yngre och flörtigare dejtingsajt, främst för folk 25-35.

50plusmatch – för dig över 50…

Mötesplatsen – bred dejtingsajt.

C Date – en sajt för dig som vill ha ”casual dating” dvs mer lättsamt och ytligt än att man söker en seriös relation

Body Contact – renodlad sajt för sexuella kontakter

Victoria Milan – sajt för den som är i en relation och vill ha en utomäktenskaplig affär, eller söker en gift älskare/älskarinna

Parship – dejtingsajt som gör noggrann analys av sina medlemmar för att på så sätt hitta den perfekta matchen.

Mazily – en mer kulturell dejtingsajt där man fokuserar mer på innehåll än utseende. Även kallad ”hipstersajten”.

E Darling – dejtingsajt av mer traditionell stil.

Elitesinglar – sajt för sådana som anser sig vara lite förmer än alla andra, ifråga om status, utseende och livsstil. 30+

Nextlove – dejt för skilda och singelföräldrar

Solid Love – dejtingsajt för kristna

Sportdate – sajt för den sportige som söker partner som inte är en soffpotatis

Men sociala medier är också perfekta mötesplatser…

Den som inte vill flörta/ragga/söka partners på uttalade dejtingsidor, eller ladda ner dejtingappar, har ändå omfattande möjligheter att möta kärleken online. Många är de som råkat stöta samman på sociala medier och börjat prata. Här några klockrena sätt:

Facebook: Plötsligt hör en tonårskärlek av sig och ni börjar chatta… Och vem vet vad som kan hända när en avlägsen bekant plötsligt gillar din nya profilbild?

Twitter: Åtskilliga är de som mötts på Twitter. Man kan skicka ett privat direktmeddelande (DM) – vanligaste signalen att man är intresserad…

Instagram: Osvikligt för både yngre och äldre. Gilla någons selfie fler än fem gånger i rad. Skriv en kommentar eller lägg upp en smiley med hjärtögon.

LinkedIn: Nätverket för yrkesverksamma har blivit ”nya Tinder”. Man lägger till en potentiell flört… Sedan är det bara att sätta igång och skicka på ytan ”professionella” mejl.

Snapchat: Fotoappen som främst ungdomar använder, men nu börjar även gamlingar infiltrera. Här kan man både chatta och skicka bilder och filmer. Adda en kontakt ur din telefonbok och se sedan hens MyStory först av alla.

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer