Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Kaoset inom vården och Försäkringskassan: ”Jag trodde inte det var så här illa i Sverige”

av | 30 okt, 2019 | Vårdkrisen

Lästid: 5 minuter

Katerina Magasin kunde häromdagen avslöja hur svenska skattemedel går till barn bosatta i utlandet, medan sjuka och hjälplösa svenskar nonchaleras. Nu växer missnöjet med Försäkringskassans prioriteringar, eftersom man formligen driver människor i döden genom att utförsäkra dem och vägra dem sjukpenning. Hela den svenska vården befinner sig i gungning, med ett enormt lidande som följd. Det hela kan i det närmaste beskrivas som ett lotteri, då det gäller att ha tur för att få adekvat vård, och även sjukpenning, beroende på om man kommer till en handläggare som är medmänsklig. Frilansjournalisten Jonas Persson har försökt hjälpa en av alla dessa personer som strider för sin rätt mot Sveriges sjukvård. Personen är en av många som vänt sig till KM för att berätta sin historia, då vederbörande har väntat 1,5 år på att få en operation som möjliggör ett liv utan smärta.

Personen, som av rädsla för repressalier vill vara anonym, är sjuk och utförsäkrad av Försäkringskassan. Personen har avfärdats av i princip alla handläggare, samt läkare och alla med högre befattningar inom vården. Handläggare lägger på luren när obekväma frågor ställs. Allt finns dokumenterat i trepartssamtal och trots att den sjuka personen vädjar och gråter får personen inget gehör. Är det så man ska behöva vänta 1,5 år för en enkel operation i till exempel Värmlands region eller i Göteborgs region?

Statsmakten satsar hellre på att utländska medborgare ska få barnbidrag enligt gängse EU-regler, hellre än att se till sitt eget lands befolkning. Till exempel har vi runt 30 000 fattigpensionärer i landet som inte får den omsorg de behöver och har rätt till. Samtidigt blir det allt mer uppenbart att vården inte fungerar som den ska, trots socialdemokraternas skryt om att Sverige har ”vård i världsklass”. De senaste månadernas medierapporteringen avslöjar inställda operationer, vårdbrist, till och med akuta fall tvingas till långa väntetider. För att inte tala om till exempel förlossningsvård där barnmorskor pressas under anständighetens gräns, något som tidningen Expressen kunde rapportera i juli 2019: Orimlig arbetsbelastning, sällan tid för raster eller toabesök, svårt att ta ut komp eller stanna hemma vid sjukdom – nu slår facket larm om barnmorskornas arbetsmiljö. Under ett halvår har över 20 barnmorskor sagt upp sig från förlossningen på Östra sjukhuset i Göteborg. Egentligen vill många vara kvar, men de måste tänka på sin egen hälsa, säger Carina Deréus på Vårdförbundet.

Om du bor till exempel i Värmland så är det uppenbart efter alla samtal som gjorts att alla från läkare till ansvariga för vården skyller ifrån sig. Efter samtal till allt från landstingsråd, biträdande landstingsråd, med flera är det uppenbart att ingen vill ta ansvar. Vi har även försökt nå ansvariga med liknande titlar i Västra Götalands län utan att lyckas. Det är anmärkningsvärt att individer som innehar chefspositioner inom den skattefinansierade vården lägger på luren när en granskande reporter ringer för att ställa frågor. Vad är det som döljs?

Enligt svensk lagen om vårdgarantin ska det ta tre månader från att en läkare fastställt en diagnos, innan en operativ åtgärd planeras. Men i verkligheten är det långt ifrån så. En vårdbehövande person får inte den vård den har rätt till utan tvingas lida då den nekas operation. Personen som Katerina Magasin talat med har idag en slang i njuren som fungerar som dränage, och har så haft sedan april 2018. En operation kan lösa denna problematik men istället tvingas personen gå en oviss framtid till mötes, utan att någon operation planeras.

Patientens historia i korthet är att vederbörande fick njursten för 2,5 år sedan, något som läkarna försökte operera 2017 utan att lyckas. Efter april 2018 har personen väntat på vård och försökt under denna tid få besked, något som varit helt omöjligt. Samtidigt bedöms personen som fullt arbetsför av Försäkringskassan, trots att vederbörande har svårt att stå upp eller ligga ner utan extrema smärtor. Personen har också blivit nekad sjukpenning då Försäkringskassan anser, i strid mot läkarens ordination, att personen kan arbeta och även lyfta tungt. Detta fall är bara ett av många tusen, av individer som misshandlas av den myndighet vilken vi finansierar med våra skattepengar och som ska ge svenska medborgare trygghet i tider av sjukdom och oförmåga att arbeta.

Att ta del av det inspelade samtalet mellan patienten och handläggaren på Försäkringskassan är i det närmaste en absurd upplevelse, då det låter som om patienten talar med en oempatisk vägg. Trots att patienten påtalar att denne måste ta morfin mot sina svåra smärtor och därför inte kan köra bil säger handläggaren att Försäkringskassan inte tar hänsyn till det. Handläggaren anser att patienten ska gå till psyket om patienten ”mår så dåligt”. Hela samtalet är som en dålig sketch där patienten till slut undrar om vederbörande ska be om en liggande sjuktransport till ett evnetuellt arbete – och möts med tystnad.

– Jag trodde inte det var så här illa i Sverige, säger den drabbade personen. Man hör mycket, men det är inte förrän man själv blir sjuk som man till fullo inser vilket helvete det är.

******

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig påinfo@katerinamagasin.se– dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min kommande bok är ”Anhörig Revisited” – om missbruk och medberoende, en reviderad utgåva av romanen Anhörig som kom ut första gången 2004. Beställ den här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921303/anhorig/

Min bok ”Bilden av Verkligheten” finns att köpa här:

https://www.vulkanmedia.se/bilden-av-verkligheten/

Min bok “Bilden av Sverige” finns nu i pocket och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921297/bilden-av-sverige-en-personlig-resa/

Den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund heter ”Budbärarinnan” kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer