Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Kammaråklagare Christina Voigt gör skillnad på våldtäkt och våldtäkt

av | 16 mar, 2019 | Sexualbrott

Lästid: 4 minuter

Att det svenska rättsväsendet befinner sig i fritt fall råder det numera inga tvivel om. Våldtäktsanmälningar läggs på hög och ”är inte särskilt coola att utreda” – samtidigt som antalet anmälningar ökar. Men det som slår i ögonen är skillnaden i hur en man kan bli åtalad och dömd. Vissa utredningar läggs ner helt – medan andra misstänkta gärningsmän döms och får långa fängelsestraff. Det senaste är kammaråklagare Christina Voigt, som uppenbart gör skillnad på våldtäkt och våldtäkt. Det var Voigt som menade på att hörsägen var ”robust” bevisföring mot den så kallade ”kulturprofilen” Jean-Claude Arnault – men valde att lägga ner utredningen om en misstänkt gruppvåldtäkt för att hon ”inte har en aning om vad som har hänt”.

Det var Uppdrag Granskning som den 13 mars sände programmet där man berättade att kammaråklare Christina Voigt valde att lägga ner utredningen om våldtäkt med motiveringen att det inte fanns något dna som bevisade att ”sexuell aktivitet förekommit”. De misstänkta hördes aldrig, skriver SVT.

– Jag har inget att höra dem om för jag har ingen berättelse, jag har ingen aning om vad som har hänt och ska man delge någon en misstanke om brott så måste man ha en berättelse, säger Christina Voigt.

SVT skriver vidare: Ulrika Rogland jobbar som målsägarbiträde till brottsoffer och har lång erfarenhet som tidigare åklagare. Uppdrag granskning låter henne titta på fallet, och hon håller inte med Christina Voigt om att det inte finns någon berättelse.

– Hon vaknar med neddragna byxor och det finns sperma. Det finns ju oerhört mycket som tyder på att hon utsatts för någon form av sexuellt övergrepp och hon berättar att hon känner sig penetrerad. Det är ju ofta sådan information man har i början.

I fallet med Jean-Claude Arnault, som kallades ”Kulturprofilen” och kring vilken det blev en massiv medial uppmräksamhet, lät det annorlunda från Voigts håll. ”Min bedömning är att bevisläget är robust och tillräckligt för åtal, sa Christina Voigt då, och kallade sju vittnen till tingsrätten, enligt Aftonbladet.förundersökningen, som hade pågått sedan i december 2017, hade förhör hållits med målsäganden, den misstänkta och flera vittnen. Åtalet omfattade två våldtäkter. I det ena fallet hade Arnault, enligt åtalet, med våld tvingat kvinnan – som han hade en relation med – att utföra oralsex på honom, för att senare våldta henne vaginalt. Kvinnan hade då, enligt åtalet, ”befunnit sig i en hotfull situation och känt allvarlig rädsla och därmed saknat förmåga att värja sig.”

De två männen som våldtog Maria var inte kända. De hade ingen status som kulturprofilen. Frågorna hopar sig. Är det viktigare att statuera exempel genom att ge ett långt fängelsestraff till en känd man? Även om ingen bevisföring finns, utan hela fallet bygger på hörsägen och är dessutom flera år gammalt? Vad för slags ”berättelse” hade kammaråklagare Voigt i fallet Arnault, som hon säger sig sakna i fallet Maria? Det kan inte bara vara jag som känner att det här är djupt fel och orättvist. Hade fallet Maria behandlats annorlunda om Maria varit en kändis, eller om någon av männen varit en kulturprofil? Kanske kommer det inte komma något svar (det gör det sällan i Sverige idag) men frågorna måste ställas. Jag skulle gärna vilja höra kammaråklagare Voigt förklara skillnaden på berättelse och berättelse, och huruvida en mans ställning i samhället gör skillnad i hur hårt han döms. Jag undrar även om Voigt haft ”en aning” om vad som hänt i fallet Jean-Claude Arnault och i så fall hur hon kunde ha det? Kanske räckte det för henne att läsa Dagens Nyheter och därigenom ”veta”.

******

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig påinfo@katerinamagasin.se– dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok heter ”Bilden av Verkligheten” och finns nu att köpa här:

https://www.vulkanmedia.se/bilden-av-verkligheten/

Min bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund heter ”Budbärarinnan” och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer