Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

”Jimmie Åkesson kan mycket väl bli statsminister – och Medborgerlig Samling kommer in i riksdagen”

av | 22 aug, 2018 | Val 2018

Lästid: 5 minuter

Det finns en aspekt av valrörelsen som inte alltid beskrivs, men som för många är mer verklig, och till och talande, än de otaliga opinionsmätningar vi matas med inför den 9:e september. Det handlar om spelet om vem som ska vinna och vem som ska försvinna. Vadslagning och satsning. Genom att studera de olika vadslagningsfirmornas odds kan man bilda sig en viss uppfattning om hur valutgången blir. Här skriver Erik Andersson, inbiten spelare, om allvar och spel i det historiska riksdagsvalet 2018. Andersson har bland annat satsat pengar på att Trump skulle bli president. Han fick rätt.

Mitt sätt att stå ut med valstohejet är att växla mellan allvar och spel.  Mycket känner jag för på riktigt allvar. Vi har ett vanstyre där människor far illa och blivit brickor i ett spel som jag vill stoppa. Jag vill att skådespelarna som styr idag byts ut mot människor som jag kan ta på allvar.  Människor med intentioner och förmåga att nå ett resultat, inte bara att se bra ut eller att vinna röster.
Men samtidigt gillar jag att fundera över det politiska spelet och jag spelar gärna på valutgången. I franska valet spelade jag först på Francois Fillon, men fick stå med lång näsa när han attackerades för att ha anställt sin fru och fick dra sig ur. Jag kunde inte så mycket om Fillon, men fick intrycket att oddsen kraftigt överskattade chanserna för LePen. Kanske var det entusiastiska nationalister som drog förhastade paralleller med Trump. Media verkade också göra sitt bästa för att sammanblanda LePen med Trump. Media blåste upp möjligheterna för LePen trots att all data visade att hon inte hade en chans (och det visste de nog).  Med Trump var det tvärtom. Data visade att valet var mycket jämt, men det avskräckte inte media från att trumpeta ut att han var chanslös. Det underliggande budskapet från de stora tidningarna och TV-kanalerna var att det inte var någon ide’ att rösta på Trump, för han hade ändå ingen chans. Budskapet var förklätt som ”analys”, ”fakta”, eller ”information” och har sedan dess blivit något av en symbol för begreppet ”fake news”. Själv hade jag förmånen att profitera på de fejkade nyheterna. Spelaren inom mig älskar fake news, fast allvaret i mig verkligen hatar fenomenet. När jag blev intervjuad av Expressen efter min vinst på Donald Trump framförde jag mitt varma tack till den samlade pressen, men det kom förstås inte med i artikeln.
Så tillbaka till Sverige och det svenska valet 2018. Är läget som det var i USA eller som det var i Frankrikes senaste val? Mitt korta svar är helt klart USA. Svensk media är om möjligt ännu mer fokuserade på att bedriva politisk propaganda förtäckt som ”information” eller ”analys”. Journalistkåren domineras av MP och V och man förminskar, brunstämplar,  och inkompetensförklarar slentrianmässigt sina meningsmotståndare. Smutskastningen är ofta förtäckt som ”fakta” i god fakenews-anda.
Påverkan på oddsen är dock blandad. ”Marknaden” (Betfair och Unibet) tror helt klart att SD blir största parti. Detta liknar mer LePen än Trump. Spelarna i Sverige verkar lita mer på YouGov än Sifo. Själv tänker jag ungefär så också, så det finns ingen anledning för mig att lägga mer pengar på detta (I april såg det bättre ut).
Jag har tidigare gått ut och berättat att jag satsat pengar på att Medborgerlig Samling kommer in i riksdagen. Det brukar trigga en del retsamma kommentarer från inte minst moderater som gärna påpekar hur ”litet” och chanslöst det partiet är. Till och med den annars så frejdiga Rebecca Uvell börjar dock låta både krystad och trumpen när hon utbrister ”glöm MED -de är knappt mätbara”” i ett färskt blogginlägg. Men oddsen är fördelaktiga (uppåt 20 gånger pengarna) och vadet passar mina kriterier för ett lönsamt vad. Man behöver inte alltid få rätt. Man kan förlora som jag gjorde med Fillon, men när oddsen kraftigt underskattar chanserna så ska man spela.
Min bedömning av Medborgerlig Samling är att partiet mycket väl kan bli Sveriges största ganska snart. De tycker som borgerliga väljare tycker mest.  Rebecca säger heller inget om politiken i sitt inlägg,  hon uttalar sig bara om storleken. Kanske är den sura tonen bara ett tecken på att hon egentligen helst skulle vill vara med i det lilla partiet, eller åtminstone att Moderaterna blev lite som MED. Många konservativa opinionsbildare verkar tycka ungefär så. Därför blir förminskningsargumentet, ”en bortkastad röst”-argumentet det enda som återstår.  Man försöker sätta sig på locket så att anden inte slipper ut ur flaskan. Om Medborgerlig Samling av någon slump hamnade mitt i det mediala ljuset skulle partiet genast hoppa upp över spärren. Den egenskapen finns inte hos andra småpartier som Fi eller AfS. Ändå ger oddsmarknaden en bättre avkastning på Medborgerlig Samling. Därför satsar jag på att Medborgerlig Samling kommer in i riksdagen.
Men mitt allra bästa bettingtips har jag sparat till sist. Jag fick 25 ggr pengarna igår för mitt vad att Jimmie Åkesson blir vår näste statsminister. Oddsen för detta har legat kring 10 men sköt plötsligt upp till 25 samma dag som SVT och TV4 bestämde att han inte var någon möjlig statsminister och därför inte skulle bjudas in till ”statsministerduell”.  Precis så här var det i Trump-valet. Media går till attack och oddsen dubblas som om attacken varit lyckad, men i själva verket reagerar en stor del av väljarkåren precis tvärtom. I alla fall jag. Jag tänkte direkt att nu vill jag se till att Åkesson faktiskt blir statsminister. Viktigpettrarna på TV måste få en rejäl knäpp på näsan. Just det här med vem som blir statsminister är ju faktiskt ett spel, och om SD verkligen vill vinna det spelet menar jag att chanserna är mycket större än de 4% som oddsen hävdar. Återigen hör vi alla i 7-klövern krampaktigt upprepa hur omöjligt det är att ens samarbeta med SD. Men på frågan varför får man inga rimliga svar. Argumenten är saker som jag själv inte ser hos Åkesson och SD, utan som klistrats på av den som argumenterar. Med Trump fick vi först höra att det var ”omöjligt”, sen var han ”Hitler”, ”galen”, ”inkompetent” osv… Allt medan han lyckas med det mesta och landet går hur bra som helst. Jag jämför inte Åkesson med Trump, men argumenten emot verkar ha samma drivkrafter. Det handlar inte så mycket om hur det går för landet utan mest om hur det kan gå för politikerna själva.
Så här ser jag på saken: Moderaterna kanske har mer erfarenhet och kompetens överlag och kan vara lämpliga att ta de allra flesta posterna i en regering, men just ledarskapet är inget vidare. Kristersson är just en sån typ som man inte riktigt vet var man har och som valet till stor del handlat om att få bort. Där kan Åkesson vara en lösning för Moderaterna. Låt honom bli statsminister, men ta de flesta andra posterna. Det skickar signalen att M menar allvar med de frågor som är viktigast för väljarkåren, samtidigt som de kan genomföra mycket av sin övriga politik i majoritetsställning. En bra deal helt enkelt, en win-win. Det är inte alls omöjligt. De har all makt att få till det, om de törs.
ERIK ANDERSSON
Erik Andersson är egenföretagare och spelare, bosatt i Göteborg

********

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Min senaste bok heter ”Budbärarinnan” och är den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund.

Köp den gärna här.

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer