Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Jens Ganmans nya roman: En gastkramande mardröm i en totalitär stat

av | 12 nov, 2017 | Kultur

Lästid: 3 minuter

”Han började bli trött, både i huvud och i kropp, och ett trött byte var benäget att begå misstag. Ett byte…Orden sved i hans huvud. Det var alltså vad han reducerats till?” Jens Ganmans nya roman ”De som kommer för att ta dig” är en kuslig skildring av vad som kan hända i ett samhälle där yttrandefrihet och kritiskt tänkande effektivt sätts ur spel.

Jag har tillbringat två sömnlösa nätter i sällskap med Jens Ganmans senaste roman, ”De som kommer för att ta dig” och när boken är utläst lämnas jag ensam och omskakad, både psykiskt och fysiskt, på ett sätt jag sällan blir när jag slår igen pärmarna på en utläst bok.  För Ganman har lyckats att på ett skickligt, klaustrofobiskt, nästan Kafka-artat sätt skildra vad som kan hända när ett samhällets moraliska kompass kidnappas av rädsla, vanföreställningar, kontrollförlust och maktens totala arrogans. Alltså inte helt olikt det som sker i totalitära stater, där kontrollen över medborgarnas sinnen är prio ett för att hålla folket i schack.

Igår skrev jag om ”de goda som hämtar dig till avrättning i gryningen” och Ganmans bok handlar faktiskt exakt om det, om ett samhälle som mobiliserar all sin kraft för att skapa en  en syndabock för att illusionen av att allt fungerar som det ska, och för att förena medborgarna i en känsla av att man gör det rätta. Det handlar om musikläraren A som väcks en natt av att någon/några försöker ta sig in i hans hus. Han flyr, naken och livrädd, och sedan får vi följa hans försök att komma undan dem som jagar honom, de som vill döda honom, kosta vad det kosta vill. A är livrädd förstås, men förstår ingenting medan han naken, hungrig och törstig springer genom ogenomtränglig skog mitt i natten – vad har han gjort? Varför jagar de honom? Han har aldrig uttryckt något kontroversiellt, han har inte begått något brott, inte skadat eller stulit, och ändå har samhället satt in oerhörda resurser för att fånga in och avrätta honom. Man har till och med lierat sig med hans familj. A står helt ensam…

Ganman är en skicklig författare och i synnerhet hans beskrivningar av sensommarens norrländska skogar blir en skarp kontrast till A:s förtvivlan. Naturens likgiltiga skönhet ramar in en ensam jagad människas desperation och förstärker ytterligare A:s alla helvetes kval. Hur överlever man ensam i ödemarken? A minns sitt liv, ett vanligt liv som de flesta människor inte har vett att uppskatta medan dess förutsägbara normalitet pågår, eftersom de inte kan förstå hur kort distansen kan bli mellan att ha det mesta man kan begära och förlora precis allt.

Jag ska inte berätta för mycket och därmed förstöra läsupplevelsen för dig som ännu har boken framför dig, men jag kan säga så mycket som att det inte finns några lyckliga slut när yttrandefriheten stryps, när det kritiska tänkandet ersätts av masspsykos, när hjärntvätten blivit så omfattande att medborgare inte ens förstår att de är föremål för en enorm manipulation. Ganman har skrivit en tankeväckande, djupt obehaglig modern Orwellskröna, ett slags svar på ”1984” men i 2017-års svensk folkhems(k) modell. Du läser den på egen risk. Samtidigt borde den bli obligatorisk läsning i alla gymnasieskolor, och alla borde tvingas diskutera i smågrupper vad boken egentligen handlar om. För det som hände A kan faktiskt hända även dig. Hur vansinnigt det än låter. Historien kantas av liknande öden.

De som en dag kommer för att ta dig kommer inte lyssna på dina förklaringar. Och ja, de kan komma när du minst av allt anar det. Du behöver definitivt inte ha gjort något fel.

Betyg: * * * * *

 

*******

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Vill du vara med och stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk? Bidrag till mitt heltidsarbete tas tacksamt emot via swish på 0733289122 eller konto SE-Banken 5206-0000114 (första fyra siffrorna är clearingnummer). Har även skaffat crowdfundingtjänsten Patreon och finns här: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Senaste barnboken ”Så bråkar man och så blir man sams”, utgiven på Lava Förlag, finns att köpa här.

Senaste småbarnsboken, ”Ingrid och Ivar på badhuset”, utgiven på Bonnier Carlsen, finns att köpa här.

Senaste romanen, den 10:e delen i romanserien om Cecilia Lund – Vapendragerskan – finns att köpa här. Vapendragerskan är utgiven på mitt eget förlag Palm Publishing, som jag valde att starta när Piratförlaget – där jag tidigare gett ut mina vuxenböcker – vände mig ryggen då jag berättade sanningen om samhällsutvecklingen i Sverige.

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer