Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Jämställdhetsparadoxen: ”Länge leve våra biologiska kön”

av | 30 okt, 2018 | Debatt

Lästid: 5 minuter

Trots att det redan skrivits spaltkilometer om Skavlans senaste program där Annie Lööf blev tillplattad av den kanadensiske psykologiprofessorn Jordan B Peterson finns det anledning att ta det ännu ett varv, nämligen på grund av ämnet jämställdhetsparadoxen, en term Lööf tycks ha missat eller inte förstått. Men jämställdhetsparadoxen säger något viktigt om oss som individer och våra biologiska kön: Oavsett politikers försök att tvinga igenom en mental utplåning av mäns och kvinnors olikheter, fortsätter dessa att finnas. Pontus Persson hyllar här olikheterna och önskar att vi bejakar olikheterna istället för att bekämpa dem – paradoxalt nog just för jämlikhetens skull.

Jordan B Peterson som har lång erfarenhet av det mänskliga psyket och gedigen kunskap om biologiska skillnader mellan kvinnor och män när det kommer till intressen och beteende, baserade på forskning och evidens, såg i det närmaste förbryllad ut när Annie Lööf började tala om glastak och att hon som kvinna ville vara en bra förebild för sin dotter. Det visade sig snabbt att Annie Lööf inte var ett dugg intresserad av att ta in det Jordan Peterson sa. Peterson förklarade att ju mer man tar bort de kulturella skillnaderna i ett samhälle, desto tydligare blir de biologiska skillnaderna mellan män och kvinnor. Enkelt förklarat visar sig detta bland annat i mäns och kvinnors val av yrken. På gruppnivå är kvinnor biologiskt mer intresserade av människor, därför är en majoritet av alla sjuksköterskor kvinnor. På gruppnivå är män biologiskt mer intresserade av teknik och ting, därför är de allra flesta ingenjörer män. Detta kallas för jämställdhetsparadoxen. Helt enkelt: Ju friare ett samhälle är, desto större skillnad är det i intressen mellan män och kvinnor.

Lööfs svar var ett enda svammel av identitetspolitiskt smörja om patriarkat som hindrar kvinnor från att avancera till höga chefspositioner i samhället, en marxistisk maktanalys som visserligen torgförts som sanning av generationer av feminister, men som helt enkelt inte är korrekt. Om det nu fanns ett glastak för kvinnor så borde det rimligtvis finnas ett glasgolv för män. Men majoriteten av hemlösa är män. Majoriteten av dem som tar sitt liv är män. Listan kan göras lång: Psykisk ohälsa, missbruk, känslomässig utsatthet är bara några av samhällets områden där män drar det kortaste strået. Mycket märkligt ifall männen var rakt igenom privligerade, eller hur? Det är inte direkt som att Jordan Peterson hittar på allting och drar det ur sin icke-menscertifierade toxiskt manliga penis, utan detta är data som forskare aft tillgång till i flera decennier. Det är fakta som har publicerats i världens mest ansedda vetenskapliga tidskrifter flera gånger om.

Men eftersom Annie Lööf inte verkar tro på att det finns en objektiv sanning tolkar hon Petersons uttalanden som hans åsikter. Det är då man verkligen inser hur religiöst blinda många av våra politiker är. För om din ideologi inte ens accepterar något så grundläggande som biologiska skillnader mellan män och kvinnor, då följer du ingen ideologi. Du följer en religion. Du är en präst som blint förnekar att jorden snurrar runt solen och inte tvärtom, även fast fakta har presenterats för dig oändligt många gånger. Du är då religiös, möjligen en fundamentalist.

Men fakta bryr sig inte om politikers känslor, inte ens om politikern heter Annie Lööf. Män och kvinnor skiljer sig åt på så många olika plan. Vi skiljer oss i muskelmassa, bentäthet, längd, vikt, storleken på lungorna, storleken på hjärtat, röda blodkroppar, vita blodkroppar. Skulle då det organ som kräver mest energi och värme, alltså hjärnan, vara exakt likadant oavsett kön? Det borde blivit en riktig ”stolpe ut” ur ett evolutionärt perspektiv.

Det finns studier som visar att flickor som på grund av genetiska åkommor föds med högre testosteronhalter än normalt uppvisar ett mer pojkaktigt beteende när de leker, än flickor som föds med normala hormonhalter. Socialliberaler och vänsterfolk menar att kön bara är en social konstruktion (samtidigt som de vurmar för att tonåringar ska få möjlighet till könsbytesoperationer innan de växt färdigt).

Det finns studier gjorda på nyfödda där flickebarnen i regel är mer intresserade av bilder på människor och pojkarna är mer intresserade av bilder på saker. Deras konstruktivistiska tes fallerar ändå på sig själv eftersom kultur är en social konstruktion, och ju mer kultur man tar bort desto mer syns skillnaderna mellan könen. Så nej, kön är inte en social konstruktion. Vi är absolut en produkt av både biologi och kultur. Många forskare menar på att det är cirka 50/50, där 50% är biologi och resterande är en blandning mellan kultur och miljö.

 

Män och kvinnor skiljer oss åt inte bara genom att vi generellt har olika intressen. Även våra personlighetsdrag skiljer oss åt. Män är till exempel mer benägna att ta risker, de är mer aggressiva, mer tävlingsinriktade och mer brottsbenägna och därför är majoriteten av alla dem som slår in på kriminell bana och sitter i fängelse män. Kvinnor är på gruppnivå mer konflikträdda, mer empatiska och ha lättare att uppleva obehagliga känslor. Måste detta konstaterande innebära något dåligt? Att män och kvinnor inte är exakt likadana? Nej, jag tycker inte det. Det är meningen att vi ska komplettera varandra, inte vara exakt lika i alla avseenden. Om vi nu har ett sådant fritt samhälle där vi som individer oavsett kön får välja det vi är intresserade av, då ska vi uppmuntra det och inte motarbeta det genom påtvingad kvotering och att politikerna till varje pris ska försöka få igenom jämställdhet i utfall. För jämställdhet i utfall är nämligen ingen jämställdhet, utan diskriminering. Jämställdhet i utfall förutsätter att män och kvinnor är exakt likadana, vilket jag har mansplainat (droppat patriarkal förtryckande vetenskaplig fakta) för dig längre upp att så inte är fallet. Eftersom jag är för riktig jämställdhet och individers fria val så säger jag: Länge leve jämställdhetsparadoxen! Länge leve våra biologiska kön!

Sen må Annie Lööf tycka och känna vad hon vill.

PONTUS PERSSON

Pontus Persson är 30 år och beskriver sig själv som ”priviligerad ställningsbyggare och opinionsbildare från Umeå som identifierar sig som värdegrundsrubbad. Liberalkonservativ.” Han är före detta yrkessoldat. Har en podd med @swedishspaceman (Twitter) som heter ”En norrländsk gubbsuck.” Ibland gästar han även podden ”Verklighetschecken”.

Twitter: @PontusPersson5
IG: ppersson5

********

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Min senaste bok heter ”Budbärarinnan” och är den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund.

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer