Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

#Jagärhär lanserar desinformationkampanj i sociala medier

av | 26 okt, 2017 | Uncategorized, Samhälle

Lästid: 6 minuter

Blockeringarna duggar tätt och folk fortsätter bli avstängda från Facebook. 24 timmar ute i kylan blir tre dagar, sedan en vecka och därefter en månad. För den som trots dessa reprimander inte lär sig att endast vädra godkända åsikter, kan Facebook välja att radera kontot för gott. En bidragande orsak till det olustiga klimatet på Sveriges största sociala nätverk är gruppen #jagärhär, som trots att de förnekar detta satt i system att massanmäla inlägg och användare som inte ingår i det som gruppen anser vara korrekt ton på nätet. Nu finns dessutom planer på en ändrad strategi, nämligen att producera egen desinformation för att styra sociala medier.

Jag har skrivit om nätverket jagärhär tidigare. Bakom står paret Mina och Magnus Dennert, två personer med stor makt i svensk medievärld. Genom kopplingar till såväl regeringsmakten som Sveriges Television har Dennerts stora möjligheter att nå ut med sitt budskap. Nu söker nätverket dessutom en halv miljon kronor från regeringen för att arbeta ”mot näthat”. Facebookgruppen med 76.000 medlemmar är sluten och bara den som godkänts av någon av administratörerna kan bli medlem. Det finns tydliga kriterier för vem som accepteras, och administratörerna har rätt att säga nej utan någon som helst motivering. En hemsida med information finns, samt dyra t-shirts att köpa. Men det viktigaste av allt är att nätverket nu försöker expandera sin påverkan på människor i sociala medier, just nu försöker man etablera sig även på Twitter. Dessutom har man ambitioner att föreläsa i skolor.

Det senaste budet är att man håller på att omformulera vad nätverkets arbete ska gå ut på. Tidigare handlade det om att stävja ”hot och hat” på nätet, genom att medlemmar organiserat gick till attack i kommentarsfält där man uppfattade tonen som hård, och försökte enligt egen utsago skapa ett mjukare och mer respektfullt samtalsklimat. Också enligt utsago har man lyckats med detta, alltså har medborgaruppfostran fått oborstade sällar att sluta svära och smutskasta verbalt. Man skulle kunna tro att nätverket nöjer sig med detta.

Men då underskattar man suget efter dels mer pengar, dels mer makt, dels möjligheten att uppfostra landets medborgare i den värdegrundskorrekta läran. För plötsligt är det nya bud från översteprästinnan Mina Dennert, som påpassligt bytt profilbild och nu stoltserar med Stjärnornas krig-ikonen, prinsessan Leia (gestaltad av den amerikanska skådespelerskan Carrie Fisher) och sloganen ”We are the resistance”.

Resistance skulle kunna syfta på ”faktaresistens”, även om jag inte tror att det är det som avses. Dock publicerades idag en ny kungörelse av Mina Dennert, där de 76.000 medlemmarna invigdes i nätverkets nya censurstrategi. Näthatet har enligt detta upprop förbytts i ”fake news”. Något konkret tolkning ges inte, ej heller ges något exempel på vad sådana ”fake news” skulle kunna innehålla. Däremot näms det amerikanska presidentvalet som avskräckande exempel. Leia, förlåt, Dennert, lovar dock att återkomma med mer information.

”Exakt hur sådana inlägg ska vara utformade” – medlemmarna har alltså inte möjlighet att tänka själva. Utan instruktioner kommer att ges. Jag vet inte om jag någonsin sett maken till toppstyrning? Det är skrämmande att 76.000 individer så blint tuggar i sig denna typ av budskap. Notera att orden ”kritiskt tänkande” ej förekommer i sammanhanget.

Det är också intressant att Mina Dennert föraktfullt pekar ut ”s k ”Swish-journalister”, men bland det första man möter då man går in på Jagärhärs egen hemsida är just en vädjan om bidrag via Swish.

(Jag har strukit över numret, nån måtta får det väl ändå vara på reklamen, eller hur?) Man har också gjort en t-shirt i hopp om att 76.000 anhängare ska vilja klä sig i en värdegrundskorrekt uniform. En historia som visst blev en smula dyr, vilket stötte på kritik, men Mina Dennert var snabbt ute och förklarade att det höga priset berodde på ett missförstånd.

Aja! Man ska hellre fria än fälla. T-shirtar, swish, förakt och profilbilder av döda filmikoner är trots allt bara petitesser i sammanhanget. Det som är värre är att Jagärhär faktiskt verkar ha ambitionen att på allvar börja lära ut hur folk ska framställa sin egen desinformation.Såvitt jag vet har Jagärhär ingen ansvarig utgivare, följer inga pressetiska regler, utan är just det Mina Dennert säger sig vilja motverka: En veritabel och många gånger aggressiv trollfabrik. Som dessvärre alltså stöttas av Sveriges regering och kulturminister Alice Bah Kunke. Det är detta man söker finansiering till, det är alltså till finansiering av denna trollfabrik som man sökt 500.000 skattekronor. För vem ska egentligen kontrollera sanningshalten i det som skrivs i Jagärhärs regi?

Det är så ironiskt, och paradoxalt. Jag har själv blivit drabbad av Jagärhärs attacker, med avstängningar från Facebook som resultat i två omgångar på kort tid nyligen, samt därefter lögner och hat om mig på nätet, skrivet av medlemmar i Jagärhär. Jag har bevittnat förnekelsen runt att medlemmarna organiserar anmälningarna (när jag med egna ögon sett hur de använder bokstaven ”A” – som i ”Anmält”, något de nu avråtts från att ange öppet i sina trådar) och erfarit hur gruppens hjärntvättade robotar fullständigt massakrerat kloka samtal. För inte har Jagärhär jagat något direkt ”hat” hos mig (jag brukar själv uppmana till sansad ton och jag går även in, så långt mina krafter räcker, och tar bort urspårade kommentarer), utan det har handlat om att försöka förstöra diskussioner som pågår, att irritera människor och trötta ut dem som vill ha konstruktiva samtal med en massa meningslöst, ofta otrevligt dravel. Det skrämmande är att det i Jagärhär finns åtskilliga lärare, pedagoger, tjänstemän och även politiker, som naturligtvis har makt över andra människors liv. Dessa har i sin tur ägnat sig åt ren angiveriverksamhet, då de ringt till folks arbetsgivare, vänner och familjer och skvallrat med syfte att sabotera, misstänkliggöra och skrämma.

Nu ska alltså dessa sektmedlemmar börja skriva egna nyhetsartiklar. I bästa  – med Mina Dennerts egna ord -– ”Swish-journalist”anda… Får man gissa att begreppet ”fake news” kan få en helt ny, fördjupad innebörd? Det finns en rad socialdemokratiska ministrar att inspireras av, om fantasin skulle tryta. Kanske profilbildens text faktiskt borde bytas ut mot ”We are the Fakta-resistens”.

Om du fortfarande är undrande inför substansen i ”Jagärhärs:s budskap räcker det annars att läsa de sista orden. ”Ett inkluderande samhälle”. Som det heter: I rest my case.

*******

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Vill du vara med och stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk? Bidrag till mitt heltidsarbete tas tacksamt emot via swish på 0733289122 eller konto 5206-0000114 (första fyra siffrorna är clearingnummer). Har även skaffat crowdfundingtjänsten Patreon och finns här: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Senaste barnboken ”Så bråkar man och så blir man sams”, utgiven på Lava Förlag, finns att köpa här.

Senaste småbarnsboken, ”Ingrid och Ivar på badhuset”, utgiven på Bonnier Carlsen, finns att köpa här.

Senaste romanen, den 10:e delen i romanserien om Cecilia Lund – Vapendragerskan – finns att köpa här. Vapendragerskan är utgiven på mitt eget förlag Palm Publishing, som jag valde att starta när Piratförlaget – där jag tidigare gett ut mina vuxenböcker – vände mig ryggen då jag berättade sanningen om samhällsutvecklingen i Sverige.

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer