Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister ­– vågar ni ta en saklig debatt om er del i den negativa samhällsutvecklingen?

av | 10 feb, 2020 | Media

Lästid: 5 minuter

Det går inte särskilt bra för Expressen. De måste spara ytterligare 115 miljoner kronor. Ändå fortsätter de med sin polariserande drevjournalistik som håller makthavare om ryggen och som jagar folket som vågar säga ifrån. Jag ska delta i en bokmässa den 28 mars och har därför blivit kontaktad av en Gustav Holm på Expressen som vill ”ställa frågor”. Hade intresset varit genuint och engagerat så hade jag givetvis talat med journalisten. Men, som alltid, är agendan en annan – och det är att smuskasta oss som kämpar för att få rätsida på Sverige. Gustav är inte intresserad av att självkritisk rannsaka sin uppdragsgivares agerande i hur man skapat ett omöjligt och polariserat debattklimat. Jag undrar när dessa så kallade journalister kommer ta debatten kring sin egen roll i att Sverige är illa ute? Bok- och mediemässan med yttrandefriheten som tema är en ypperlig plats att börja samtala seriöst om mediernas roll i den dysfunktion som Sverige drabbats av. Eller tänker Gusten Holm och hans kollegor på Expressen fortsätta jaga folket åt makten? Som det är nu så försöker Expressen skrämma deltagare från att vara med på bokmässan den 28 mars. Så, nu utmanar jag er, journalister och redaktörer – vågar ni låta bli att dreva? Vågar ni komma och ha en saklig debatt om samhällsutvecklingen ni själva till stor de bär skulden till?

I forna Sovjetunionen fanns regimens statsmedia, den största tidningen hette ”Pravda” och det var symptomatiskt eftersom ordet ”pravda” betyder ”sanning” på ryska och det var inte många sanningens ord i gamla Pravda, där var det mest lögner som serverades folket, saken var bara den att folket visste detta och litade därför inte ens sekund på ”Sanningen” som basunerade ut allehanda propaganda. Svenska folket har tyvärr historiskt hög tillit till staten och sina medier och en gång i tiden fungerade modellen då medierna faktiskt granskade makthavarna åt folket och som vågade ifrågasätta korrupta politiker och fackpampar. Jag minns att jag en gång i tiden uppskattade Expressen, och jag har även haft ett långt och givande samarbete med tidningen, vars symbol var den ettriga och stolta getingen – den som surrade enträget och som stod på den lilla människans sida. Så är dettyvärr inte längre. Nog för att Expressen är bättre än Aftonbladet, Expressen försöker ialla fall ibland att hålla jämna steg med samhällsutvecklingen, men lika ofta gör man bort sig igen genom att upplåta plats åt desinformatörer och propagandister som Lars Lindström, Jens Liljestrand och Alex Schulman, som skriver förljugna krönikor för att dölja systemkollapsen som Sverige just nu befinner sig i. Det är inte särskilt framgångsrikt koncept, det visar den krisande tidningen resultat, som i början av februari 2020 aviserar besparingar på ytterligare 115 miljoner kronor. Det skriver Dagens Media i en betalartikel återrapporterad av Breakit.

Nej, det går inget vidare, men ändå sätter man sig på sina moraliska höga hästar och försöker agera åsiktspolis. Nu försöker man alltså skrämma människor från att vara med på en bok- och mediemässa. Varför? Jo, för att vi går vår egen väg, och står på folkets sida, mot de maktmissbrukande och korrupta politikerna som kör Sverige i botten.

För så här är det: De etablerade medierna har under lång tid effektivt smutskastat och tystat författare, debattörer och opinionsbildare genom att klistra missklädsamma epitet på dem och genom att förvrida de idéer som förs fram. Men, detta skapar bara bitterhet och hat och problemen i samhället försvinner inte för att man vill dölja dem och lägga dumridåer (skulle skriva dimridåer men dumridåer låter bättre!) över den negativa utvecklingen.

Naturligtvis måste röster utanför åsiktskorridoren kunna träffas, ha bokmässa eller konferens eller event och vända sig utåt offentligt. Om det finns journalister, redaktörer eller andra profiler som inte delar dessa åsikter och tankegångar, borde det vara i deras intresse att föra samtal och dialog med de aktörer som medverkar. För allt annat beteende är djupt polariserande och ohederligt.

Varför kan vi inte ha en öppen och offentlig dialog? Varför tror Expressen, och även andra medier, att de legitimt ska kunna förfölja dem som öppet säger sanningen om Sveriges tillstånd? Istället för drev borde dessa redaktörer och journalister själva delta i bokmässans paneldebatter och där ventilera sina åsikter, känslor och bevekelsegrunder? De borde kunna svara på frågor om varför de skriver som de gör, de borde ställas till svars för sin delaktighet i samhällsutvecklingen och i alla de lögner de aktivt hållit vid liv – som att apatiska barn verkligen lider av en sjukdom. Som att vuxna män utan asylskäl är ”barn”. Som att det organiserade tiggeriet är ”en råtta i pizzan”. Som att massinvandring från MENA blir ”en vinst längre fram”. Som att det regnar in specialkompetens i form av raketforksare i Sverige. Som att pratet om terrorister i flyktingströmmar bara är ”högerextrem” propaganda. Som att Trump är ondskan personifierad. Som att public service INTE är vinklad propaganda. Och så vidare, och så vidare. De skulle kunna svara på varför de pixlar utländska våldtäktsmän och förövare. Varför de ständigt bjuder in vänsterliberala debattörer istället för att föra en saklig debatt?

Mainstreammedier håller på att bli irrelevanta – allt fler vänder dem ryggen. Att våga ta debatten istället för att smutskasta och dreva skulle kunna ge dem lite trovärdighet tillbaka. Frågan är bara om de är intresserade av deta? Och om de har tillräckligt med mod?

 

Nya nedskärningar på Expressen – måste spara ytterligare drygt 100 miljoner

 

******

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min kommande bok är ”Anhörig Revisited” – om missbruk och medberoende, en reviderad utgåva av romanen Anhörig som kom ut första gången 2004. Beställ den här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921303/anhorig/

Min bok ”Bilden av Verkligheten” finns att köpa här:

https://www.vulkanmedia.se/bilden-av-verkligheten/

Min bok “Bilden av Sverige” finns nu i pocket och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921297/bilden-av-sverige-en-personlig-resa/

Den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund heter ”Budbärarinnan” kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer