Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Jag tänker jobba för Sveriges gamla, för dem som slitit och byggt landet

av | 9 apr, 2018 | Samhälle

Lästid: 4 minuter

Hej kvinna, hej man, du som är äldre, du som kallas pensionär, det här är ett brev till dig, från hela mitt hjärta. Jag skriver till dig som nybliven politiker via Medborgerlig Samling. Jag ska uppriktigt säga att jag skäms för hur Sverige behandlar dig. Därför skriver jag direkt till dig, till er. Ni är många, ni är hundratusentals, och många av er har ingen röst och ingen plattform från vilken ni kan protestera mot det fruktansvärda övergrepp ni utsätts för i det så kallade välfärdslandet Sverige. Jag vill ändra på det. Det är bland annat därför jag söker mig till politiken. För att jag vill kunna se er gamla i ögonen och känna mig stolt för att vi tar hand om er – i stället för som det är nu, att ni många gånger behandlas sämre än djur. Mitt mål är bland annat att utplåna begreppet ”fattigpensionär”.

Innan jag går vidare vill jag först uttrycka min djupa tacksamhet och respekt till dig, du äldre medmänniska. Till dig, du som slitit, kämpat, arbetat hela ditt liv. I stora städer, i mindre, på landsbygden, ja överallt i det avlånga, vackra Sverige. Du som plikttroget betalat din skatt, du som fostrat barn, du som satt kommande generationer till världen. Du som stigit upp tidigt, du som slitit, släpat, vårdat och brytt dig. Du som solidariskt bidragit på bästa sätt för att Sverige ska blomstra. Jag önskar att du skulle få vila dina trötta ben och kropp på ålderns höst. Du förtjänar god mat, ett bekvämt boende, vård för dina krämpor. Du borde inte behöva ligga sömnlös i rädsla för att dina pengar inte ska räcka till hyra och det allra nödvändigaste. Du borde inte tvingas leta i papperskorgar för att söka pantburkar så att du kan dryga ut de ynkliga slantar du förväntas leva av.

Ja, jag skäms och jag lider när jag läser hur många av dagens pensionärer far illa. Hur sjuka hjälplösa människor nekas platser på boenden. Hur sköra gamlingar sägs upp från sina platser på hem och flyttas på, hänsynslöst, trots att forskning visar att detta kan driva en gammal människa i döden. Jag lider när jag läser att svenska pensionärer är fattigast i norden. I landet med världens högsta skatter, och där de äldre själva lurats att betala in för sin framtida trygghet! Andelen hemlösa över 65 år har ökat med 23% de senaste sex åren. Det är så ofattbart att jag måste läsa siffrorna om och om igen för att förstå. Ändå kan jag inte ta in det.

Jag mår också illa när jag läser om alla de gamla som utsätts för brott, som misshandlas, rånas, till och med våldtas. I dagens Sverige är de gamla enkla byten för iskalla förbrytare som skadar, stjäl och dödar. Som Helga, 89 år, som dödades i ett soprum – hennes mördare får nu straffrabatt. 

I Sverige ser vi nu också en tendens att förfölja gamla människor för deras politiska åsikters skull. Äldre människor, som i vanmakt och förtvivlan uttrycker ilska och besvikelse på sociala medier, jagas med blåslampa och utsätts för stressande förhör hos polisen (som borde koncentrera sig på att arbeta med verklig kriminalitet, som Sverige svämmas över av). Detta är inget annat än ovärdigt och groteskt. Mycket av det som anmäls är struntsaker, enbart för att se till att gjuta skräck i de gamla. Många äldre som inte längre har möjlighet att komma ut sitter isolerade och kanske bara har sociala medier som sitt sällskap – ska de mista även denna möjlighet att uttrycka kritik och ventilera sina känslor? Det är verkligen absurt och skrämmande.

Hur kan ett land som slår sig för bröstet och kallar sig förebild, demokrati och mån om alla människors lika värde så iskallt strunta i sina mor- och farföräldrar, strunta i alla de hundratusentals gamla och svaga, som en gång tagit hand om oss och gett oss en grund att stå på?

Till dig, du gamla kvinna, du gamle man, vill jag säga: Jag ser er. Jag tänker på ert lidande varje vaken minut, och om jag får möjligheten att komma in i Riksdagen kommer jag göra allt för att den här skamliga vanvården och misshandeln av er ska få ett slut.

Mina viktigaste mål som politiker i frågor som rör äldre:

*Alla svenska pensionärer ska ha ekonomisk trygghet. Jag vill utplåna begreppet ”fattigpensionär”. Skattesänkningar, höjning av pension, särskilda bidrag – det finns massor att göra!

* Ingen gammal människa ska tvingas bort från sitt boende.

* Ingen pensionär ska tvingas vara hemlös.

* Värdig vård och hemtjänst till äldre. Högre krav på hemtjänst, och högre löner för att uppvärdera yrket!

 

Jag hoppas att jag får möjlighet att påverka. Jag vet att det går. Tillsammans har vi förmåga att ta hand om dig och alla de andra gamla som byggt landet.

Stötta gärna organisationen Vid Din sida – för äldre hemlösa i Stockholm.

http://www.viddinsida.nu

https://www.medborgerligsamling.se

********

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer