Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Jag kräver Kvinnofriden tillbaka

av | 19 jul, 2017 | Debatt

Lästid: 5 minuter

Vad gör du åt att flickor och kvinnor våldtas på löpande band i Sverige, Löfven? Var är ni, myndigheter, folkhälsoministrar, feministorganisationer? Varför tiger ni medan våra liv förstörs? Hur många trasiga underliv krävs för att ni ska agera? Gör vad som helst, gör något radikalt nu! Det är bråttom. Jag kräver nolltolerans mot sexuella övergrepp. Jag kräver Kvinnofriden tillbaka.

Det är märkligt tyst från politiskt håll när det kommer till attacker på flickor och kvinnor i Sverige. Nog för att det är sommar och många har semester, men övergreppen tar inte slut för det. Våldtäktsmännen tar inte ledigt, tvärtom är de mer aktiva än någonsin. Värmen och de ljusa nätterna lockar fram fler dåd. Farhågor om att sommaren 2017 kan bli en av de värre, inte minst på grund av att poliserna är katastrofalt få, har rests här och där, och farhågorna tycks ha besannats. Från söder till norr, från öst och väst inkommer rapporter om allt från enklare ofredanden till de grövsta formerna av angrepp. Från kladdande mellan benen till gruppvåldtäkter. Från att småflickor kommit i kläm på grund av vuxna män, till dödsmisshandel och mord. Från våldtäkter på festivaler till tafsande på kallbadhus. Upplands BroBråvallaBarkarby, Östersund, Kil, Västerås, Borlänge, Helsingborg, Nyköping… BRÅ:s statistik visar att det sexuella våldet ändrat natur, nära sex av tio sexualbrott (59 procent) har inträffat på allmän plats och i majoriteten av fallen är förövaren en helt okänd person för offret (69 procent). Samtliga gängvåldtäkter som utfördes 2016 i Örebro var av icke-svenska förövare. Det finns dessvärre skäl att misstänka att Örebro inte utmärker sig på något sätt från andra städer i Sverige. Vi har 3010 fall av anmälda våldtäktsbrott mot barn 0-17 år, 88% – 2640 brott – är mot flickor, och 62% av dessa är UNDER 15 ÅR.  Det är vaginala, orala, anala våldtäkter. Småtjejer som skändas på det vidrigaste vis. Övergreppen påminner om det sexuella våld som används i krig för att kuva en befolkning. Där är budskapet tydligt: Förnedra ett lands kvinnor, skända dess mödrar, då har du visat ditt överläge, då har du kuvat landet. Hur kan någon inte se ett mönster?

Så, var är kravet på nolltolerans mot dessa groteska övergrepp? Var är samhällets vision om att vi kvinnor ska få känna oss trygga i vårt eget land? För offren för det sexuella våldet slutar inte kränkningen i och med att övergreppet av slutats. Hon fortsätter att kränkas av den svaga rättsstaten, som antingen låter gärningsmännen löpa, eller tillmäter löjligt låga straff. Man hittar ständigt nya kryphål för att fria gärningsmännen och därmed spotta på de utsatta flickorna och kvinnorna. Handlar det om män som är i Sverige utan tillstånd, fortsätter övergreppet när dessa inte omedelbart utvisas. Dessutom pågår kränkningen under en rättegång, om det ens går så långt. Offret får de mest föråldrade, förlegade, kvinnoförnedrande frågorna.

Sverige, mitt vackra, trygga, jämställdhetssträvande och förut rättvisa Sverige! Med stolta traditioner där man värnat flickors och kvinnors liv och hälsa, med rötter i den berömda historiska lagen Kvinnofrid som förbjöd överfall och kidnappning av kvinnor: Kvinnofrid instiftades av Birger Jarl och bekräftades i Alsnö stadga från 1280. Den som bröt mot kvinnofridslagen fick antingen dödsstraff eller 40 marks böter. I 1734 års lag gjordes skillnad för påföljd beroende på kvinnans civilstånd. Kvinnorov av en gift eller en förlovad kvinna gav dödsstraff oavsett om sexuellt umgänge förekommit. Kvinnorov av en ogift kvinna eller en änka stadgade dödsstraff enbart om sexuellt umgänge förekommit. Gustav III:s straffrättsreform på 1770-talet ändrade straffet för våldtäkt till högsta kroppsplikt (9 gatlopp eller motsvarande), två år på fästning och förlust av egendom, medan kvinnorov i betydelsen kidnappning behöll dödsstraffet. Kvinnofridslagen fanns kvar som speciellt kapitel i svensk lag fram till 1864.

Idag vill jag gå så långt att påstå att vi inte längre har någon kvinnofrid i Sverige. Inte annat än som namn på åtgärder mot våld i nära relationer, som givetvis också behövs, men som är något lite annat. Moderaterna lanserade visserligen en lam #nattenärdin-kampanj tidigare i somras, men det blev mest bara ord, en tjusig svartvit video och en hashtag i sociala medier. Ja, frågan lyftes upp, men inte i proportion till hur grov problematiken är. Det behövs mycket större kaliber än lite lull.

Blev någon räddad från att våldtas? Kände sig någon tryggare? Nu gäller det ju inte bara natten längre kära ni, det gäller alla dygnets timmar. Kvinnor ändrar sitt beteende, sin klädsel, sina vanor, vi låser bildörrar, vi går inte ut, vi köper självförsvarsprodukter som spray och larm, vi tar jägarexamen för att kunna ha hagelgevär hemma, vi pratar i våra mobiler när vi går hem, vi beskär våra liv och ändå förnedras, jagas, våldtas och kränks vi!

Vad tänker du göra åt det, Löfven? Vad tänker ni göra åt det, alla ni som styr Sverige? Var är gratisprodukterna för självförsvar? Var är de schemalagda självförsvarslektionerna som ska erbjudas alla flickor i grundskolan, eftersom de numera är fritt villebråd för gärningsmän att ta för sig av? Var är skadestånden till oss som betalar skatt för att bli skyddade av polis, men får ingenting för våra pengar? Var är kompensationen för den vars tillvaro krossats? Istället läggs energin på annat, noterar jag. Till exempel argumenterar Centerkvinnorna (april 2017) för att barn – småflickor! – ska ha rätt att täckas av slöja. FI, det så kallade feministiska partiet, har helt och hållet krupit in under en sten nånstans. Kulturministern talar om att ta hårdare tag mot ”hat och hot” på nätet, och det är fint, men verbala angrepp är inte samma sak som anal våldtäkt på en skoltoalett. Folkhälsoministern, som borde bekymras över vilken oerhörd skada dessa angrepp på flickor och kvinnor innebär, tiger. Var är ni, alla människor med makt? Struntar ni i oss? Varje våldtagen, misshandlad, kränkt tjej är en enorm förlust för samhället. Varje kvinna som tvingas ändra sitt liv på grund av den förändrande verkligheten är ett misslyckande. Hur många våldtäkter och skändade kvinnokroppar krävs det för att något radikalt ska hända?

Mina förslag på åtgärder: Höj straffen för sexuellt våld. Aldrig straffrabatt – tvärtom straffökning om fler övergrepp begåtts! Utvisa omgående samtliga utländska män utan svenskt medborgarskap som förgripit sig på kvinnor. Avsätt extra resurser för att reda ut sexualbrott. Isolera de killar och män som kränker från samhället, sätt ner foten! Ofta vet man mycket väl vilka de är… I synnerhet på mindre orter där de ägnar sig åt ”stök”. Jag struntar i deras eventuella hudfärg eller hemvist eller om det är synd om dem på ett eller annat sätt, de ska inte få förstöra mer. Neka dessa individer eller gäng tillträde till badhus, bibliotek, festivaler. Tala om kulturer, om religioner, om ideologier, om kvinnosyn. Inrätta nationell samordnare mot sexuellt våld om det kan göra någon nytta. Gör vad som helst, gör nåt nu! Jag kräver nolltolerans mot sexuella övergrepp nu. Det är bråttom. Jag kräver Kvinnofriden tillbaka.

 

********

Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Vill du vara med och stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk? Bidrag till mitt heltidsarbete tas tacksamt emot via swish på 0733289122 eller konto 5206-0000114 (första fyra siffrorna är clearingnummer). Blir glad för varje liten slant! Största tacken på förhand! Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer