Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

”Jag har blivit en nutida slav, ägd av staten”

av | 25 okt, 2017 | Uncategorized, Debatt

Lästid: 6 minuter

Skattepiskan och värdegrundspiskan viner över medborgarnas ryggar. Idag skriver författaren Eva-Lisa Dezmin om människors vrede över att de som arbetar hårt sviks av samhället, samtidigt som orättvisorna växer och i takt med dem rädslan för att kritisera makten.

”Det känns som om jag blivit en nutida slav i mitt eget land, där jag ägs av staten.” Orden är en bekants och jag ber honom förklara. ”Jag har två piskor vinande över ryggen. Den ena är skattepiskan. Jag ska skatta på precis allt och fan ta mig om jag försöker komma undan. Detta trots att jag har tillräckliga problem att få vardagsekonomin att gå ihop. Den andra är värdegrundspiskan. Så fort jag skriver av mig i frustration på t ex Facebook, blir jag påhoppad av sådana som anser sig vara goda, med varningar om att jag har unken människosyn, bara för att jag tycker det är orättvist att den som aldrig har betalar skatt ska slippa allt vad ansvar, skyldigheter och lagar innebär, medan vi som betalat skatt ska tvingas strida för att ta del av det vi bidragit med och bestraffas hårt om vi far med osanning hos myndigheterna.”
Faktum är att jag förstår hur han tänker och jag känner själv människor som drabbats.
För bara ett par månader sedan fick en väninna till mig problem med hjärtat. Hennes läkare sjukskrev henne, men Försäkringskassans läkare ansåg att hon (trots kärlkrampen) var tillräckligt frisk för att jobba. Hon lever f ö ett väldigt hälsosamt liv, hon röker inte, är inte överviktig och dricker väldigt sällan, så det går heller inte att beskylla henne för att ha ett osunt leverne. Hon fick således gå ut och jobba igen trots att hälsan sviktade betänkligt, men eftersom läkaren som hon träffade, ansåg att det måste redas ut, fick hon en tid på universitetssjukhuset i Umeå till slut. Där konstaterades att ett av hennes blodkärl till 90% var igentäppt och att om inget gjordes skulle hon drabbas av en hjärtattack. Hon lades omedelbart in och kärlet sprängdes. Nu får hon äntligen vara sjukskriven tills hon återhämtat sig. Även detta är en person som jobbat sedan hon gick ut skolan och betalat skatt.
Jämför ovanstående med de människor som kommer hit och aldrig har arbetat en dag, i alla fall inte i Sverige. Det ställs inga krav att de måste lära sig språket, eller att de måste jobba. Man gör inte ens ordentliga utredningar kring vilka de är, hur gamla de är, eller om de skaffar sig olika identiteter för att på så vis kunna kvittera ut dubbla bidrag. Får de ändå avslag på sin asylansökan, kan de med fördel försvinna och leva som s k ”papperslösa” och bl a få tandläkarvård eller sjukvård för 50 kronor. Vilket i praktiken är gratis, för var ska räkningen skickas? Det här är människor som ska lämna landet då skyddsskäl inte finns, men som alltså bryter mot lagen och stannar kvar. Man kan ljuga hur mycket som helst om man kommer hit som flykting eftersom man har allt att vinna på det. Detta trots att man passerat en rad säkra länder innan man ens nått Sverige och det rimligen borde ifrågasättas varför vederbörande inte sökte asyl i första säkra land. Även om det står klart att personen ljugit, blir det varken tal om något straff, eller att vederbörande ska bli återbetalningsskyldig för pengarna som denne uppenbarligen svindlat staten och skattebetalarna på.
Om du däremot är född här, eller har jobbat här i många år, och t ex blir sjuk, ska beslut om sjukersättning tas av läkare som inte ens har träffat dig personligen. Behöver du en operation är vårdköerna heller inte att leka med och ska du föda barn, kan du tvingas göra det i en bil. Får du problem med tänderna, får du betala för det själv och har du inte råd med det … tough luck! Visar det sig att du fått bidrag som du inte hade rätt till, kan du åtalas för det. Jag kan rabbla i oändlighet om orättvisorna, men ni fattar vad jag menar utan att listan ska behövas göras längre. Välfärden fungerar bara så länge fler bidrar till den, än tär på den. Därför borde det vara en självklarhet att man börjar med att bidra till den, innan man får nyttja den.
Vilket annat land i världen bespottar dem som byggt upp landet genom att ge dem en ovärdig ålderdom där pensionen inte räcker till hyra och mat? Vilket annat land i världen försöker hindra den som betalat skatt att få vara sjukskriven om hälsan sviktar? Vilket annat land i världen ger förtur på bostadsmarknaden till dem som kommer hit och låter medborgarna komma i sista hand? Vilket annat land i världen höjer skatterna för att bekosta en välfärd som den som varit med och betalat måste kämpa hårt för att få tillgång till, medan den som kommer hit och aldrig bidragit med en krona, får åtkomst till utan något knussel? Vilket annat land i världen subventionerar tand- och sjukvård till den som olagligt uppehåller sig i landet, men låter den som betalar skatt och som har det knapert, få välja mellan att betala fullt pris eller dras med sin tandvärk, eller tänder som faller ut? Och vilket annat land i världen kallar den som, med all rätt protesterar mot vansinnet, för att ha ”fel värdegrund” eller i värsta fall för rasist?
Vill det sig illa kan dina protester dessutom leda till att du förlorar jobbet eller dina uppdrag och ser din försörjning gå upp i rök. Behöver du då uppsöka soc, kan du vara säker på att du ska nyttja dina besparingar i första hand (om du haft sådana) och att du får leva på absoluta existensminimum om bidraget väl betalas ut. Nu ska minsann allt utredas så du inte får pengar som du inte har rätt till och det ska vara klart kännbart att ekonomin blir krass om man lever på bidrag. Om du får a-kassa är även den belagd med en rad skyldigheter.
Om värdegrunden går ut på att ett lands befolkning ska slita ut sig, medan de tvingas betala för andra, ja då finns det nog inget bättre ord som beskriver situationen än just nutida slavar.
Vänd på allt och fundera på hur man sett på ett land som tagit emot flyktingar och behandlat dem på samma vis.” Kom hit och jobba hårt, bli en skattslav, men behöver du sedan hjälp och gör anspråk på vad du bidragit med, får vi se hur det blir. Välfärden ska i första hand gå till ursprungsbefolkningen så de inte ska behöva känna någon press på sig att jobba, eller anstränga sig i onödan.”
Jag vet att folk är jättearga just nu. Många vågar inte knysta om det, men säger det i förtroende till mig.
Jag vet inte vad man vill uppnå med att särbehandla människor som kommer hit, samtidigt som man sätter allt högra press på de som jobbar, kanske är det så enkelt att man vill förvandla de mest toleranta människorna i världen till rasister på riktigt och där de mest naiva människorna hejar på och låter det ske eftersom de inte begriper bättre?
Om ingen förändring kommer efter valet 2018, ger jag det max två år, sedan kommer de riktiga oroligheterna att börja. Då tror jag att majoriteten av medborgarna i det här landet har fått nog av höjda skatter, som bara resulterar i en allt osäkrare tillvaro. Både när det gäller tryggheten i allmänhet och det sociala skyddsnätet i synnerhet. Jag hoppas jag har fel, men vi får väl se.

EVA-LISA DEZMIN

Eva-Lisa Dezmin, 46, är författare och bor med sin man och två hundar i Lycksele. Hon är även delägare i det nystartade förlaget DareMe Publishing och aktuell med romanen ”Wicked game”.

(Det här är en debattartikel innehållande opinionsmaterial, publicerad på Katerina Magasin. Åsikterna i artikeln står skribenten för, men eftersom de är vettiga och tänkvärda  får de publiceras här.)

*******

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Vill du vara med och stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk? Bidrag till mitt heltidsarbete tas tacksamt emot via swish på 0733289122 eller konto 5206-0000114 (första fyra siffrorna är clearingnummer). Har även skaffat crowdfundingtjänsten Patreon och finns här: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Senaste barnboken ”Så bråkar man och så blir man sams”, utgiven på Lava Förlag, finns att köpa här.

Senaste småbarnsboken, ”Ingrid och Ivar på badhuset”, utgiven på Bonnier Carlsen, finns att köpa här.

Senaste romanen, den 10:e delen i romanserien om Cecilia Lund – Vapendragerskan – finns att köpa här. Vapendragerskan är utgiven på mitt eget förlag Palm Publishing, som jag valde att starta när Piratförlaget – där jag tidigare gett ut mina vuxenböcker – vände mig ryggen då jag berättade sanningen om samhällsutvecklingen i Sverige.

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer