Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

”Jag går helst inte ut på kvällen längre”

av | 28 jul, 2017 | Uncategorized, Samhälle

Lästid: 3 minuter

Det kom ett mejl igår med anledning av de marockanska gatugängen. Avsändaren tänker flytta från Södermalm då situationen blivit allt mer ohållbar. Hon har bett mig uppmärksamma de boendes ökande otrygghet. Jag publicerar mejlet med hennes tillåtelse.

 

”Jag bor på Södermalm, i området vid Katarina kyrka, mitt i de kvarter där de utländska gatubarnen har sitt revir, och jag har sett min närmiljö förfalla och bli otrygg de senaste åren. Det började med gruppvåldtäkten på Fåfängan i september 2015, då fyra nordafrikanska män under flera timmar turades om att våldta en 23-årig kvinna på området som ligger på östra Södermalm. Jag brukade jogga dit upp på morgonen före jobbet, men det slutade jag med direkt efter att nyheten om våldtäkten kom ut.

Sedan dess har situationen med de utländska gatugängen eskalerat. Nu går jag helst inte ut på kvällen längre, om jag inte måste, utan sitter inne och hör hur de arabisktalande gängen drar in i området bredvid mig på kvällar och nätter. I perioder verkar de mer eller mindre ha bosatt sig i kvarteret. Polisen har känt till problemet i några år men verkar helt maktlösa inför de här gängen. När de begår något brott grips de och släpps direkt och om de blir omhändertagna av socialen rymmer de. Sedan har vi dem i kvarteret igen. Alltid i större grupper, de går aldrig ensamma.

Det skrivs ofta på sociala medier om hur Stockholm och Södermalm, där alla ”förhatliga journalister” bor, har klarat sig undan mångkulturens negativa sidor men jag kan bestämt säga att det har vi inte alls.

Jag har bott här på Söder sedan sent 90-tal, har trivts otroligt bra och hade planerat att bo kvar här tills jag blir gammal, men nu har min man och jag bestämt oss för att lämna kvarteret och lämna Stockholm så fort vi får jobb någon annanstans. Droppen kom när vi var på semester på landet och läste om de senaste rånen som begåtts av utländska ungdomsgäng på Södermalm.
Idag hade vi en polishelikopter som hängde över vårt kvarter på eftermiddagen och vi såg polisbussar som körde runt och verkade leta efter någon. Enligt Twitterkontot @YB_Södermalm jagade polisen ett gäng gatubarn som begått ett rån.
Det känns rätt fruktansvärt att behöva leva mitt i den här miljön, där jag numera hela tiden behöver ha koll på omgivningen och behöver vara beredd att agera på ett eller annat sätt när jag är ute och där jag väcks på nätterna av att gatugängen drar förbi precis utanför mitt sovrumsfönster. När jag går ut från huset kollar jag alltid av omgivningen först så att jag inte hamnar mitt i något gatugäng.
Det känns också fruktansvärt att behöva flytta hemifrån, för Södermalm har verkligen blivit mitt hem, eftersom jag inte riktigt känner att jag kan koppla av och känna mig trygg här längre och jag inte ser att situationen kommer att bli bättre eller tryggare här de närmaste åren. Snarare tvärtom.

Jag skulle bli jätteglad om du ville uppmärksamma situationen i journalistreservatet Södermalm på något sätt för jag tror att de som inte bor här inte förstår hur illa här har blivit. Jag ställer gärna upp på en intervju eller skickar mer information om du vill. Det har blivit en hel del sparade länkar i ämnet de senaste åren. Oavsett om vi har fortsatt kontakt eller inte önskar jag dig varmt lycka till och ser fram emot kommande texter!

Mvh, uppgiven kvinna som bor på Söder

********

Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Vill du vara med och stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk? Bidrag till mitt heltidsarbete tas tacksamt emot via swish på 0733289122 eller konto 5206-0000114 (första fyra siffrorna är clearingnummer). Blir glad för varje liten slant! Största tacken på förhand! Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer