Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

”Jag blev kallad till förhör hos utbildningschefen på grund av min ton på Twitter”

av | 29 apr, 2018 | Uncategorized, Samhälle

Lästid: 3 minuter

Allt fler hör av sig och berättar om hur de förföljs och särbehandlas på grund av sina politiska åsikter, sina känslor av besvikelse eller sina formuleringar på sociala medier. Åsiktsregistrering är idag inte tillåtet i Sverige, men pågår ändå för fullt genom att landet befolkas med självpåtagna åsiktspoliser med bestämd uppfattning om vad som får och inte får sägas högt. Så befästs censur och tystnadskultur. Få vill bli stigmatiserade. En av alla drabbade kommer till tals här idag. Av hänsyn till sin familj och rädsla för repressalier vill hon vara anonym. Denna kvinna avbröt sin förskollärarutbildning efter att ha blivit ifrågasatt om sin ton i sociala medier. Här är hennes historia.

”Jag har funderat fram och tillbaka nu i cirka två veckor om jag skulle höra av mig till dig… Jag har varit med om något som jag, människor från Amnesty och många fler tycker är helt overkligt. Jag hoppas innerligt att det inte är fler människor som får uppleva en sån här sak.

Jag studerade på en högskola och tänkte att jag skulle bli förskollärare, hade hunnit läsa i ungefär tre månader när jag får ett mail från en avdelningschef på högskolan. Han skriver att det har kommit till hans kännedom att jag har uttryckt mig väldigt kränkande på sociala medier och att jag är kallad till ett möte med honom och en dam som är kursansvarig. Jag fick ta med mig någon som stöd men att det var mig dem ville prata med (bifogar mejlet).

Jag åkte till mötet tillsammans med min mor som stöttar mig i allt och i bakhuvudet så visste jag att det handlade om mitt privata Twitterkonto. Avdelningschefen hade skrivit ut mina Twitterinlägg om invandring/invandrare och ifrågasatte mig om hur jag tänkte, vad jag kände och varför jag hade skrivit som jag hade gjort. Jag försökte förklara att mina inlägg alltid har varit utifrån det som stått i tidningarna, någon händelse i mitt liv eller med anledning av något jag läst i sociala medier. Jag fick då höra att jag var en dålig förebild, rasist, att det var hets mot folkgrupp. Han sa även att om jag valde att gå kvar på utbildningen så kunde han inte lova att jag fick någon praktikplats, att ingen skulle vilja anställa mig heller eftersom detta ärende skulle gå vidare till diskrimineringsnämnden. Jag valde att avsluta min utbildning för att inte få fler ”stämplar” på mig. Jag har fått reda på att det är fem i min klass som har gått in på min Twitter och sedan gått till den här avdelningschefen. De här fem från klassen sprider påhittade historier om mina inlägg. Jag känner mig så nedtryckt och förlöjligad. Yttrandefrihet finns inte i Sverige.

Jag har varit blivit mobbad, misshandlad och sexuellt ofredad av just invandrare och har använt Twitter som ett klotterplank för att få ut mina aggressioner. I övrigt har jag full respekt för alla människor oavsett färg eller storlek.

Naturligtvis har jag uttryckt mig grovt! Jag är jäkligt frispråkig. Jag ville bara dela det här med dig och jag vill inget speciellt mer än att påpeka hur illa det faktiskt är överallt. Det här är bara en kort berättelse om det som har hänt.”

En före detta student

#detmåstefåettslut

********

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer