Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

”Jag är stolt över att jag vägrar hålla tyst”

av | 28 feb, 2018 | Blogg

Lästid: 4 minuter

Välkommen till världen, min senaste bokbebis. Jag öppnar kartongen med böcker från tryckeriet med pirr i magen. Till slut håller jag den pinfärska boken i min hand. Jag börjar läsa på sidan 77, eller 23, eller 124. Bläddrar och fastnar. Orden är välbekanta men känns ändå nya. Den här boken är till dig, läsare. Du är viktig. Du är folket.

Jag har ju gett ut många böcker, och man kan tycka att jag borde vara van vid det här laget. Och ja, jag är van, men kanske inte så van att skriva en bok som handlar om mig själv. Senast jag gjorde det var ”Anhörig” (2004) och ”Sommarbarn” (2007), men de böckerna var ändå på ett annat sätt. ”Bilden av Sverige” är lite annorlunda. Den är väldigt självutlämnande på ett sätt som både känns läskigt men samtidigt också bra. Den är också smärtsam, för den är ett slags uppgörelse med hela mitt gamla liv i etablissemangets värmestuga. Med ”Bilden av Sverige” byter jag spår, jag byter fot, jag ömsar skin. Och det är klart att det är ”en utmaning”, som det numera brukar heta i Sverige.

Jag reste nyligen och på planet bredvid mig satt en kvinna som jag började prata med. Det fanns flera likheter mellan oss, men den viktigaste var att hon, liksom jag, hade väldigt svårt för att hålla tyst när hon tyckte något var fel. Hon var svensk men sa att hon på många sätt kände sig osvensk, eftersom hon hade temperament och var bråkig och tjafsig. Vipratade bland annat om #metoo och kunde konstatera att hela den där rörelsen egentligen visade något annat än att män betedde sig gränslöst. Den blottlade ett mycket allvarligare problem i Sverige, närmligen rädslan, fegheten, tystnadskulturen, att man inte vågade säga ifrån. Vi pratade om arbetsplatsproblem, att folk går omkring och håller käften. Vi pratade om att alla måste tycka samma hela tiden. Att skräcken inför att det skulle kunna bli ”dålig stämning” är så djupt rotad att det blivit en folkssjukdom. Och jag avskyr det. Det är något extremt över hur ett helt land går runt och hukar. Den där förbannade tystnaden tar död på oss.

Vad jag vill med min bok? Ja, kanske ge lite civilkurage. Jag är inte märkvärdig. Jag är en tjej av folket, för det är folket som bor i mitt hjärta, det är folket jag älskar. De många, de osynliga, de vars röster inte respekteras, de som kämpar och strävar och försöker, de, som har sina drömmar och sin vardag och sina öden. Jag är en av alla dem, en av er. En vanlig morsa, en före detta fru, en kompis, en dotter. Jag är glad, ledsen, trött, jag skrattar och gråter och bråkar. Jag äter för mycket chips och godis ibland och är sen med räkningarna, jag smiter undan disken och kan ibland tappa tålamodet med mina barn. Jag är inte perfekt. Men jag tycker inte jag är förmer än andra. Jag är en av alla er som stretar och sliter, en vanlig kvinna i ett ovanligt land. Jag råkade vara duktig med orden. Så jag skriver. Det är det enda jag kan. Det är mitt sätt att bidra.

Nu är boken i alla fall född, 28/2 2018. Den tog sig till topplistan på Adlibris lite snabbt, samma dag den kom ut. Väldigt roligt! I synnerhet som jag ger ut den själv, utan några förlagsgiganter i ryggen. Kanske är den min viktigaste bok. Kanske inte. Men jag är förbaskat stolt över den i alla fall. Jag är stolt över mig själv. För att jag faktiskt vägrar hålla tyst. Hur jobbigt det än är så kommer jag aldrig att klappa ihop lådan.

Köp ”Bilden av Sverige” på Bokus.

Köp ”Bilden av Sverige” på Adlibris.

*******

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

 

 

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer