Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Islamister i Centerpartiet: Annie Lööfs orena händer

av | 6 mar, 2018 | Uncategorized, Debatt

Lästid: 5 minuter

I den muslimska världen talar man om en ren och en smutsig hand. Vänsterhanden hanterar lort och högerhanden förblir ren. Just nu är dock Annie Lööfs båda händer nedsmutsade med problematiken inom centerpartiet. Förtvivlat försöker partiledaren sortera bort oönskade åsikter och värderingar för att behålla samhällshygienen, men kladdar ner sig allt mer. För när makteliten börjar ersätta öppen debatt med politiskt motiverade åsiktspåbud för att komma åt oliktänkande, kan det lätt få smutsiga konsekvenser.

Annie Lööf håller upp händerna som om hon vill två dem. Hon syns på alla förstasidorna med fågelholksuttryck i ansiktet och händerna uppgivet lyfta. Skandalen runt det som har börjat kallas ”shariamålet” har hamnat på hennes bord eftersom de muslimska nämndemännen som motiverade sin utsaga med sharialiknande resonemang var centerpartister båda två. De kunde förstås varit socialdemokrater, folkpartister eller moderater, men nu var de centerpartister och politiskt tillsatta, och då blir det Annie Lööfs problem att förklara hur dessa värderingar kan få förekomma under hennes styre.
Ett politiskt parti kan naturligtvis utesluta en medlem vars åsikter inte rimmar med partiets, och det borde vara självklart att partiet inte ger politiska uppdrag åt dem, vars åsikter inte representerar partiets. Problemet med islamisterna i Solna Tingsrätt är inte att just dessa personer har odemokratiska åsikter, utan att deras partikollegor släpper fram dem i politiken, trots att de säger sig ogilla dessa värderingar. Ingen vågar eller vill säga nej eller ens uttrycka ogillande mot sharialagsvurmande islamister, för de tillhör den grupp som är utsedd som fömånstagare i åsiktsstyrningens Sverige. Hela repertoaren av beskyllningar om diskriminering, hets mot folkgrupp och fascism är till för att tysta och oskadliggöra politiska motståndare. I synnerhet en inkvoterad muslimsk kvinna har hittils setts som en nyttig bricka i spelet.
 Troligen har framför allt just kvinnan också varit väldigt användbar för centerpartiet. Att ha en bara delvis integrerad muslimsk invandrare med hijab och bruten svenska som representant för partiet, skickar ut signaler om att partiet har moderna, mångkulturella, inkluderande och toleranta värderingar, att man är vidsynt och urban nog att inkludera vem som helst, bortsett kanske från de lagårdsluktande, ohippa bönderna som en gång var partiets kärnväljare. Men någonstans gick det snett. Det spårade ur. Kanske trodde centerpartisterna att islam, hijab, sharialagar och aggressiv minoritetslobbyism bara var ett slags ytligt statement, hopplockat för att locka väljare, men utan att man menar allvar med det, ungefär som centerpartiets partiprogram. Men debaclet med shariadomen visar nu (kanske till Annies förfäran) att dessa islamistiska nämndemän, och andra islamister, verkligen menar allvar med sin tro. Och i ett demokratiskt samhälle har de rätt till det. Däremot måste vi inte dela dessa åsikter. Centerpartiet behöver inte bereda väg för islamister i toleransens namn.
Det som sker nu är ett direkt resultatet av värdegrundstyranniet. Under senare år har vi i Sverige sett hur demokratiska processer manipulerats, hur statlig radio och TV öppet försöker driva en politisk agenda, hur dagstidningar vinklar och mörklägger nyheter och nu ser vi ett exempel på hur samma tankegångar förmörkar rättsväsendet. Det är bara några veckor sedan Anne Ramberg gjorde ett utspel om värdegrunden i rätttsväsendet, där hon hänvisade till sin egen insats i den så kallade värdegrundsdelegationen.
Problemet med medborgerliga fri- och rättigheter är att man inte kan hindra folk från att säga och göra vissa saker som majoriteten ogillar. Jag förstår att maktutövarna i vår demokratur faller för frestelsen att försöka inskränka dessa fri- och rättigheter en smula. Inte av ondska, mest bara för att bli av med störande element och folk med farliga åsikter, för att skydda folket mot, enligt deras uppfattning, oönskad påverkan. Problemet med dessa åtgärder är i sin tur att det kan vara svårt att komma åt åsiktsmotståndare och folkfiender enbart med lagstiftning. Därför behövs lite mer flexibla begrepp som värdegrunder för att hålla smutsen borta ur åsiktsmaskineriet.
Men vad är egentligen en värdegrund, hur vet man om alla som verkar inom ett visst område har ”rätt” värdegrund, och vad gör man om de inte har det? Bara för att ta ett exempel: Om vi för resonemangets skull antar att en positiv inställning till sharialagar strider mot värdegrunden, och – också för resonemangets skull – likså antar att denna inställning är ett permanent inslag i en viss religion, betyder det då att utövare av denna religion måste uteslutas från vissa värv och yrken där ”värdegrunden” gäller, exempelvis advokatyrket? Är inte det religiös intolerans, kanske rentav religionsförföljelse?
När makteliten börjar ersätta öppen debatt med politiskt motiverade åsiktspåbud för att komma åt oliktänkande, kan det lätt få oönskade konsekvenser, som till exempel att de som utpekats till fredade skyddsobjekt vars göranden och låtanden inte ens får diskuteras, visar sig ha åsikter som är en belastning för deras välgörare, och när dessa välgörare enligt sin egen värdegrund logiskt sett borde förbjuda dessa åsikter, då början man sakta men säkert kleta ner sig med sina egna föresatser.
I den muslimska världen är det viktigt med renhet. Därför talar man om en ren och en smutsig hand, vänsterhanden hanterar lort och högerhanden förblir ren. Det fungerar säkert om man följer shariareglerna slaviskt. Värdegrundstyrannin påminner om detta på så vis att man försöker sortera bort oönskade åsikter och värderingar för att behålla samhällshygienen. Men eftersom man är tvungen att torka bort lorten med ena handen, så blir den handen smutsig. Och om man glömmer bort vilken hand som är ren och vilken som är smutsig så får man lätt skit på båda händerna.
Annie Lööf ser ut som om hon har bajs på alla fingrarna.
LISA LARSSON
Lisa Larsson är en svensk skribent, vars värdegrund står stadigt i den demokratiska myllan. Lisa Larsson är en övertygad förespråkare för yttrandefrihet, något hon nu med oro ser stå under attack i Sverige.

*******

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer