Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Intervjun med Joakim Ruist om flyktingkostnader ännu ett episkt journalistiskt fiasko för SVT

av | 31 maj, 2018 | Uncategorized, Politik

Lästid: 4 minuter

I torsdagskvällens Aktuellt kunde vi se forskaren Joakim Ruist, som står bakom ESO-rapporten som visar att en flykting kostar 74000 kronor per år, intervjuas i tv-studion av programledaren Lotta Bouvin som anlade en präktig och förnärmad min medan hon ifrågasatte varför sådan forskning behövs, och huruvida Joakim Ruist var medveten om att fakta han lagt fram i sin rapport kunde användas i valet. Intervjun är redan en klassiker, som visar hur en stackars forskare av SVT åläggs moraliskt ansvar för en verklighet som strider mot det statliga narrativet att massinvandring är en högvinst för Sverige.

Det var på torsdagens morgon som rapporten ”Tid för integration”, som Ruist skrivit för Expertgruppen för Studier i Offentlig Ekonomi (ESO), släpptes. I rapporten undersöker Ruist hur flyktingars integration på arbetsmarknaden i Sverige sett ut från tidigt 1980-tal och fram till 2015, beroende på när de kommit, från vilket land, med mera. Här finns flera olika underfrågor, men den Ruist koncentrerat sig mest på är om, och i så fall i hur stor utsträckning, det på senare år blivit svårare än tidigare för flyktingar att komma i sysselsättning i Sverige.

Ny rapport: En genomsnittlig flykting kostar 74 000 kronor per år

Eftersom rapporten släpptes bjöds Joakim Ruist till Aktuellt, men inte enbart för att diskutera vad han kommit fram till. Nej, här skulle man även ifrågasätta varför en sådan rapport alls behövdes. Ruist var dock man nog att stå på sig och inte för en sekund spela med i SVT:s charad om att hans rapport om att varje flykting är ett minus för statskassan är i själva verket ondskan personifierad. Hur Lotta Bouvin än kämpade för att få Ruist att ångerfullt utbrista ”ja förlåt! jag borde ha tänkt på att att fakta som sakligt visar på faktiska förhållanden, men som motsäger narrativet att massinvandringen enbart är en stor VINST för Sverige, inte bör tas fram! För de KAN spela SD i händerna! Eller öka främlingsfientligheten! Förlåt, snälla, det var JÄTTEDUMT att överhuvudtaget bemöda sig om att visa vad en flykting kostar samhället per år, och dessutom klarlägga att flyktinginvandringen är en kostnad för samhället” så lyckades hon inte.

Istället togs låtsasekonomen och fake news-mästaren, ekonomen Sandro Scocco in, och började svamla om att svenskar i låglönejobb ger samhället mindre skatteintäkter än de med höga inkomster.

Joakim Ruist kliade sig i huvudet.

”Ja?”

Lotta Bouvin försökte igen. Jädra forskare, att inte vika sig, när SVT försöker få dig att säga att din forskning är DÅLIG! Att flyktingar är en kostnad som faktiskt innebär stora utgifter och ekonomiska påfrestningar för samhället motsäger ju det vi försökt slå i folket i åratal! Nu faller illusionen, hur ska det då gå? Folk kanske blir negativt inställda till att vi tar in hundratusentals, och har flera hundra tusen till att vänta de närmaste åren!

Bouvin:
– Vad tror du? Det här är ju en het fråga nu, i valrörelsen. Tror du att den kommer att användas i valrörelsen, den här rapporten?

Ruist:
– Det tror jag kanske inte …så mycket.
…Jag vet inte vad mera jag ska säga om det.

Bouvin:
– Jag bara undrar om det är sånt som du har tänkt och tagit hänsyn till när du gör en sådan här rapport som ju förmodligen kommer att bli kontroversiell.

Ruist:
– Jag vet inte om jag… om jag…
Ska jag tänka på… hur den kan komma att användas i valrörelsen?

Bouvin:
– Det är inte din uppgift?

Ruist:
– Jag tror att om det finns en fråga där människor efterfrågar kunskap, och jag levererar kunskap, så tror jag att jag gör något bra. Om sedan vissa vill använda det som slagträ för det ena eller det andra… Jag tror att nettoeffekten av att försöka komma med kunskap i frågor som debattteras är en bra sak! Det betyder inte att vi ska ha en flyktinginvandring för vi har den inte av ekonomiska skäl utan vi har den av humanitära skäl. Och så medför den en ekonomisk kostnad.

Bouvin:
– Men är det en parameter som du har med i ditt underlag när du kommer fram till att flyktinginvandring är en kostnad ?”

Ruist:

– Nej, jag tittar på den offentligfinansiella omfördelningen till flyktingpopulationen, jag tittar inte på i vilken utsträckning de jobbar i något som är bristyrken.

– Jag tror att nettoeffekten av att försöka komma med kunskap i frågor som debatteras är en bra sak.”

Se gärna klippet här:

Ja, hörni. Samma resonemang som varför man inte tar fram etniciteten hos kriminella. För inte vill väl en programledare stå där i framtiden och tvingas lyssna på jobbig fakta, och mötas av en forskare som vägrar tycka att de fakta som tagits fram på något sätt krockar med den verklighet public service försöker ljuga i oss.

********

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer