Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Intervju med polis: ”Vi arbetar i en krigszon utan att vara rustade för krig”

av | 19 jul, 2021 | Det nya Sverige

Lästid: 11 minuter

Det är redan helt tyst om den 33-årige polismannen Andreas Danman, som den 30 juni kallblodigt avrättades av en kriminell invandrare mitt på gatan i Biskopsgården i Göteborg. Skjutningarna, våldtäkterna, morden haglar och i helgen kom ytterligare nivå av våldet: Två små barn, fem och sex år gamla, sköts i benen när de var ute och lekte i det utsatta området Flemingsberg. Jag har åter intervjuat en polis som arbetar i utsatta områden. Han vittnar om hur gängen lockar in barnen och hur småbarn får agera knarkkurirer. De får vara ”knasvakter” och larma gängen om polis eller rivaler rör sig i området. Det är också barn som måste tolka åt sina icke-svenskspråkiga föräldrar när relationsbrott begås. Barnen blir kriminalitetens yngsta offer på många olika sätt. Att de nu drabbas av skott är bara ytterligare en konsekvens av våldsspiralen politikerna inte är kapabla att stoppa. Han beskriver hur det är att arbeta i en krigszon, utan att vara rustad för krig. Och lägger skulden på gängens framväxt på det svenska samhället. ”Man göder de kriminella med bidrag, låter dem bygga sina parallellsamhällen. Sedan ger man dem inga straff”. De kriminella gängen vet mycket väl att polisen är i underläge – och att de har carte blanche att fortsätta begå brott. ”Vår uppgift är att inte trigga dem” erkänner polisen. ”En vanlig Svensson får böter – men inte de gängkriminella”.

I helgen skakades Sverige av att två små barn sköts medan de var ute och lekte. Ytterligare en ny nivå av våldet, även om skjutningen skulle råka vara ett ”vådaskott” – men tänk om den inte var det? Tänk om barnen var måltavlor, av anledningar vi inte ens vill tänka på? Det offentliga Sverige är bortom naivitet, men kriminaliteten är lika hänsynslös som vidrig. Nya nivåer av våldet uppnås dagligen och barn är inblandade i kriminalitet från i princip det att de föds, om det vill sig illa. Barn får agera knarkkurirer och utnyttjas hänsynslöst av skrupelfria kriminella. Skälet till denna utveckling är att svenskt rättsväsende slutat att fungera, ihop med havererad migrationspolitik som gynnat framväxt av utländska kriminella klaner, enligt polischefen Mats Löfving idag fyrtio till antalet. De har på sina håll kommit att dominera hela områden och förorter. Sverige är idag delvis ockuperat territorium, där dessa maffialiknande grupper (även kallade ”släktbaserade nätverk” av den politiskt korrekta pressen) styr med hjälp av hot och våld. Peter heter egentligen ´något annat. Han arbetar som polis i Stockholms utsatta områden. Jag har intervjuat honom för att få en tydligare bild av gängkriminaliteten som de senaste åren i allt större omfattning kommit att skaka Sverige och förändrat det i grunden.

Beskriv ditt arbete, hur ser det ut på daglig basis?

– Enkelt sammanfattat kan man säga att vi arbetar i en krigszon, fast vi är inte rustade för krig. De här områdena är uppbyggda med gångbroar. Föreställ dig två polisbilar, fyra poliser, vi skulle kontrollera gängkriminella i en bil. Efter fem minuter står det femtio personer omkring oss. Kriminella och deras anhängare. De filmar hela tiden, har handgranater. Vilken sekund som helst kan det hagla stenar, någon kan skjuta dig. Just den gången gick det bra, för vi gjorde inte riktigt vårt jobb… vi lät de kriminella gå. Böter skulle trigga igång våldet och det är inte värt det. I Sverige är det så att ju fler brott de begått, desto friare går de. De har carte blanche, är laglösa. Något de väl vet, och utnyttjar. Och de flyttar fram sina positioner. Medan vi inte får göra det.

Har ni inte skyddsutrustning?

– Jo. Vi bär alltid skyddsväst, men den är gjord för pistolskott. Vi har alltid skyddsväst, det måste man ha, men den är gjord för pistolskott. De har tillgång till automatvapen, karbiner, typ kalashikovs, den kalibern skyddar inte våra skyddsvästar mot. I vår utrustning ingår ballistisk hjälm, men jobbar man ute så tar man inte på sig den. Se bara på bilderna från terrordådet på Drottninggatan, bara en person hade den på sig. Och det var en aspirant. Egentligen ska man ha på sig den hela tiden. Men om jag stoppar en bil, så tar jag inte på mig hjälmen… om det till exempel kommer ut ett larm om att det är skottlossning på en skola, ett pdv (pågående dödligt våld), då stannar man bilen och tar på sig utrustningen. Men för att jobba i utsatta områden är riktlinjen att inte trigga upp någonting.  Tanken är att vi ska vara som en vanlig polis i vanliga områden fast vi jobbar i en krigszon. Fast vi är inte rustade för krig. Men vi ska ha samma approach som om vi åkte omkring i ett vanligt lugnt svenssonområde.

– Man offrar oss poliser, man skickar in oss i den här miljön med riktlinjer att vi inte ska använda den skyddsutrustning som ändå finns. Vi är inte specialutbildade poliser för detta. Vi har gått polishögskolan i två år och man förväntar sig att vi ska kunna lika mycket om att hantera gängkriminella som om brott i nära relationer. Men vi är inte rustade att hantera den kriminaliteten som vi möter, varken utrustningsmässigt eller kompetensmässigt. Man skickade ut Andreas Danman, en nyutexaminerad polis, som lärt sig hur man pratar med vanliga svenssons – och så ska han hantera gängkriminella…

– Vår situation gången gick bra, för vi gör ju inte riktigt vårt jobb… vi låter dem gå. De begår till exempel jättemycket trafikbrott, vi gör en snabbkontroll men vi struntar i att ta dem. De är laglösa. Om jag skulle stoppa en svensk som begått samma trafikbrott får han sina böter. Men inte de gängkriminella. Det triggar igång våldet och det är inte värt det. Jag får ringa om beslut till en förundersökningsledare, de kan ha så många brott att det inte är en idé, då får jag veta att man inte kommer utreda nånting, det renderar inte höga straff. Det kallas förundersökningsbegränsning. De har carte blanche att begå samma brott om och om igen. Har du till exempel tillräckligt många stölder i butik på dig, trettio misstankar för samma brott, så vet jag att han får gå därifrån och kan gå till nästa butik.

– Jag blir oerhört frustrerad. Den frustrationen är bland det värsta jag vet inom vårt yrke. Inte ens när vi tagit fast folk så försöker vi lagföra dem, för att Sverige har det här systemet. Ju fler brott du begår desto mer rabatt får du. De gängkriminella och invandrarligorna vet det här, de kan systemet, så de utnyttjar ju det. Och de vet också polisens situation, de vet vårt utsatta läge, de vet att de äger sina områden. De vet att ställer de upp sitt kriminella nätverk omkring oss så har de övertaget. Alla vet vilken situation polisen är i, och det renderar väldigt ofta att jag och mina kollegor låter dem gå. Vårt våldsmonopol finns inte längre kvar.

Var kommer gängens vapen från?

– Det är fortfarande mycket från Balkan. De får köpa billigt och får mycket extra grejer på köpet som handgranater och annan militär utrustning. Vapen kommer också direkt från regeringskansliet. Och det är inget skämt, du kommer ihåg de stulna glockarna? Ett av de vapnen återfanns hos en individ som åtalades för mordförsök…

Vilka är de vanligaste brott du och dina kollegor hanterar?

– Mycket är ju narkotikabrott, både eget bruk och innehav. Sen är det stölder i butik, och personrån. Framför allt är det invandrarungdomar som rånar svenskar. Jätteunga barn rånas. 13–14-åringar begår rån, de lockas in i gängkultur, i Sverige är man inte straffmyndig förrän man är 15. Så det blir en liten rapport till socialtjänsten och inget mer händer. Att invandrare rånar svenskar gör att de svenska ungdomarna stannar hemma. Det ges ingen uppbackning från samhället, vi poliser kan inte göra något, därför stannar de hemma. Sen har vi stöldligor som kommer till Sverige. Mycket från Georgien, öststatsländer, Vitryssland, Polen, Ukraina. De kommer till Sverige för de vet att det är lätt att begå brott, finns inga poliser och de får inga straff. De begår väldigt många stölder i butiker, de är inne och stjäl överallt. Företagare anställer väktarbolag och civilklädda kontrollanter för att spana i butiker på georgier och balter. Sen har vi relationsvåld, det har varit extra mycket nu under pandemin. Man kommer till en bostad och de kan ingen svenska…. har varit med att barnet får stå och översätta vad föräldrarna säger, både offer och misstänkt. Var är rättssäkerheten? Vi har hedersvåld. Kvinnoförtryck. Om mannen tycker kvinnan begått fel så är det inte ovanligt med våld. Jag ser ju att barnen far illa, många bor väldigt trångt och fattigt. I en liten trea till exempel räknade jag till elva madrasser, det var barn överallt, det såg ut som fan, sanitär olägenhet, smutsigt. De var afrikaner och kunde ingen svenska, en 7-årig grabb i familjen fick översätta vad som hade hänt. Pappan var helt obrydd, han hade slagit mamman. Det var 7-åringen som hade ringt polisen. Var är rättssäkerheten?

– Det är också extremt vanligt med barn som får agera knarkkurirer, gängen groomar ungdomarna i området, bjuder dem på godis, glass, för att de ska tycka om de äldre, och sen får de springa ärenden. Jag har sett småbarn springa med knark. Vi vet vilka som är kriminella i dessa områden, och vi ser när småbarn går och pratar med ledarna… Vi ser hur de rekryteras men kan inte göra något där heller.

Vilka i samhället lider mest av de här brotten?

– Hela samhället lider. De skötsamma invandrarna som bor i ghettona, men också vanliga svenskar i helt andra områden. Du kan inte åka och handla i lugn och ro i Mall of Scandinavia för att du riskerar att bli rånad av invandrargäng, du kan inte gå ut på kvällen för att du riskerar att bli våldtagen. Ekonomiskt drabbas vi alla eftersom dessa kostnader belastar skattesystemet. Hela rättsapparaten som vi har, allt från socialtjänst, rättsväsendet, polisen, det kostar enorma pengar. Jag vet inte hur många gånger jag vittnat i rättegångar – jag riskerar 4000 kr om jag inte dyker upp. Medan den åtalade inte dyker upp och riskerar ingenting. Bara rättegångarna kostar enormt. Och alla sociala insatser, som tillfälliga skyddade boenden. För att inte tala om vården, alla skottskador, alla väktare som måste in för att skydda när klanerna ska bråka på sjukhusen… Och så har vi hela problemet med att invandrarna skickar pengar till hemlandet. de skickar bidragen. Jag fattar inte att man inte sätter stopp för bidragsbedrägerierna. Se på Forexkontoret när det varit en utbetalning. de har satt i system att utarma samhället. Det får så generösa bidrag att de räknar med att kunna försörja familjemedlemmar som bor i andra länder. Det är Somalia och flera andra afrikanska länder som är värst här. 18 miljarder per år kostar bidragsbedrägerierna, bara det.

Hur är situationen för kvinnorna?

– Kvinnor får inte röra sig fritt eller gå klädda som de vill i utsatta områden, men det är inte många svenska kvinnor kvar där. Det är mycket slöjor, en samhällskontroll över kvinnorna fast det är inget som jag som polis kan agera mot. Det är inte straffbart att någon tvingas gå i slöja trots att det kanske inte är frivilligt. Däremot påverkas ju kvinnornas trygghet ute i samhället. Jag jobbade på festivalen ”We are Stockholm” 2018, där fanns flockar av unga invandrarkillar som omringade svenska tjejer och begick övergrepp, tafsade, spottade, några våldtäkter skedde mitt i centrala Stockholm. Hela den problematiken med unga killar som går på ensamma tjejer är ju kommet ur afghanvågen. Främst afghaner begår de här brotten. Vi har sett ökat antal överfallsvåldtäkter, och gruppvåldtäkter, även mot pojkar.

Vilka områden är värst i Sverige, skulle du säga?

– Var ska jag börja? (Han skrattar). Alla invandraromården. Även områden som tidigare var lugna har nu problem och det blir bara värre. Antalet utsatta områden växer – fungerande områden förstörs när många invandrare flyttar in och då flyr svenskarna. Förut var kriminaliteten koncentrerad till storstäderna, numera är även mindre orter drabbade av våldet. Hela Sverige är drabbat.

Hur kunde de kriminella klanerna växa sig så starka, tror du?

– Det är en följd av en rättsstat som i princip gett upp. Man ger de kriminella klanerna supermycket bidrag, vi gör allt för att underlätta deras vardag för att inte bli en del av det här samhället, för att de inte ska känna sig tvungna att skaffa jobb. Sverige göder dem och ger dem möjligheter att leva i ett parallellsamhälle. Sen straffas de inte när de begår brott. Tillsammans utgör detta en perfekt grogrund och näring för deras fortsatta framväxt.

Vad tänker du och dina kollegor om det?

– Folk är less. Allt från att vi inte kan trygga samhället till att det faktiskt när vi till och med tar fast folk som begår mycket brott, att vi måste släppa de här personerna. Många funderar på att säga upp sig. Precis när Andreas blev skjuten var stämningen väldigt sorgsen men jag tror inte ens mordet på honom kommer förändra nånting. Den uppgivenhet som finns i poliskåren blommade ut när han blev skjuten, men jag känner inte att det sker någon förändring… vårt arbetssätt kommer inte förändras. Vi kommer inte få ta hårdare tag…

– Politikerna är lika lama som alltid. Det är några inlägg på Twitter, det är inte okej, inte acceptabelt, man gör ingenting… ingen står upp och säger det får vara nog, ingen sätter hårt mot hårt, ingen som gör det.

Kan den här utvecklingen stoppas, eller är det för sent?

– Jag tror det gått så pass långt att det skulle behövas en väldigt radikal förändring av Sveriges rättssystem för att få ordning på det här. Det svenska rättsystemet är byggt för personer som har en grundmoral och nån form av samsyn på samhället. Sen importerar du kriminalitet som totalt struntar i samhället och saknar helt moral. Det krockar. Du kan inte överföra den svenska moralen på andra kulturen. Politikerna tror att alla som kommer hit vill väl och har en ambition att integrera sig.  Men det är personer som satt i system att leva kriminellt. Sedan finns inget bra system att straffa dem. Svaret är att jag tror det gått lite för långt.

Vilka åtgärder behöver vidtas, enligt dig?

– Stoppa invandringen! Det kommer personer till Europa som har en helt annan syn på kvinnor, rättssystem, lag och ordning, som inte har någon som helst vilja att ingå i ett gemensamt samhälle. Rustar man inte för denna utveckling så förfaller samhället. Det är det vi ser hända i Sverige i dag.

 


*****

Eftersom jag såg det komma har jag en sprillans ny bok. Med Löfven och hans anhang på väg till soptippen. Där de tyvärr ännu inte är. Men du kan bli flockimmun mot det svenska tillståndet! Vill du köpa en signerad bok av mig så mailar du till katjanouch@gmail.com – märk mailet ”Helt Oacceptabelt”.

 

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

 

Swish: 0733289122

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Senaste boken ”Helt oacceptabelt” köper du här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921334/helt-oacceptabelt-anvisningar-for-att-uppna-mental-flockimmunitet-mot-det-svenska-tillstandet

Första delen i min nya spänningsserie – ”Blodsådd” – köper du här! Del 2, Ingen kvinnas land, kommer hösten 2021.

https://www.bokus.com/bok/9789151921310/blodsadd/

 

Debattboken ”Flykten från folkhemmet” – köp den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921327/flykten-fran-folkhemmet/

 

”Anhörig Revisited” – om missbruk och medberoende, en reviderad utgåva av romanen Anhörig som kom ut första gången 2004. Köp den här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921303/anhorig/

Min bok “Bilden av Sverige” finns i pocket och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921297/bilden-av-sverige-en-personlig-resa/

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer