Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Intervju med en gul väst i Paris: ”Vi kommer att kämpa tills eliterna faller”

av | 11 feb, 2019 | Gula västar Frankrike

Lästid: 7 minuter

Han är en av de gula västarna som vill ha en förändring i Frankrike, och han har deltagit i de flesta av de demonstrationer som de gula västarna arrangerat i Paris. Vi har fått kontakt via en gemensam bekant på sociala medier och jag intervjuar honom för att jag vill veta vad som driver fransmännen att vecka efter vecka outtröttligt ge sig ut på gatorna för att kräva Macrons avgång och ett Frankrike som inte styrs från Bryssel. När jag hör honom berätta om politikerna som struntar i sitt eget folk är det som att höra ett eko av missnöjda svenskars röster. Möt den gula västen Pierre, som egentligen heter något annat, men som vill vara anonym för att han är orolig för att annars riskera sitt jobb. Till sina svenska fränder har han en hälsning: ”Ge inte upp!”

Jag ringer upp Pierre som vi kan kalla honom, vi har haft mejlkontakt i någon vecka och har bestämt en tid för telefonintervju. Han pratar bra engelska, är i 40-årsåldern, bor i Paris och vill helst inte framträda med namn och bild. Jag frågar hur hans engagemang började.

– Jag var less på att sitta hemma och göra ingenting, säger han. Så därför gav jag mig ut på gatan när de gula västarnas demonstrationer drog igång för några månader sedan. Det kändes bra att vara med och påverka mer konkret än att bara känna sig frustrerad.

Jag berättar att våra svenska mainstreammedier inte skriver särskilt mycket om det som pågår i Frankrike, men att det på sociala medier, särskilt på Twitter, publiceras en hel del filmer och bilder som visar våldet på gatorna.

– Ja, nu i helgen var det också stökigt, bekräftar Pierre, det var en grupp på kanske 100 Antifa-anhängare (vänsterextremister, min anm) som var ute för att mucka bråk. De är nyttiga idioter åt makten och polisen låter dem vara samtidigt som de går på oss som är fredliga demonstranter. Men du vet, det är också skillnad i vem man stöter på, de vanliga poliserna (gendarmerna) är respektfulla, medan BAC (Brigade anti criminalité) som är aggressiva inte vet hur de på ett bra sätt ska hantera demonstranterna. De bär inte officiell uniform utan jeans och svarta hjälmar och det är de som skadar folk. Varje gång jag ser dem täcker jag ansiktet för det är de som skjuter flashballs (gummikulor, min anmn) och de använder även andra slags vapen som är livsfarliga. De använder definitivt övervåld mot vanliga obeväpnade människor. Jag själv skulle aldrig kasta sten på polisen, jag vill inte ha våld, men råkar jag befinna mig på fel plats riskerar jag att bli skadad.

– Jag har som sagt varit med i många av demonstrationerna och de flesta är fredliga, till och med polisen säger att det inte är klokt hur mycket våld som används mot det franska folket. Och det finns ingen rättvisa. En kille slängde paté mot poliserna, han fick fyra månader i fängelse. För att slänga paté! Medan en annan som körde på gula västar med avsikt att göra illa människor fick bara en månad villkorligt. Människor med gula västar döms hårdare. Man försöker skrämma oss så mycket de kan, de använder våld och rättsliga påföljder mot oss medborgare som protesterar mot maktmissbruket.

Pierre utvecklar sin syn på Macron och de franska gula västarnas målsättning:

– Vi vill naturligtvis att Macron ska avgå – men det räcker inte att byta ut honom, det är inte lösningen. I åratal har vi valt olika politiker men resultatet har blivit detsamma. De är förrädare, de gör inte saker som gynnar det franska folket.

– Macrons agenda är klar. Han valdes av eliten och han förstör Frankrike suveränitet. Till exempel har sagt att det inte finns någon fransk kultur…

Jag bryter in:

– Det säger en rad svenska politiker också. Att det inte finns någon svensk kultur, alltså.

– Det är för att de vill utplåna nationalstaterna, säger Pierre. Försvaga folkets sammanhållning och därmed göra det enkelt att kontrollera. Macron och hans anhängare är globalister, de bryr sig inte om det franska folket. När han blev vald var det som ett resultat av något som skulle kunna liknas vid utmattning, folk var less på högern, på vänstern, de hoppades på något nytt, de var också uppskrämda av medierna inför Front National (franskt ledande högerparti som ofta beskrivits som högerextremt, med Marine Le Pen som partiledare, min anm.) Medierna målade upp en bild att det skulle bli kaos om Front National kom till makten. Och Macron framställdes som en hjälte. Folk ville ha förändring och uppfattade Macron som någon som kunde ge dem det.

Den förre presidenten Francois Hollande har beskrivits som en ytterst impopulär politiker. Hollandes impopularitet bleknar dock när man ser och hör hur det franska folket i dag reagerar på Macron. På kort tid har han lyckats bli rejält avskydd. (Tankarna går osökt till Centerpartiets ledare Annie Lööf, som förr i tiden kunde beskrivas som en långt mer folkkär figur än vad hon är nu, milt sagt.)

– Macron är verkligen hatad, säger Pierre. Vart han än kommer så buar folk, han kan inte åka någonstans utan att han blir kritiserad och utskälld. Jag kan inte se att han sitter kvar i tre år. Han har förölämpat fransmännen för mycket, om och om igen, anklagat sitt eget folk för att de är lata, alkoholister och så vidare…

Så vad vill ni uppnå? Macrons avgång, vad mer?

– Vi vill ha direktdemokrati, säger Pierre. Konstitutionen måste ändras. Om det finns lagar vi inte håller med om, så ska de kunna brytas upp. Om politikerna inte jobbar för oss, ska vi kunna göra oss av med dem. Striden blir hård, det är vi folket mot globalismen, och dessa håller hårt i det de har, de vill inte släppa ifrån sig makten. Men vi kommer att kämpa tills eliterna faller.

Vill du att Frankrike lämnar EU?

– Ja, jag vill ha Frexit, det är många av oss gula väster som vill det, även om inte alla tycker så. Men jag är trött på att franska lagar dikteras av Bryssel. Vi som vill ha Frexit vill inte att de i Bryssel ska bestämma över Frankrike utan att vi har något att säga till om. Och jag litar inte på politikerna i Bryssel. De agerar inte i folkets intresse.

Pierre gör en paus.

– Tidigare trodde jag på EU. Men nu när jag ser vad de har gjort med Europa vill jag inte ha det längre. EU arbetar inte för de europeiska folkens bästa. Juncker sitter där och uttalar sig föraktfullt, omyndigförklarar människor…

– Deras vapen är att hota med att det blir kaos ifall länderna lämnar EU. De skrämmer upp folk. Men vad är det för kaos? Jag tror på en mer renodlad handelsunion, inte en övermakt som ska lägga sig i hur ett land styrs och frågor om yttrandefrihet och så vidare. Vi skulle behöva en Bruxit, bli av med de byråkrater som arbetar för lobbyorganisationer och byta ut dem mot människor som arbetar för Europas bästa. Men det är inte lätt, de här systemen är så ingrodda.

Pierre ser ändå en ljusning för Europa.

– Macron är globalismens sista symbol, vi ser hur dessa eliter faller. Som Merkel. Istället kommer Salvini, Trump, Kurz i Österrike… allt fler länder börjar vakna upp.

Hur känns det inför framtiden?

Pierre låter bestämd:

– Vi tänker inte ge upp! Vi är fyllda av kampvilja och vetskap om att folket alltid segrar i slutänden. Folket vill inte ha mer maktmissbruk och en världsfrånvänd elit som styr. Vi vill ha direktdemokrati, en möjlighet att avsätta de människor som skadar landet, och en möjlighet att riva upp de lagar som inte gynnar vårt folk. Vi ger inte upp. Om inte annat så för dem som skadats, för människor som förlorat sina ögon och andra som blivit misshandlade och slagna. Deras skador ska inte varit förgäves.

Vad vill du säga till gula västarna i Sverige?

– Ni måste organisera er, och stå enade. Vi slåss mot stora system, men vi håller också på att växa oss starka till en världsomspännande rörelse. Sluta inte kämpa! Ju fler vi är desto starkare blir vi. Ge inte upp! Bon courage!

******

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok heter ”Bilden av Verkligheten” och släpps 12 mars 2019. Du kan bevaka den här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405118/bilden-av-verkligheten/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-verkligheten-9789198405118

Min bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund heter ”Budbärarinnan” och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer