Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Integrationen fungerar inte, enligt Andersson – ändå ökas flyktingkvoten rejält under 2018

av | 22 dec, 2017 | Uncategorized, Samhälle

Lästid: 6 minuter

Magdalena Anderssons utspel är bara en desperat åtgärd för att rädda socialdemokraterna från ras. Samtidigt bör utspelet synas i sömmarna, då Sverige fortsatt planerar att ta emot många nyanlända och till och med ökar flyktingkvoten rejält under 2018, till 5 000 personer, från 3 400 under 2017 (högsta siffran sedan Balkankriget). Och hur tänker etablissemanget hantera alla de som bränmärkts och stämplats som rasister och nazister när de sagt exakt samma sak som nu Andersson torgför? Så många liv har krossats i det fega, ängsliga Sverige, bara för att nu stå inför en historisk kappvändning som i sig bara är tomma ord. Ansvarsfullt vore att strypa invandringen drastiskt, samt genast inleda ett samarbete med landets näst största parti Sverigedemokraterna, vars tankegods man nu skamlöst kopierar.

Det gick ett sus genom den församlade svenska befolkningen igår. Både bland dem som varit och är kritiska till den svenska migrationspolitiken, men också bland dem som anser att Sverige har plats för hur många nyanlända som helst, beaktat att det finns rejält med skogsbeväxta kvadratkilometer land i Svea rike, således gott om utrymme för miljoner personer som kan få slå ner sina bopålar här. Det var finansminister Magdalena Andersson som levererade en av årtusendets kappvändningar.

– Integrationen fungerar inte som den ska. Det gjorde den inte före hösten 2015 heller, men för mig är det uppenbart att vi inte kan ha ett större asylmottagande än vi klarar av att integrera. Det blir inte bra för de människor som kommer hit och det blir inte bra för samhället i stort heller, sa hon i en intervju i Dagens Nyheter.

Det som varit förbjudet att yppas högt sägs nu som en självklarhet i en stor dagstidning. Ogenerat. Utan en blinkning. Många är de som blivit dissidenter i sitt eget land för att de vågat tycka detta åratal innan, många har förlorat jobb, vänner, anseende. En av dem är jag själv. Så här sa jag ordagrant i min tjeckiska intervju i januari 2017:

– För att integration ska vara möjlig så kan inte antalet av dem som kommer till ett land vara fler än de som bor i landet. Än så länge är det förstås inte så, men det är väldigt massiv invandring och när det blir för mycket så blir det svårt att integrera sig till det som finns. Då fallerar integrationen. Och nu har jag en känsla av att det är vad som sker, att det fallerar litegrann. Till exempel om vi tar en liten stad där det bor ett par tusen invånare, och så stoppar ni in invånare från en annan kultur, säg tusen personer, då är det naturligt att det blir konstigt, eftersom balansen i den lilla staden förändras, hela den staden kan förändras väldigt snabbt och den kan förändras till något som ingen är beredd på.

Men min tjeckiska intervju kom att betraktas som något så vedervärdigt att självaste Löfven blev tvungen att kommentera. ”Det är en person som gör ett, enligt min uppfattning, väldigt konstigt uttalande. Respekten är stor för den svenska och den nordiska modellen, att vi kombinerar produktivitet med jämlikhet, bra arbetsvillkor för löntagare med produktiva och effektiva företag och en välfärd som bidrar. Det finns en stark tilltro till det”, sa Löfven den 18 januari 2017. För det är farligt att vara för tidigt ute i det ängsliga, konsensusbesatta Sverige. Ett stort, demokratiskt valt parti, nämligen Sverigedemokraterna, har mobbats ut från samarbete med andra partier för att de förespråkat en mer restriktiv invandringspolitik och månat om svenska värderingar, samt krävt integration av dem som kommit till Sverige. Exakt samma retorik som Magdalena Andersson igår ogenerat svängde sig med i Dagens Nyheter.

I december 2017 uppmanar Andersson asylsökande att söka sig till andra länder. Hon säger också att man skulle tidigare ha varit tydliga med att Sverige inte kan ha ett större mottagande än vad samhället klarar av att ta emot. Men för den som läst sin politiska rapportering blir Anderssons utspel helt meningslöst, enbart ett slags populistiskt snömos som ska blidka de rasande väljare som lämnat socialdemokratin för Sverigedemokraterna. För ingenstans säger Andersson någonting om hur regeringen ska ta ansvar för det kaos som uppstått i Sverige i massinvandringens fotspår. Nej, istället är förberedelser igång för utökad flyktingkvot 2018. Nästa år ökas den svenska flyktingkvoten nämligen från 3 400 till 5 000 platser! Hur rimmar detta med Anderssons flyktingfientliga utspel? Illa.

På Migrationsverkets hemsida kan man läsa att 2017 års flyktingkvot med 3 400 platser var den största sedan Balkankrigen på 90-talet. 2016 och många år innan dess omfattade kvoten 1 800–1 900 platser. Riksdagen fattade det formella beslutet om att 2018 års flyktingkvot ska omfatta 5 000 personer när den behandlade budgetpropositionen. Bland annat har 616 platser avsatts för kongoleser, etiopier, eritreaner och personer av andra nationaliteter. UNHCR ser förstås mycket positivt på Sveriges beslut att utvidga flyktingkvoten, men frågan är hurdetta kommer påverka det redan nu ansträngda svenska flyktingmottagandet? Integrationen fungerar inte som det ska, säger Magdalena Adersson, men ändå ökar man flyktingkvoten 2018? Var är logiken?

Men inte nog med det. Fram till år 2020 är prognosen att Sverige ska ta emot runt 374.000 anhöringinvandrare. Källan är Migrationsverkets egna beräkningar, baserad på antalet personer som kommit till Sverige de senaste åren och antalet beviljade uppehållstillstånd. Det är mer än ett helt Malmö. Var ska alla dessa människor bo? Hur ska integrationen fungera? Om den inte fungerar idag, vad är det som säger att den kommer bli bättre ju fler nyanlända som bosätter sig i Sverige?

Nej du Magdalena Andersson, oss lurar du inte med dina tomma ord. Ett ansvarsfullt beteende är inte att halvhjärtat ”skicka” asylsökande till andra länder när Sverige fortsätter ge efter för allehanda krav, och dessutom låter till exempel afghanska män som ljugit om sin ålder stanna i Sverige, när man inte utvisar dömda kriminella, när man låter våldtäktsmän stanna, när man betalar ut skyhöga bidrag utan krav på motprestation, när man fortsätter ta emot tusentals asylsökande från världens alla hörn, varav många bevislingen enbart söker sig till Sverige av ekonomiska skäl och uppvisar noll intresse av att integrera sig.

Ett ansvarsfullt beteende vore att istället slå fast att Sverige behöver en rad radikala åtgärder för att få ordning på sina problem. Vi behöver ett helt nytt åtgärdsprogram för att styra upp en urspårad situation som ska se till befolkningens bästa (där både svenskar och invandrare berörs). Nyinvandringen borde minskas rejält, eller till och med stoppas tills skutan är på rätt köl. Skylten ”Sorry – we are closed” borde upp på svenska gränser från och med nu och kanske fem år framöver. Stängt tills landet lyckats ta itu med de allvarliga problem – eller ”utmaningar” – som nu råder. Det vore en ansvarsfull julklapp till det hårt prövade svenska folket, istället för kallduschen höjd pensionsålder. Och något annat än bara uppkokt valfläsk under galgen, när socialdemokraternas siffror rasar i opinionsundersökningarna. Ansvarsfullt och seriöst vore även att omgående börja behandla Sverigedemokraterna som det demokratiskt valda parti de är. Uppebart har de inspirerat Andersson storligen till omsvängningen i flyktingpolitiken. Kanske har de även goda idéer om hur utmaningar ska hanteras framöver.

*******

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Vill du vara med och stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk? Bidrag till mitt heltidsarbete tas tacksamt emot via swish på 0733289122 eller konto SE-Banken 5206-0000114 (första fyra siffrorna är clearingnummer). Har även skaffat crowdfundingtjänsten Patreon och finns här: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Senaste barnboken ”Så bråkar man och så blir man sams”, utgiven på Lava Förlag, finns att köpa här.

Senaste småbarnsboken, ”Ingrid och Ivar på badhuset”, utgiven på Bonnier Carlsen, finns att köpa här.

Senaste romanen, den 10:e delen i romanserien om Cecilia Lund – Vapendragerskan – finns att köpa här. Vapendragerskan är utgiven på mitt eget förlag Palm Publishing, som jag valde att starta när Piratförlaget – där jag tidigare gett ut mina vuxenböcker – vände mig ryggen då jag berättade sanningen om samhällsutvecklingen i Sverige.

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer