Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Ingrid & Maria frias: ”En seger för yttrandefriheten – ett bakslag för islamiseringen av Sverige”

av | 26 apr, 2021 | Yttrandefrihet

Lästid: 4 minuter

Idag är en viktig dag för yttrandefriheten i Sverige – och ett bakslag för dem som anser att islam ska ha en särställning i vårt land. Idag friades Ingrid Carlqvist och Maria Celander ännu en gång av Helsingborgs tingsrätt för hets mot folkgrupp, efter en insändare om muslimer på apotek, som publicerats på deras hemsida. Åklagaren ansåg att texten var olaglig och överklagade domen till hovrätten. Men hovrätten gick nu på samma linje som tingsrätten. Det betyder att vi får kritisera islam och dess yttringar i samhället, till exempel inom vården och på arbetsplatser, och att sådant ifrågasättande och kritik inte är hets mot folkgrupp. Med andra ord har yttrandefriheten segrat. Dock är slaget ännu inte helt vunnet, eftersom åklagaren kan försöka få upp målet i Högsta domstolen, säger Ingrid Carlqvist till Katerina Magasin.

Det är en lättad Ingrid Carlqvist som berättar om domen.

– Vi var otroligt nervösa hela morgonen i väntan på domen som kom klockan elva. Hade vi fällts så hade det inte bara varit dåligt för oss om vi blev dömda utan för själva yttrandefrihetens överlevnad i Sverige. Nu har både Helsingborgs tingsrätt och Hovrätten över Skåne och Blekinge friat oss och slagit fast att yttrandefriheten är viktigare än att vissa grupper ska slippa känna sig missaktade.

– Min advokat Sargon de Basso skrev till mig när han läst domen:
”Jag skulle säga att domen är välformulerad. Den har verkligen tagit fasta på de rättsfall, omständigheter och resonemang som försvaret lyft fram i målet.”
– Det oroväckande är att i princip inga journalister i MSM har uppmärksammat målet. De hoppades väl att vi till sist skulle fällas och då hade de givetvis hängt ut oss. Undantaget är SVT Helsingborg som bevakade tingsrättsförhandlingen och även skrev en artikel inför hovrättsförhandlingen och i dag publicerade detta:
 

Här kan man se att de påstår att Tryckfrihetssällskapet var ”antimuslimskt” när föreningens enda syfte i själva verket var att värna yttrandefriheten varhelst den hotades. Dessutom får de det att framstå som om jag inte längre är journalist – trots utbildning, 40 års erfarenhet och lika långt medlemskap i Svenska Journalistförbundet.

Men det är en detalj i sammanhanget. Viktigast är att Ingrid och Maria friats för den fullkomligt grundlösa anklagelsen om hets mot folkgrupp.

– I dag är en dag att fira. Yttrandefriheten lever fortfarande i vårt land. Den enda smolken i glädjebägaren är att vi först 24 maj vet om åklagaren tänker försöka få upp målet i Högsta domstolen, säger Ingrid Carlqvist.

 


*****

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

 

Swish: 0733289122

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Under våren 2020 kommer jag ut med två nya böcker på mitt bokförlag Palm Publishing.

Första delen i min nya spänningsserie – ”Blodsådd” – köper du här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921310/blodsadd/

 

Debattboken ”Flykten från folkhemmet” – köp den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921327/flykten-fran-folkhemmet/

 

”Anhörig Revisited” – om missbruk och medberoende, en reviderad utgåva av romanen Anhörig som kom ut första gången 2004. Köp den här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921303/anhorig/

Min bok “Bilden av Sverige” finns i pocket och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921297/bilden-av-sverige-en-personlig-resa/

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer