Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

”Inget krav på svenskt medborgarskap för röstmottagare i svenska val”

av | 18 sep, 2018 | Val 2018

Lästid: 3 minuter

En medborgare hörde av sig till Valmyndigheten för att fråga vilka krav som ställs på röstmottagare vid val. Svaret han fick var att det inte finns något krav på medborgarskap för röstmottagare, varken vid röstning i Sverige eller vid en utlandsmyndighet. Någon bakgrundkontroll görs inte heller. Dessutom går det bra att vara minderårig. Således kan vem som helst, till exempel en kriminell med flera identiteter som befinner sig i Sverige illegalt, hantera medborgares röster.

Maria Nordström, samordnare medborgarinitiativ inom EU, Handläggare / Coordinator European citizens’ initiative, Senior Administrative Officer, skriver så här som svar på frågan om röstmottagares medborgarskap:

”Röstmottagare för röstmottagning i Sverige utses av kommunernas valnämnder. Röstmottagare på ambassader och konsulat utses av utlandsmyndighetens chef. Detta regleras i vallagen men det finns inga krav på varken ålder, medborgarskap eller liknande. Det som  regleras är antalet som ska närvara i lokalerna och när det gäller röstning i vallokal att det ska utses en ordförande och en vice ordförande. Inför detta val har vallagen också förtydligats med att röstmottagarna måste ha fått utbildning för uppdraget för att kunna förordnas. I vallagen finns också skrivelser om att det inte får förekomma propaganda i vallokalen som syftar att påverka väljarna i deras val. Det gäller ju också röstmottagarna som givetvis inte ska ha kläder med partisymboler på sig när de tjänstgör.

Utifrån ovanstående är det upp till varje kommun /utlandsmyndighet att själva bedöma kriterierna för att vara röstmottagare. Vår rekommendation är att röstmottagarna är över 18 år, mot bakgrund av att det handlar om myndighetsutövning. Vi brukar också säga att det är bra om kommunen har så bred rekryteringsbas som möjligt (med hänsyn till t.ex. ålder, kön, etnicitet).  Inför detta val har vi även informerat kommunerna om vad den senaste vallagskommittén kom fram till i sitt slutbetänkande (SOU 2013:24). Det är alltså denna kommittés arbete som bl.a. ligger till grund för ändringen i vallagen om krav på utbildning för röstmottagare som jag nämnde ovan. Kommittén skriver att ”det väsentliga i detta sammanhang är att röstmottagarna agerar så att väljarnas förtroende för valförfarandet upprätthålls. Kommittén har inte funnit skäl att närmare överväga några formella regler av jävskaraktär när det gäller röstmottagarna. En gräns som vi dock tycker är befogad är att en person som kandiderar på lista inte ska fungera som röstmottagare”.

Kommitténs betänkande kan du hitta här

Vallagen finns här

Maria Nordström
Samordnare medborgarinitiativ inom EU, Handläggare /
Coordinator European citizens’ initiative, Senior Administrative Officer

Valmyndigheten / Election Authority
Box 12191, SE-102 25 Stockholm

www.val.se

********

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Min senaste bok heter ”Budbärarinnan” och är den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund.

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer