Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Ingen i Sverige kan längre leva ”som vanligt” – ansvarslös politik tvingar fram anpassning till ett mångkriminellt samhälle

av | 4 sep, 2019 | Kriminalitet

Lästid: 7 minuter

Att försöka ingjuta en känsla av trygghet, att fara inte hotar och att man ska ”leva som vanligt” i människor är faktiskt direkt skadligt och kontraproduktivt i ett samhälle där våldet är ständigt närvarande, som det idag är i Sverige, numera även på små orter som tidigare varit fredade från kriminalitet, lugna och sömniga. Att tuta i kvinnor att de inte behöver oroa sig, och därför inte behöver skydda sig mot oförutsedda hot som sexuella ofredanden och våldtäkter är rentut farligt. Att polis i tider då kriminaliteten eskalerar gör utspel i sociala medier och i medier i allmänhet om att man har läget under kontroll och att det som nu sker i det svenska samhället inte är så allvarligt skapar också en falsk känsla av trygghet, som kan bidra till att man inte vidtar de åtgärder som behövs för att skydda sig. Jag är förvånad över att svenska politiker inte är mer rädda om landets folk när allt tyder på att man helt tappat greppet om kriminaliteten. Nej, ingenting är längre ”som vanligt” i landet Sverige.

I mitten av augusti publicerades en artikel på amerikanska ABC News med en rubrik som löd ungefär ”Så håller du dig säker på ofentliga platser enligt säkerhetsexperter” med anledning av att det under sommaren förekommit ett antal masskjutningar med dödlig utgång på allmänna platser, något som är ständigt aktuellt i USA. I Sverige har vi hittills varit förskonade från just masskjutningar, däremot har situationen i det svenska samhället förändrats radikalt de senaste åren med en stor ökning av våld mot enskilda individer, såsom rån, överfall, misshandel, sexuellt våld, men även skjutningar på offentliga platser där måltavlorna ofta varit kriminella individer, något som dock hotat även allmänheten och påverkat det dagliga livet samt förstås känslan av trygghet.

Den amerikanska texten är intressant eftersom den ger värdefulla råd om hur man ska tänka för att bäst skydda sig. Jag är av den fasta övertygelsen att man definitivt inte ska leva på som vanligt när situationen förändras – utan man ska anpassa sig för att öka chanserna för överlevnad. Precis som alla levande varelser gör, utom just svenskar som hjärntvättas av sina ledare att bara sitta still och vänta på en förövare… Nej, våra mest värdefulla instinkter ska inte vi människor stuva undan! De kan vara skillnaden på liv och död.

Det finns dessvärre tydliga paralleler mellan USA och Sverige. I USA har rädslan för offentliga skjutningar gjort att människor reagerar med rädsla när de hör höga ljud, till exempel så har det hänt att folk drabbats av panik när de hört höga ljud från motorcyklar. I Sverige har vi de sista åren snarare blivit oroliga för att knivrånas när vi tar ut pengar vid en bankomat, eller att bomber ska smälla i våra bostadsområden eller för att våra barn ska bli rånade när de går till skolan eller att vi ska bli våldtagna när vi joggar i skogen… vilket gör att en del människor helt slutat gå ut ensamma, och många har också förändrat sina beteenden av rädsla för att drabbas av brott. Den här ökade medvetenheten om hot – vare sig de är upplevda eller verkliga – visar mer än bara att samhället befinner sig i en anspänning, säger ABC:s expert John Cohen, jurist som tidigare arbetat med nationell säkerhet. ”Människor är inte bara rädda – de litar inte heller på att politikerna gör tillräckligt för att skydda dem,” säger Cohen. ”Och även i de fall där polisen är på plats snabbt betyder det inte automatiskt att våldet kommer att stoppas – eller förhindras.”

Låter det bekant? Jag tycker det låter väldigt mycket som Sverige… Förtroendet för politikerna sviktar. Och här i Sverige har vi tyvärr de sista åren fått åtskilliga kvitton på att staten inte längre kan skydda oss, trots att vi betalar skyhöga skatter och trots att staten ska ha våldsmonopol. Och därför blir det än viktigare att försöka ta hand om sig själv och försöka ta hand om sig så gott man kan. Man måste helt enkelt göra det, när staten och de ansvariga sviker.

De amerikanska råden är konkreta och tydliga och jag har därför valt att förmedla dem till svenska läsare, just för att öka medvetenheten om risker. Det är chefen för terrorbekämpning hos polisen i New York, James Waters, som uttalar sig och han säger att folk gör rätt i att reagera då de hör främmande och skrämmande ljud. Att det är rätt att sätta sig i säkerhet, att försöka skapa avstånd mellan sig själv och de ljud eller skeenden man uppfattar som hotfulla. Waters säger till ABC att man arbetar för att öka människors medvetenhet när de befinner sig på offentliga platser. Hans bästa råd är en trestegsraket : 1. Spring, om du kan! 2. Kan du inte springa, göm dig. 3. Om allt annat misslyckas, slåss – och kämpa för ditt liv. För det är vad det kommer att handla om. Råden baseras på det officiella amerikanska mottot ”spring, göm dig, slåss” som gäller då man hamnar i en skjutning. Överfört till Sverige kan det gälla situationer som till exempel en skottlossning eller ett terrorattentat. När folk springer, bör man också springa, men man ska alltid ha sin individuella situation i åtanke. Till exempel om man befinner sig i en stor folksamling och alla springer i en viss riktning, om man då inte kan hålla jämna steg med folk behöver man komma ur de springande människornas väg. Ska man gömma sig, bör man göra det så att man också är skyddad. Och ska man slåss… ja, då är det med livet som insats.

Det vi här i Sverige framför allt bör bära med oss, i vårt land där våld blivit vardagsmat, är John Cohens råd att spela rollspel om riskfyllda situationer. Han uppmanar alla, också sina egna barn, att alltid gå igenom det värsta tänkbara scenariot. Det är egentligen enkelt prepper-språk och beteende: Ha sinnena i beredskap, ögonen öppna, och vidta alla åtgärder du kan för att göra det bästa av situationen. Helt mot vad många offentliga personer i Sverige predikar alltså, att man bara ska lalla på och leva som vanligt.

– Ta ett ögonblick. Identifiera var utgångarna är, och sätt dig själv i en situation, vad skulle jag göra om en attack började? Vart skulle jag springa? Var skulle jag kunna gömma mig? Är jag beredd om jag måste slåss mot angriparen, säger Cohen i intervjun med ABC News. Han jämför dessa mentala genomkörningar med den yrkesmässiga träning som polisen ägnar sig åt.

– När du tänker på situationer som du kanske kan konfronteras med, börjar du förbereda din hjärna att reagera om du konfronteras med just den typen av situation, säger Cohen vidare, och berättar något som är väldigt intressant:

Anledningen till att vi människor ”fryser till” i stressiga situationer är för att våra hjärnor behöver en stund för att ta information och kalkylera hur vi ska agera. Genom att gå igenom möjliga situationer regelbundet, kan man korta den här processen eftersom det är något man har tränat sin hjärna att förutse och räkna med. Kvinnor bör därför försöka föreställa sig en potentiell våldtäktssituation. Vilka vägar ska du välja för att undvika risker? Vad gör du, ifall du ändå står ansikte mot ansikte med en förövare? Jag anser att svenska kvinnor är utsatta idag, dubbelt utsatta då det nästan anses som fult att tänka strategiskt för att skydda sig. Jag tror att många våldtäkter och överfall sker i onödan då tjejer luras att tro att farorna är överdrivna. Till exempel en ung flicka jag intervjuat som klarat sig undan ett överfall, hon gick emot sin magkänsla att inte åka hem en sen kväll med kollektivtrafik… förövaren följde efter henne från tunnelbanan. Hade hon tagit taxi hade den farliga situationen inte uppstått.

Cohen betonar att människor bör lita på sina instinkter. Känner man att man är i fara, ska man ge sig iväg, undvika det man är rädd för. Det är okej att överreagera, att ta det säkra för det osäkra. Det är okej att efteråt bli generad om man haft fel. Cohen syftar på skjutningarna i USA, men allt han säger i fråga hur man ska ta hand om sig är applicerbart på individer i Sverige. Risken att bli rånad eller våldtagen var inte heller så stor här för tio år sedan, men den är betydligt större idag. Sannolikheten att man ska klara sig bättre är större om man är mentalt förberedd.

Så nej, du ska inte leva som vanligt i ett land där våldet lever rövare på gatorna och där polisen på många håll inte har tid att komma när du ringer. Att vara medveten om riskerna, att undvika dem, och att skydda sig själv är det bästa du kan göra. Steg ett är att ta till sig denna text.

https://abcnews.go.com/US/fear-mass-shooter-security-experts/story?id=64924603

******

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok heter ”Bilden av Verkligheten” och finns nu att köpa här:

https://www.vulkanmedia.se/bilden-av-verkligheten/

Min bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund heter ”Budbärarinnan” och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer