Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

I tider av samhällskris är det dags att lägga ner polariseringen och hålla sams

av | 20 mar, 2020 | Coronasmittan

Lästid: 5 minuter

Man kan absolut ha olika synpunkter på hur människor beter sig när samhället drabbas av kris. Men är det bara jag som önskar att vuxna människor slutade uppföra sig som barnrumpor och istället passade på att odla gemenskap och sammanhållning i dessa märkliga, smått hysteriska tider? Det är ett ypperligt tillfälle att gräva ner stridsyxan kring ”vänster och höger” ett tag och fokusera på att hålla sams, precis som en syskonskara där man kan tjafsa inbördes men när det verkligen gäller så står man enade och kämpar tillsammans för att ta sig ur svårigheterna. Man kan absolut ifrågasätta experters ageranden och politikernas tröghet, men att ständigt attackera varandra är ju helt sanslöst onödigt. Jag tycker energin borde användas på annat, mer konstruktivt, sånt som istället ger tröst och mod. Jodå, ansvar bör utkrävas, men det kommer en tid till det också, när den här krisen är över. Just nu tror jag det viktigaste är att vi håller ihop och hjälper varandra att ta oss igenom problemen.

Jag var ute och gick och såg ut över träden och fälten och tänkte på Jens Liljestrand och Alex Schulman, två skrivande osympatiska herrar som gjort sig ökända genom att publicera rätt aningslösa texter som provocerat mig, jag tänkte på att jag blivit både förbannad och även ledsen ibland över att dessa medieprofiler bidrar till att så split i vårt samhälle. Och så såg jag krisen framför mig, i en mer apokalyptisk tappning, jag föreställde mig att Jens Liljestrand låg i diket och blödde och sträckte ut en hand och genom spruckna läppar viskade ”hjälp mig” i bästa Dan Eliasson-stil, jag tänkte, skulle jag med ett polariserat hjärta spotta honom i ansiktet och säga, ”rätt åt dig din uppblåsta nolla” och vandra vidare? Nej, så klart jag inte skulle. Jag är väl inget hjärtlöst monster heller. Jag skulle försöka hjälpa Jens, och vet ni, jag tror faktiskt Jens skulle göra detsamma om situationen var den omvända och jag låg där och bad honom om hjälp. När samhället fungerar och alla mår bra kan vi kosta på oss verbala sammandrabbningar och svidande konflikter, vi kan unna oss positionering och avståndstagande, men när krisen drabbar oss måste vi lägga gammalt groll åt sidan och hugga i tillsammans, för ensamma är vi inte starka, ensamma går vi under.

Det är så himla onödigt att slösa kraft på att till exempel ifrågasätta varför folk köper toapapper och konserver, att håna dem som försöker ta ansvar enligt de direktiv som MSB faktiskt gett, nämligen att man ska kunna klara sig på egen hand en tid ifall samhället krisar – vilket det faktiskt gör på många olika sätt nu. Det handlar inte om att man är girig eller galen utan om att man kanske måste stanna inne och det kan det vara bra att ha beredskap. Detta beredskapstänk har våra äldre släktingar, eller våra familjer som genomlevt krig, med sig i bagaget, för dem är det naturligt att ha förråd och mat hemma ifall krisen är framme. Respektera människors oro, håna inte, skapa inte onödiga konflikter. Lika meningslöst är att anklaga sin nästa för ditten eller datten för det hjälper oss inte heller framåt, det stöttar oss inte, det gör bara att vi sitter splittrade och mår dåligt och blir svaga och kraftlösa, något som gör att vi inte kommer att orka lika mycket just när vi behöver vara starka.

Jag själv är inte överdrivet alarmistisk, men jag är inte heller överdrivet uppåt. Jag manifesterar inte nåt ställningstagande utan jag avvaktar. Det jag varit och är mest kritisk till är hur de myndigheter som ska agera förtroendeingivande faktiskt raserat sitt förtroendekapital och skapat mer osäkerhet och förvirring än trygghet, det tycker jag är svårt att hacka i sig. Får vi veta sanningen om vad som pågår eller hålls vi i medvetet vakuum av utebliven information, för att man har omyndigförklarat oss och anser att vi inte kan hantera fakta? För om vi inte kan lita på dem som ska ha samhällsansvar, vem kan vi lita på då? Och jag ser hur en masshysteri riskerar att påverka samhället negativt, samtidigt är jag förbannad över att våra politiker i åratal monterat ner en krisberedskap som vi nu hade behövt. Jag ser hur man slösar pengar på sådant som verkligen borde stoppats för länge sen, som bistånd till terrorstater och bidrag till odemokratiska organisationer, och istället borde man omgående lägga resurserna på att stärka vårt eget land. Jag ser hur sårbart vårt samhälle är. Jag tänker också på proportionerna i coronahysterin, är det verkligen rätt det som sker nu, kunde allt ha hanterats annorlunda? Jag är rädd att svaret på den fråga är ja, man hade kunnat tagit ansvar tidigare och därmed besparat oss en hel del problem, precis som man gjorde i till exempel Sydkorea och Taiwan. Men det är svårt at ha distans när man står mitt uppe i något.

Jag får en hel del meddelanden och mail, många mår dåligt, är ledsna och oroliga, mångas ekonomi kraschar, många har förlitat sig på staten och nu sviker staten, särskilt små företag med små marginaler har det tufft. Människor söker tröst och trygghet och jag önskar jag kunde ge lite av det. Så jag försöker, jag säger som min saliga mormor brukade, ”allt kommer att bli bra”. Håll ihop och var snälla mot varandra. Säg något vänligt istället för att söka konflikt. Stötta så gott du kan, om du kan. Digital kram på er allihop.

*****

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Under våren 2020 kommer jag ut med två nya böcker på mitt bokförlag Palm Publishing.

I mars kommer den första delen i min nya spänningsserie – ”Blodsådd” – bevaka den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921310/blodsadd/

 

I mars ger jag även ut debattboken ”Flykten från folkhemmet” – bevaka den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921327/flykten-fran-folkhemmet/

 

Senast utgivna bok är ”Anhörig Revisited” – om missbruk och medberoende, en reviderad utgåva av romanen Anhörig som kom ut första gången 2004. Köp den här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921303/anhorig/

Min bok “Bilden av Sverige” finns i pocket och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921297/bilden-av-sverige-en-personlig-resa/

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer