Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

I Sverige tillåts kriminella profitera på sina brott – medan ”värdegrundsförbrytare” straffas orimligt hårt

av | 24 maj, 2020 | Samhälle

Lästid: 5 minuter

Få har kunnat missa den senaste tidens stora moraliska skandal som fått Sverige att för en stund nästintill glömma coronapandemin: Att kändisprofilen Paolo Roberto ertappats med att köpa sex, något han omgående erkände och ångrade. Men i Sverige räcker inte brottslig påföljd, digital skampåle, drev och offentligt avståndstagande. Här ska alla som haft någon form av samarbete med Roberto även bryta med honom och sluta sälja hans produkter, såväl hans pasta som hans böcker. Roberto har i sitt liv gjort en resa från kriminell till framgångsrik företagare, en framgång som nu tas ifrån honom som ett publikt straff för brottet han erkänt. Det kan därför vara intressant att i samband med detta ta en titt på ”den svenska modellens” tillvägagångssätt och jämföra den med hur andra länder agerar och hur deras lagar ser ut rörande kriminella och då framförallt deras författargärning. Det är dags att ställa den svenska, oskrivna värdegrundslagen mot liknande lagar utomlands, till exempel den amerikanska lagen Son of Sam. Det skriver idag författaren Eva-Lisa Dezmin, aktuell med nya thrillern ”Mig skall intet fattas”.

Jag tänkte göra en jämförelse med USA, mest beroende på att jag bott där tidigare och att det därför erfarenhetsmässigt blir det mest naturliga landet att väga mot Sverige. I USA finns det en definitionslag som heter Son of Sam. Den tillkom 1977 eftersom man misstänkte att seriemördaren David Berkowitz (som använde namnet Son of Sam i sina bestialiska mord i New York) planerade sälja sin story till skribenter och filmbolag. Trots att Berkowitz förnekade sådana planer, skyndade sig staten att vidta juridiska åtgärder mot ett eventuellt försök och Son of Sam law blev den första rättsliga begränsningen vid möjligheten att profitera på en berättelse om sitt brott. Lagen tillämpades sedan i staten elva gånger mellan 1977 och 1990, bland annat mot Marc David Chapman vid mordet på John Lennon. Liknande varianter av lagen har sedan applicerats i andra stater, men lagen har också diskuterats eftersom den ställs mot yttrandefriheten som amerikanarna värdesätter väldigt högt.

Efter flera revideringar antog därför New York en ny Son of Sam law 2001 som innebär att brottsoffret meddelas varje gång gärningsmannen tilldelas ett belopp på 10 000 dollar eller mer från någon inkomstkälla. Därefter kan offret (eller i vissa fall de anhöriga) stämma gärningsmannen på intäkterna. Oavsett om en stat tillämpar någon form av Son of Sam eller inte, har alla brottsoffer i USA en möjlighet att dra en förövare inför rätta som försökt tjäna pengar på sin historia om brottet och därmed motverka att vederbörande möjliggör en ekonomisk fördel av att berätta om sina kriminella handlingar.

Personligen kan jag tycka att en lag som dämpar möjligheten för kriminella att profitera på sina brott i artiklar eller böcker, är ett sundare förhållningssätt till det här än att i princip göra tvärtom som vi gör i Sverige: Kliver du utanför värdegrundskorridoren när du slitit hårt för ditt varumärke blir du per automatik persona non grata. Du behöver inte ens ha överträtt lagen för att du ska hamna ute i kylan.

Är du däremot en ökänd brottsling, eller har medverkat i ett spektakulärt brott, är du mer än välkommen in i värmen hos förlagen och tidningarna. Liam Norberg och Michael Hjalmarsson är bara två av flera förbrytare som skrivit böcker om sina liv som kriminell och tjänat pengar på det.

Är det moraliskt försvarbart att grova brottslingar och förlagen som ger ut deras alster, kan dra ekonomiska fördelar på en berättelse om brotten, medan den som i många fall inte ens överskridit lagen får se sina intäkter försvinna endast för att vederbörande använt sig av yttrandefriheten? Och hur kan man med ena handen glatt ge ut böcker av grova förbrytare där gärningarna i många fall ursäktas av en trasig barndom, medan man med den andra fördömer någon som levt ett hederligt liv under flera decennier, men som sedan begår ett brott som han själv erkänner och tar avstånd ifrån?

Är det inte dags att Sverige börjar tillämpa en form av Son of Sam-lag snarare än den värdegrundslag som saknar all sans och balans? För problemet här är inte att kriminella kan göra sig en inkomst på att sälja sin historia till tidningar eller förlag, dilemmat uppstår när det ska värdegrundsförankras. Förlags- och mediebranschen behöver genomgå en moralisk uppstädning eftersom hyckleriet får fortsätta frodas, det finns inget allas lika värde här, bara ett före och ett efter.

Det var inte länge sedan Håkan Nesser tvingades betala över sju miljoner som han undanhållit från Skatteverket och trots att han inte ens ansåg sig ha gjort något fel utan bara missbedömt hur regelverket fungerade, var det ingen som tog det minsta lilla avstånd från honom. Varför? Låg hans brott inom ramen för vad värdegrunden tillåter? Eller ska jag tolka det som att Roberto kommit lindrigare undan om han slingrat sig och spelat ovetande? Och hur blev det med Özz Nûjen och en viss svartjobbande terrorist? Finns inget intresse hos tidningarna om det?

Jag blir inte klok på hur jag ska tolka värdegrundslagen för det finns ingen logik i den alls, men jag har förstått att jag förmodligen skulle ha avsevärt mer att vinna på att begå ett grovt brott och sedan skriva en bok om det, än att skriva om ämnen som ligger utanför åsiktskorridoren och där jag hållit mig inom lagens råmärken. Om den slutsatsen inte väcker värdegrundsväktarna ur deras ständiga dvala, tror jag ingenting kommer att göra det.

EVA-LISA DEZMIN

EVA-LISA DEZMIN är krönikör på Katerina Magasin, samt förläggare och författare. Hennes nya spännande thriller heter ”Mig skall intet fattas”.

Du köper den här:

https://www.adlibris.com/se/bok/mig-skall-intet-fattas-9789198498516

Foto från Paolos Robertos Instagram.

*****

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Under våren 2020 kommer jag ut med två nya böcker på mitt bokförlag Palm Publishing.

I mars kommer den första delen i min nya spänningsserie – ”Blodsådd” – bevaka den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921310/blodsadd/

 

I mars ger jag även ut debattboken ”Flykten från folkhemmet” – bevaka den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921327/flykten-fran-folkhemmet/

 

Senast utgivna bok är ”Anhörig Revisited” – om missbruk och medberoende, en reviderad utgåva av romanen Anhörig som kom ut första gången 2004. Köp den här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921303/anhorig/

Min bok “Bilden av Sverige” finns i pocket och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921297/bilden-av-sverige-en-personlig-resa/

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer