Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Hysteri på förlag när Jordan B Peterson ger ut ny bok: Anställda grät öppet

av | 25 nov, 2020 | Kultur

Lästid: 5 minuter

Att den kanadensiske psykologiprofessorn Jordan B Peterson väcker känslor är ingen nyhet. Men den politiska korrektheten togs till en helt ny nivå när Kanadas största bokförlag Penguin Random House Canada i kungjorde att man tänker publicera  Petersons kommande verk, ”Beyond Order: 12 More Rules For Life”. Upprörda scener rapporteras ha utspelat sig bland förlagets anställda, där flera grät öppet när nyheten om bokutgivningen annonserades, vilket rapporterades av tidningen VICE World News. Man har även skrivit en formell klagan. Förlaget har efter det skakande beskedet fått lägga extra resurser på att stötta sin traumatiserade personal. ”Oavsett vad som står i hans texter så är han i slutändan en ikon för hat, transfobi och vit makt, och jag är då inte stolt över att ha en arbetsgivare som publicerar honom,” sa en ung förlagsmedarbetare som även är HBTQ-aktivist, till VICE World News. Man anklagar Penguin Random House Canada att helt gå emot den antirasistiska policy som företaget lanserat i juni – men ingen har ännu klarat av att konkret peka på den påstådda rasism som Peterson skulle ha gett uttryck för. Däremot anser man att förlaget lurat de anställda genom att inte i tid ha informerat om bokutgivningen – och därigenom förhindrat en protestaktion som kunde ha stoppat planerna.

Det stormar i förlagsbranschen, men sällan ser man dylika känsloutspel som i det aktuella fallet. Det var i måndags som Penguin Random House Canada lät meddela att uppföljaren till den 58-åriga universitetsprofessorn Jordan B Petersons bestseller ”12 Livsregler: Ett Motgift Mot Kaos” kommer släppas i mars nästa år. Beskedet togs inte emot väl av anställda på företaget. I kölvattnet av beslutet fick man därför ha ett extrainsatt möte med förhoppningen att kunna lugna den oroliga delen av personalen. Dock stod man från ledningens sida fast vid beslutet att publicera Petersons senaste alster, trots att flera förlagsanställda uttryckt trauma då man menar att företaget nu ”ger plattform åt en högerextremist”.

– Folk grät öppet under mötet på grund av hur Jordan B Peterson påverkat deras liv till det sämre, vittnar en annan anställd till VICE World News och menar att Peterson genom sina texter ”radikaliserat” en kollegas pappa. En annan anställd hävdar att författaren påverkat dennes vän som identifierar sig som så kallad icke-binär person i en ”negativ riktning”. Många anser att beslutet gick helt emot den antirasistiska policy som företaget lanserat i juni, men ingen har ännu klarat av att konkret peka på rasism som Peterson skulle ha gett uttryck för.

De som inte vågade prata på mötet skrev istället ner sina känslor, varpå företagets avdelning för ”Mångfald och inkludering” fick motta ett 70-tal anonyma mail där anställd efter anställd protesterat mot att den kommande publiceringen och det mentala lidande som den gett upphov till. En stor del av kritiken riktades mot att man upplevt att arbetsgivaren avsiktligt frånhållt anställda informationen om att man planerade släppa Petersons bok. Normalt visas framtida boksläpp upp på en intern lista, men ”Beyond Order” ska inte ha dykt upp på denna förrän det –  citat – ” var försent”.

– Att inte meddela oss anställda om releasen var ett medvetet drag från cheferna! Hade vi vetat detta tidigare hade vi kunnat planera en organiserad protest, kommenterar en ung anställd besviket.

Känslostormen bland de anställda på Penguin Random House Canada har gjort att ledningen känt sig föranledd att släppa ett pressmeddelande om det inträffade. Där slår man ifrån sig kritiken om att det inte funnits intresse av att ha dialog med sin personal.

”Vi meddelade att vi kommer publicera Jordan Peterson’s nya bok ”Beyond Order” i mars. Efter detta höll vi ett möte där möjlighet gavs de anställda att ge sina synpunkter. Våra anställda har nu startat en anonym feedback-kanal, vilket vi till fullo stödjer. Vi är öppna för att lyssna på våra anställdas tankar och besvara samtliga funderingar. Vi kommer samtidigt vara fortsatt dedikerade i att ha en lika stor åsiktsbredd i våra publikationer som tidigare”, skriver företaget.

 Att förlaget tidigare släppt en rad HBTQ-positiva publikationer eller att Jordan B Peterson själv är öppet positiv till samkönade äktenskap, är inget som de anställda vänstersympatisörerna tycks ha tagit notis om, som i tillägg till de yttrade och formella protesterna också framfört krav på att arbetsgivaren ”bör donera vinsten av boken till HBTQ-organisationer”.

Jordan B Peterson har gjort sig känd för en rad politiskt inkorrekta ställningstaganden genom åren som trots väletablerat vetenskapligt stöd visat sig vara extra svåra att acceptera för vänsteranhängare. Bland annat har den kanadensiska professorn pekat på faktum som att män och kvinnor har olika hjärnor och fastslagit att det bara existerar två kön. Han har även uttryckt sig negativt till särbehandling av kön i form av kvotering och vägrat att använda könsneutrala tilltalsnamn, vilket väckt stor vrede inom bland annat feministrörelsen.

Även i Sverige har Peterson rört upp starka känslor. Mest uppmärksammat blev det när den före detta utrikesministern Margot Wallström bad honom att ”krypa tillbaka under den sten han kom från” i samband med att hans Sverigebesök 2018. Uttalandet gjorde att många ifrågasatte Wallströms lämplighet som utrikesminister då diplomati innan Regeringen Löfvens tillträde ansågs vara en grundförutsättning för yrket. Peterson själv bemötte kritiken med följande uttalande;

”Jag bjöd in henne till en av mina föreläsningar, så att hon kunde komma och lyssna själv och bilda sig en egen uppfattning, men som jag förstår det så kom hon inte. Hon kanske hade något bättre att göra, vilket definitivt är en möjlighet, men jag ser inga bevis på att hon vet något alls om vad hon pratade om och jag skulle också föreslå att någon i hennes position, med den auktoriteten och det anseendet, är något mer försiktig med att så lättsinnigt förolämpa människor som hon inte vet något om.”

Mest känd för den svenska mainstream-publiken är dock Peterson för sitt framträdande i SVT:s Skavlan från samma år, då han under stora applåder fick Centerpartiledaren Annie Lööf svarslös efter en diskussion om könsskillnader.

Ingenting tyder på att Penguin Random House Canada kommer avvika från planen att släppa boken ”Beyond Order” som utlovat nästa år. Vad vanliga anställda på förlaget utan beslutsfattande mandat egentligen har med affärsmässiga beslutet att göra samt hur de ämnar gå vidare efter chockbeskedet, är ännu oklart.

MARC WEST

Läs mer:

https://www.vice.com/en/article/g5bv3x/penguin-random-house-staff-confront-publisher-about-new-jordan-peterson-book

Tidigare stormar kring Jordan B Peterson i Sverige:

https://www.expressen.se/nyheter/jordan-b-petersons-harda-svar-till-margot-wallstrom/

https://www.youtube.com/watch?v=48aBfjcPPjg&ab_channel=Dagbladet

*****

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Första delen i min nya spänningsserie – ”Blodsådd” – köper du här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921310/blodsadd/

Debattboken ”Flykten från folkhemmet” – köp den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921327/flykten-fran-folkhemmet/

”Anhörig Revisited” – om missbruk och medberoende, en reviderad utgåva av romanen Anhörig som kom ut första gången 2004. Köp den här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921303/anhorig/

Min bok “Bilden av Sverige” finns i pocket och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921297/bilden-av-sverige-en-personlig-resa/

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer