Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Hyfs och respekt saknas i medier när kändisar dör

av | 24 apr, 2018 | Uncategorized, Relationer

Lästid: 3 minuter

Bortgångna artister, företagsledare och andra är i döden i första hand människor – barn, föräldrar, syskon, vänner. De är anhöriga, inte sina gärningar. De förtjänar därför samma respekt och värdighet som alla andra avlidna. Att smutskasta dem, utnyttja dem i sina egna politiska syften och spekulera om dem efter deras död är en skam för mediekåren. Det behövs tydligen fasta riktlinjer för hur medier ska agera då en känd människa dör.

I helgen drabbades ännu en familj av en tung förlust då en ung man, artisten Tim Bergling även känd som Avicii, gick bort bara 28 år gammal. När en så ung människa dör är det alltid en djup tragedi och jag tänker på Tims föräldrar, släkt och vänner. Det minsta man skulle kunna förvänta sig är att medierna låter bli att gotta sig och snaska i dödsfallet. Att rapportera om det är en sak, då det finns ett stort nyhetsvärde i en världskänd stjärnas bortgång. Men att spekulera och fantisera är inget annat än vedervärdigt, rent ut sagt äckligt.

För det är precis det som sker nu. Det räcker visst inte att skriva spaltkilometrar om Berglings karriär och familjens sorg. Framför allt Aftonbladet, men även en del av dem som anser sig vara goda och korrekta människor i sociala medier, tar det hela mycket längre. Man agerar fullkomligt gränslöst. Jag kommer inte länka till deras eländiga analyser, men ledarskribenten Jonna Sima väljer att spekulera i huruvida Berglings död kunde ha orsaker i att hans liv inte var tillräckligt feministiskt. Att Aftonbladet inte har skam i sin tidningskropp har varit tydligt länge, långt innan den smutsiga byken med #metoo briserade. Men Simas text är ett nytt lågvattenmärke. Man undrar om skribenten tappat all distans? Eller om hon själv saknar nära relationer i sitt liv, och därför skriver likt en oempatisk zombie?

Jag tog extremt illa vid mig när Ingvar Kamprad nyligen gick bort. Även då var medierna där likt asgamar och slängde sig med att IKEA-grundaren i sina yngre dar var nazist. Också vissa vänsterextrema personer på sociala medier tappade koncepterna helt och nästintill jublade när en av Sveriges mest framstående företagsledare avlidit. Det hela var riktigt äckligt.

Sedan var det Barbro ”Lill-Babs” Svenssons tur. Den folkkära artisten, även mamma, mormor och vän, avled efter en tids sjukdom. Men istället för att respektera artisten och hennes familj valde till exempel just Aftonbladet att frossa i de ekonomiska tillkortakommanden hon drabbats av tidigare i sitt liv. Varför, kan man fråga sig. Har man ingen som helst moral i kroppen? Precis som i fallet med Tim Bergling betedde man sig riktigt, riktigt opassande, och tvingades be om ursäkt. Men då hade man redan sårat de anhöriga djupt. Skadan var skedd. Tjänade ni pengar på Lill-Babs bortgång, Aftonbladet? Kändes det bra?

Respekt, hyfs, en känsla för vad som är passande tycks helt ha lämnat dessa redaktörers omdömen. Det är tydligt. Det verkar behövas riktlinjer för hur medier ska agera då en känd människa dör. Dessa artister, företagsledare, politiker eller vad de nu är, de är människor precis som alla andra. De förtjänar samma respekt och värdighet som alla andra avlidna. Runt dem finns människor som sörjer. Jag struntar i mediernas ekonomiska realiteter, dessa faktorer bör vara av underordnad betydelse. Att smutskasta dem, utnyttja dem i sina egna politiska syften och spekulera om dem efter deras död är en skam för mediekåren, även om dessa tendentiösa och illa skrivna texter ger klick. Gör om, gör rätt, ta ett allvarligt etiskt samtal kring hur man talar om avlidna kändisar på era redaktioner – och fråga er samtidigt varför förtroendet för er ”journalistik” sjunker som en sten, när ni beter er värre än de som pissar på en död människas grav.

********

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer