Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Hur ska folket få veta sanningen om politiker får rätt att anmäla journalister för ofredanden?

av | 2 okt, 2019 | Yttrandefrihet

Lästid: 7 minuter

Jag var med om en märklig sak söndagen den 29 september. En journalist vid namn Mattias Knutson från Expressen ringde mig och undrade om Katerina Magasin hade frilansjournalister på Bokmässan i Göteborg? Han hade fått uppgifter och ville kontrollera att de stämde. Jag blev ytterst förvånad över Knutsons förfrågan. Vad hade Expressen att göra med mitt journalistiska arbete och med mitt magasin? Men snart klarnade bilden. Mainstreammediernas nyaste självpåtagna uppgift är att kontrollera yttrandefriheten för de journalister och medier de själva på olika sätt anser misshagliga. Det största problemet är att de inte inser att de på detta sätt inskränker yttrandefriheten, pressfriheten och gör sig till grindväktare för journalistikens yrkesutövning, dess verkliga uppgift: Att vara en nagel i ögat på makten, och att kritisera systemet som sviker den lilla människan. Expressen sticker här en kniv i ryggen på hela journalistkollektivet när man tar Pierre Schoris parti. Och Dagens Nyheter hänger på. Man har förlorat kompassen, att journalistiken främst är redskap i folkets tjänst. Istället blir man mer och mer av maktens lydiga knähundar, kanske utan att förstå att man i förlängningen även omöjliggör sitt eget arbete.

Expressen söker mig med ljus och lykta, både via mejl, sms och telefon.

Expressen har förstås ingenting att göra med hur jag arbetar, och har ingen som helst rätt att kontrollera mig på något sätt, och därför synar jag reportern. Några timmar senare läser jag vad resultatet av Knutsons ”arbete” är: Ett snedvinklat reportage om att ”högerextrem sajt förföljer besökare på Bokmässan”. En av dem som känner sig trakasserad är den ohederlige ”journalisten” Hynek Pallas, medarbetare i Expressen, som själv bland annat sett till att dreva mot mig efter min tjeckiska intervju 2017. Jag önskar Pallas fått frågor om hur han ser på samhällsutveckligen i Sverige idag, om hur hans egen desinformativa uttalandet bidragit till att debatten surnat. Hur han själv stått och ljugit i tjeckisk TV när han försökte mörka den negativa samhällsutvecklingen i Sverige. Jodå, allt finns dokumenterat, men medan jag förlorade uppdrag och anseende, får Pallas fortsätta sprida sina fantasier i etablerade medier. Självklart känner han sig ”trakasserad” när han blir ifrågasatt på olika vis.

Det oroväckande är att Sveriges debatt- och medieklimat blivit så skevt att journalister idag hindras från att göra sitt arbete, på samma sätt som sker i länder där demokratin är satt ur spel. Att de delvis hindras från detta av andra journalister, som försöker splittra och skapa polarisering och misstänksamhet mot nyhetsrapportering om man anser att de politiska åsikterna inte stämmer med konsensus. Vi har fått ett krig medier emellan, där det handlar om något slags moraliskt ställningstagande, för och emot systemet. (Det handlar förstås även om pengar, där de traditionella mainstreammedierna känner sig hotade av kaxiga, orädda och frispråkiga uppstickare – med rätta).

Vad innebär för övrigt begreppet demokrati i Sverige? Ordet ekar allt mer ihåligt då endast en viss typ av åsikter accepteras i offentligheten. Journalister måste komma från ”värdegrundsgodkända” medier, annars riskerar de att tystas och avvisas från offentliga platser och event där de försöker rannsaka makthavare. Det fick Nya Tiders Jesper Johansson erfara då han lördagen den 28:e september försökte ställa frågor till olika makthavare. En av dessa var Pierre Schori. När Johansson följde efter Schori för att bland annat ställa frågor om farmarmorden i Sydafrika och socialdemokratiskt stöd till ANC och Robert Mugabe, sökte denne kontakt med väktare på plats. Vid ett tillfälle stannade Schori också upp, tog tag i Johanssons arm och meddelade att han inte ville prata med honom. Han tog också en bild av Johansson. Därefter avvisades Johansson från Bokmässan av polis och kördes till en plats flera kilometer bort där han släpptes av. Han fick höra att han inte var välkommen tillbaka. Detta är alltså Sverige 2019. En makthavare har rätt att se till att polis avvisar en journalist från en offentlig plats. Jag har själv sett klippet där journalisten ställer frågor. Han är tuff, men går aldrig över en gräns. Det gör däremot Pierre Schori, som tar tag i journalisten och även gör en anmälan om ofredande.

Detta är en farlig utveckling. Ska politiker klara sig undan tuffa frågor genom att börja polisanmäla journalister? Hur ska folket då få veta sanningen? Var går gränsen för vad man inte vill bli frågad om? Sina bostadsaffärer, kvitton, korruption, lögner, beslut som äventyrar landets säkerhet? Transportstyrelseskandalen? Hur mycket ska journalister kuvas, tystas och hunsas? Inser inte Expressen att detta kommer slå stenhårt mot dem själva? Om Schori får rätt och Josephson blir dömd, kommer detta innebära att varenda politiker som Expressen försöker intervjua hädanefter kan göra detsamma. Det kommer bli slut med att sticka en mikrofon under näsan på makthavarna. För detta går inte enbart en väg, och det är tragiskt att se att Expressen sågar av den gren de själva sitter på.

Ytterligare en aspekt är den totala blindhet inför hur yttrandefriheten och journalistiken mår i Sverige. Under ett seminarium på söndagen diskuterade flera etablerade aktörer Ungern och hur ”oligarkerna köpt upp den fria pressen”, dagen efter att Johansson avhystes från Bokmässan.

Jag undrar hur det kommer sig att man inte diskuterar ägandet och maktkoncentrationen inom svenska medier, där det främst är tre mäktiga aktörer som håller i taktpinnen och där dessa aktörer betraktar verkligt fri, systemkritisk media som ett hot? Där ”undersökande journalister inte hittar in i medierna” i Sverige? Där de till och med avvisas av polis… Där man stämplar allt som inte dansar efter etablissemangets pipa som ”högerextremt” (framför allt kritik mot massinvandring och det demokrafiska utbytet som förändrar Sverige i grunden) trots att denna stämpel är ren lögn? De som idag kallar sig ”fri press” i Sverige är ingalunda fria, de går i Schibstedts och Bonniers ledband, eller är en del av public service, där det är extremt lågt i tak i fråga om åsikter och allt annat än fritt. Public service är dessutom statlig media, sedan 1 januari 2019 tvångsfinansierad via skattsedeln, och har helt tappat sitt uppdrag att vara opartiskt. En ny rapport visar en tydlig överrepresentation av aktörer med åsikter till vänster.:

”75 procent av de beslut där Granskningsnämnden riktar kritik mot public service för partiskhet rör politik. En ny rapport från Näringslivets medieinstitut visar att det i besluten finns en övervikt för åsikter åt vänster och åt GAL på en GAL-TAN-skala – alltså Gröna, Alternativa och Liberala värderingar. ”Det är ett problem eftersom att public service har som mål att vara opartiska”, säger Carl-Vincent Reimers, författare till rapporten.

Så, om du upplever att den socialdemokratiske influencern Göran Greider är en inventarie på SVT, är det inte bara inbillning.

Maktkoncentrationen är i princip total vad gäller de stora medieplattformarna. Dessa fortsätter i sin tur att vilseleda stora majoriteten av medborgarna, eftersom de fortfarande är det enklaste medievalet för gemene man. SVT pumpas ut i svenska vardagsrum, Expressen, Aftonbladet, Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter är de nyhetsmedier som finns tillgängliga överallt, de har pengar, muskler och distribution. Den fria pressen är betydligt mindre, även om våra röster växer sig allt starkare. Det blir så, när man är underdog och slåss mot en maktmissbrukande elit som håller på att förstöra ett helt land. Vi som kallas för alternativa medier försöker ta fram uppgifter som de stora mätta drakarna inte orkar, vågar eller vill peta i. Ändå är det en ensam individ som mig och mitt magasin Expressen vill kontrollera. Bokmässan tar en politikers parti mot en journalist som gör sitt jobb. Polisen, som sägs sakna resurser för att utreda grova brott, verkar ha tid att kontrollera dem som bryter mot den heliga värdegrunden. Order uppifrån, givetvis, men ytterst oroväckande.

Och sedan har den så kallade kultureliten mage att kritisera Ungern, när man själv anstränger sig stenhårt för att upprätthålla en trång, vänstersnedvriden Åsiktskorridor där varje obekväm röst helst ska kvävas och strypas. Det är ytterst otäckt att bevittna.

Här kan du själv se varför Jesper Johansson avvisades från Bokmässan:

Och här kan du se hur Dagens Nyheter chefredaktör Peter Wolodarski flyr undan frågorna från en journalist på journalisternas egen branschtidning Journalisten, när de vill ställa frågor om ”frysboxen” på DN:

******

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok heter ”Bilden av Verkligheten” och finns nu att köpa här:

https://www.vulkanmedia.se/bilden-av-verkligheten/

Min bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund heter ”Budbärarinnan” och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer