Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Hur mycket rättsröta och sharia finns det egentligen i svenska domstolar?

av | 29 apr, 2020 | Samhälle

Lästid: 4 minuter

I skuggan av Coronapandemin frodas dysfunktionerna vidare i det allt trasigare Sverige. De senaste dagarna har vi fått hårresande domar som visar att svenska medborgares liv och hälsa inte är något värt då rättsväsendet firar nya triumfer i lagvidrigheter och rent godtycke. I fallet med kvinnan vars våldtäktsredogörelse inte ansågs trovärdig var det två socialdemokratiska politiker med ursprung i Mellanöstern som dömde. Att den groteskt skeva kvinnosynen nu slår igenom i rättsväsendet är inte nytt, det såg vi redan i fallet med Ebtisam Aldebe i Solna tingsrätt. Men att detta oskick tillåts bre ut sig är skrämmande. Att domstolarnas värdegrund har havererat är tydligt – är det sharia vi ser slå igenom?

Det är ganska exakt två år sedan – april 2018 – sedan den uppmärksammade domen i Solna tingsrätt, som ledde till en av nämndemännen, Ebtisam Aldebe, stängdes av (hon åtalades 2019 för grovt bedrägeri i samband med hennes arbete som nämndeman vid Solna tingsrätt). Domen kallades då för ”shariadom”. En man åtalades för att ha misshandlat en kvinna 2015. Mannen friades. I de friande domskälen står att nämndemännen anser att mannens familj ”verkar vara en bra familj, till skillnad från hennes, vilket också har betydelse för bedömningen av skuldfrågan”. Det blev förstås skandal och islamisten Aldebe tvingades lämna, givetvis inte utan anklagelser och protester från hennes sida (som lyckligtvis inte hörsammades).

Något liknande utspelar sig nu i Uppsala tingsrätt. De två nämndemän som friade en 41-årig nigeriansk man från misstänkt våldtäktsförsök med motiveringen att det kvinnliga brottsoffret inte var ”trovärdig” då hon inte tittade den tilltalade mannen i ögonen under rättegången, är alltså två socialdemokrater med utomvästlig bakgrund, Abbas Al-Janabi och Mitra Hobehshoar, avslöjar tidningen Samhällsnytt (länk till hela texten i slutet av artikeln).

Lyckligtvis överklagas nu domen och de två nämndemännens lämplighet att fortsätta döma utreds. Men vi måste ställa oss frågan, hur vanligt är det att det går till på detta sätt inom rättsväsendet? Att värderingar som går stick i stäv med den värdegrund som varit normen i Sverige nu luckras upp för att ersättas med nedvärderande syn på kvinnor och skeva perspektiv på sexualiteten? Varför utvisas till exempel inte fler utländska våldtäktsmän och pedofiler, varför tillåts de vara kvar i Sverige med hjälp av märkliga motiveringar och långsökta ursäkter? Det går ju bra att utvisa laglydiga barnfamiljer och entreprenörer, så varför inte tungt belastade kriminella, som utgör en betydande risk för samhället?

I Coronatider flyttas fokus från rättsskandaler, men frågorna är lika allvarliga som angelägna att ta itu med oavsett vad som händer i övrigt. Sverige ska inte ha några sharia-anhängare i rättsväsendet, eller individer som inte respekterar jämställdhet och kvinnors frihet. Att domstolar inte fungerar som de ska är ytterst allvarligt. De två socialdemokratiska nämndemännen i Uppsala bör därför omedelbart stängas av från sina uppdrag. Än viktigare är att förebygga att sånt inte sker igen.

Läs mer om den friande våldtäktsdomen här:

https://samnytt.se/s-namndeman-utreds-efter-friande-valdtaktsdom/

*****

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Under våren 2020 kommer jag ut med två nya böcker på mitt bokförlag Palm Publishing.

I mars kommer den första delen i min nya spänningsserie – ”Blodsådd” – bevaka den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921310/blodsadd/

 

I mars ger jag även ut debattboken ”Flykten från folkhemmet” – bevaka den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921327/flykten-fran-folkhemmet/

 

Senast utgivna bok är ”Anhörig Revisited” – om missbruk och medberoende, en reviderad utgåva av romanen Anhörig som kom ut första gången 2004. Köp den här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921303/anhorig/

Min bok “Bilden av Sverige” finns i pocket och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921297/bilden-av-sverige-en-personlig-resa/

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer