Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Hur mycket judehat tål Karolinska sjukhuset?

av | 16 nov, 2018 | Debatt

Lästid: 4 minuter

Det har tidigare rapporterats om att judiska läkare på Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm i flera år trakasserats bara för att det är judar. En överläkare har bland annat publicerat antisemitiska karikatyrer på Facebook. Nu uppdagas att man döpt en gata på sjukhusområdet till Astrid Cleves gata. Astrid Cleve var nazist och Förintelseförnekare. Har man verkligen gjort grundlig research när man valde just detta namn – eller tycker Stockholms gatukontor och cheferna på Karolinska att lite skit får väl judarna tåla?

Den berörda antisemitiska överläkaren tog först en time-out, vilket brukar vara populärt då man gjort bort sig och det kommer fram i det offentliga. Han har nu lämnat sin tjänst, rapporterar Aftonbladet. Ytterligare en person i chefsposition tar en ”time out” under den pågående utredningen.  ”Folk är chockade”, säger en person med insyn, till Aftonbladet den 13 november.

Jag tänker på Sveriges utrikesminister Margot Wallströms agerande i fråga om Israel och judar och det är en röd tråd i hur det svenska politiska etablissemanget hycklar och ser mellan fingrarna på antisemitism och rasism mot just judar. Som om det är okej att stötta mördandet av judiska barn, att skicka svenska skattepengar till Hamas terrorister, att posera med människor som vill utplåna varenda jude från jordens yta. Ja, det gör Sveriges utrikesminister. Hon har även hamnat på Simon Wiesenthals centers antisemitlista. Föga smickrande. Är det därför som antisemitism är så pass utbrett i Sverige? För att högt uppsatta politiker normaliserar hatet?

Det är mycket prat om Hets Mot Folkgrupp nuförtiden och åtskilliga är de medborgare som dras inför skranket om de behagat skämta om islam. Att uttrycka sig nedsättande om den judiska minoriteten i Sverige tycks däremot fritt fram. Jag har i alla fall inte sett någon rättegång mot personer som uttrycker hat mot gruppen judar. Antisemitläkaren lämnade själv, han fick inte sparken. Det bör absolut vara högt i tak i debatten och jag anser att man ska få skoja om det mesta, men att döpa en gata efter en känd nazist på ett sjukhusområde är i osmakligaste laget. Det är ST-läkaren Jona Elings Knutsson som i en text på Dagens Samhälle igår den 15 november påpekar det absurda faktum att en känd nazist fått en gata uppkallad efter sig, i Sverige, 2018. I sin text, med rubriken ”Mina judiska kollegor går på nazisternas gata” skriver hon: 

”Astrid Cleve avskydde judar. Hon var aktiv nazist och förnekade Förintelsen ända in i sin död. Människor på fotografier från förintelseläger avfärdade hon som attrapper. Nu går mina judiska kollegor på hennes gata. De finns, jag ser dem, de är inga attrapper.

Gatan kunde ha hetat Dora Jacobson. Hon blev som alla tyska läkare som var judar eller kommunister uppförda i ett särskilt register i Hitlertyskland 1933. År 1938 återkallades alla judars läkarlegitimationer och många av de som ännu inte flytt sökte sig till Sverige. Dora Jacobson var första kvinnan som blev professor för Lunds medicinska fakultet 1964. Men för många av hennes likar gick det sämre. Ett femtiotal läkarflyktingar anlände till Sverige, andra avvisades vid gränsen. När Dora kom 1934 var stämningen inte fullt så hätsk. Senare beviljades judiska flyktingar bara uppehållstillstånd för två eller tre månader i taget. Motståndet i den svenska läkarkåren var stort. Under hela krigstiden beviljades bara två judiska läkarflyktingar svensk legitimation.”

Elings Knutsson skriver vidare:

”Förintelseförnekarens gata vid det nya sjukhuset som precis skapat rubriker genom sin undfallenhet mot trakasserier av judiska läkare. Nya sjukhus, nya trakasserier, men en gammal historia. En historia som inte borde leva vidare, utan vara avslutad för länge sen.”

Opinionsbildare och debattörer som betraktar sig som ”goda”, ofta med vänstervärderingar, brukar ropa att vi ser skuggorna från 1930-talet ge sig till känna i Sverige, när man yttrar migrations- och systemkritiska åsikter. Men när Sveriges största sjukhus öppet visar samma antisemitism som faktiskt skedde i Hitlers Tyskland, då är det öronbedövande tyst. Det är samma tystnad som ”de goda” uppvisade just under 1930-talet… Det är ingenting annat än ren skam.

********

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Min senaste bok heter ”Budbärarinnan” och är den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund.

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer