Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Hur många festivaltafsare har offentligt bett om ursäkt?

av | 5 aug, 2017 | Uncategorized, Debatt

Lästid: 5 minuter

Om vi nu ska göra Anders Borgs eventuella ofredande till en fråga om främlingsfientlighet och normskillnader, måste vi fråga oss hur många festivaltafsare som gått ut i tidningarna och bett tjejerna de kränkt offentligt om ursäkt? Hur många har ställt sig upp och förklarat att de är djupt ångerfulla och besvikna på sig själva för att de utsatt kvinnor för sexuella ofredanden och tänker söka hjälp för sitt tvångsmässiga tafsande?

Drev är vidriga. Drev där man gottar sig i någons olycka är låga och äckliga. Drev ur en helt snedtänd feministvinkel där man plötsligt anser att just hudfärg är den viktigaste faktorn när det gäller kvinnoförtryck, är något slags mental härdsmälta. Är alla drevare nöjda när en person avsäger sig styrelseuppdrag, får sparken, bryter med sitt förlag eller dylikt? Har man uppnått ett gott resultat, har drevet varit framgångsrikt? Har personen förnedrats tillräckligt, häxbränts så det känns rejält inte minst i plånboken och anseendet?

Vad än värre är att de gränslösa dreven tycks påverka dem som inte bör ta intryck av masspsykoser. Vi är illa ute om till exempel polisen – som sen en tid går på knäna och lägger ner 13 våldtäktsanmälningar om dagen – börjar driva en egen agenda och hejvilt anmäla en kändis utifrån vad de läst i en kvällstidning, trots att ingen målsägande finns? Borde inte polisen vara medveten om att sensationsnyheter ofta vinklas till den utpekades nackdel? Polisen är en myndighet som bör bete sig professionellt. Att upprätta en anmälan enbart efter att man läst Aftonbladet inger inte särskilt mycket respekt, måste jag säga. Hanteringen av fallet Borg känns allt annat än seriös.*

Jag såg en karikatyr av något som en kvinna aldrig sägs göra, nämligen visa skötet, och nej, det är sällan kvinnor offentligt visar just insidan av underlivet på fester, men tro mig, kvinnor på fyllan kan blotta både bröst och rumpa om det vill sig ”illa”. Jag personligen har aldrig gjort det, men jag har sett det hända vid flertal tillfällen. Jag har sett fulla kvinnor skrika, svära, visa brösten, tafsa, kladda, attackera, besvära, ofreda och tränga sig på. Alkohol och andra sinnesförändrande substanser skruvar till folks psyken. Det kvittar om man är en okänd Svensson, en Mohammad eller en Borg, tänder man snett kan vad som helst hända. Och det är definitivt inte förbehållet vita män att bete sig illa. Vita fruntimmer kan de också!

Jag försöker dock verkligen inte ursäkta någons dåliga ölsinne och otrevliga festbeteende. Men jag tycker hela efterspelet är olustigt och bär en fadd bismak av relativism och ett försök att skruva debatten i en märklig riktning, kanske för att polariseringen gått så långt att folk faktiskt blivit dumma i huvudet så att affären Borg blivit en fråga om främlingsfientlighet. Ja, Borg är känd och framgångsrik och det blir förstås en snaskigare skandal om en sådan person ”gör bort sig”, men frågan är ändå i vilken kontext det skett och hur allt runtomkring varit. Om alla var lika fulla och stod och mätte kön? Barnsligt, javisst, men inte direkt föremål för polisanmälan. Diverse krönikörer går man ur huse och kräver rättvisa, och det är flott, men om ingen målsägande finns som känner sig ofredad, så kanske en rättsprocess inte kommer kunna äga rum?

Kanske är det inte heller nödvändigt att Borg måste bli något slags symbol för att vita femtioåriga män minsann också kan bete sig illa i en social situation – för att vad? ursäkta dålig kvinnosyn på annat håll? Som om något slags illa dold skadeglädje bubblar fram. Titta! Det är inte bara ensamkommande tonåringar som kränker tjejer! Här har vi en överklassviting som också han kör rena talibanuppvisningen! Kanske en enmanna-taharrush, där han idkat handpåläggning mot jämnåriga farbröder?

Polariseringen är ett osunt gift, en sinnesförändrande substans den med, skulle man kunna säga, nästan lika fatal som de sexor whisky eller vad det nu var som Borg förfriskade sig med där i skärgården. Polariseringen skickar Borgs eventuella fadäs ner i övergreppsgrytan där den ska få koka ihop med barnvåldtäkter, hedersmord, könsstympning, balkongflickor och tvångsäktenskap, ihop med kvinnor som aldrig får gå ut och småtjejer som måste sitta längst bak i bussen. Anders Borg kan ha blottat sig och skrikit ”hora” och ”slampa” på en fest! Då så – alla övergrepps gemensamma nämnare är att de är utförda av MÄN. Lättnaden är enorm. Vi har inga problem med parallellsamhällen, förtryck, kulturskillnader eller otrygghet. Cirkulera!

Har då alla dessa kvinnor som på vilda fester viftar med brösten dålig manssyn? Naturligtvis kan de ha det, men lika gärna kan det vara en urspårning som inte har med jämställdhet att göra överhuvudtaget. Jag har hört om andra manliga kändisar som blottat sina kön på olika tillställningar, somliga har till och med doppats i kokain, och skulle dessas namn komma ut skulle det nog skapat rubriker det också. Nu hamnar inte allt i pressen och tur är kanske det. Kanske har en del av dessa kändisar dålig kvinnosyn. Eller dåligt ölsinne. Kanske är de missbrukare. Eller så är det åter det gamla vanliga, någon blir för full, för påtänd. Mänskligt, men inte enbart helt och hållet strukturellt.

En viktig aspekt bör påpekas: Anders Borg skäms och är besviken på sig själv och ber offentligt om ursäkt för att han betett sig illa på skärgårdsfesten. Han erkänner ödmjukt att han ballat ur och berättar att han haft en tuff tid. Några krönikörer hävdar att hans vita hudfärg bidrar till att omvärlden förlåter Borg hans snedsteg. Jag måste då fråga, om det nu är en fråga om hudfärg, hur ofta har en ickevit, ickesvensk man trätt fram och bett om ursäkt för att han ofredat kvinnor? Flera så kallade feminister har använt till exempel ensamkommande (afghanska) unga män som jämförelse och hävdar att dessa döms hårdare (trots att flera fått löjligt låga straff, eller inga straff alls, för vissa övergrepp). Jag fråga igen, hur många av dessa festivaltafsare har gått ut i tidningarna och bett tjejerna de kränkt om ursäkt? Hur många har ställt sig upp och förklarat att de är djupt ångerfulla och besvikna på sig själva för att de utsatt kvinnor för sexuella ofredanden och tänker söka hjälp för sitt tvångsmässiga tafsande? Om vi nu prompt måste dra in dem, menar jag. Jag personligen skulle inte dra in dem alls, om jag fick välja. Man måste kunna hålla flera olika saker i huvudet samtidigt. Usel kvinnosyn hos män som Anders Borg, om han nu skulle ha sådan, fördöms nämligen unisont av vårt samhälle. Familjer står rätt sällan bakom vita våldtäktsmän, de är inte stolta över dessa mäns övergrepp, de hejar inte på när en vit man i uppfostrande syfte slår sin kvinna (även om de ibland är med i en förnekelseprocess kring dessa händelser). I kulturer där kvinnosynen är fjärran från jämställd och närmare medeltid än 2017 anses det däremot rätt att mannen har kvinnan som ägodel, att han har rätt att straffa henne sexuellt, begränsa hennes frihet, helt enkelt vara hennes husbonde, chef, ägare, slavdrivare… Vad man än anser om vita västerländska mäns attityder och de må vara hur grisiga som helst, så är de ju inte riktigt i paritet med dem som kollektivt stenar en tonårstjej för till exempel äktenskapsbrott. Eller tycker ni kvinnor som betraktar er som feminister och som nu pekar ut det Anders Borg eventuellt gjort på sin skärgårdsfest är ett slags shariabeteende?

Kanske är det tanken på horder av förvirrade rosa fittmössor som hötter näven mot låtsasfienden vita män, samtidigt som deras systrar och homosexuella bröder som i tusentals misshandlas till döds av dem som står för det verkliga kvinnoförtrycket som gett Borg sådan samtidsångest att han faktiskt tände snett där ute på skärgårdsön. I så fall kan jag nästan förstå honom.

* Sedan inlägget skrevs har jag nåtts av ny info. Enligt dessa uppgifter görs gällande att anmälan gentemot Borg upprättats då flera av varandra oberoende personer kontaktat polisen för att anmäla honom. Aktuell polisanmälan har således inte grundat sig på tidningsuppgifter från media.

Polisens rapporteringsskyldighet:
9 § När en polisman får kännedom om ett brott som hör under allmänt åtal, skall han lämna rapport om det till sin förman så snart det kan ske.

********

Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Vill du vara med och stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk? Bidrag till mitt heltidsarbete tas tacksamt emot via swish på 0733289122 eller konto 5206-0000114 (första fyra siffrorna är clearingnummer). Blir glad för varje liten slant! Största tacken på förhand! Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer