Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Hur blev funktionell dumhet det nya normala i Sverige?

av | 11 maj, 2020 | Politik

Lästid: 4 minuter

De senaste månaderna har varit en smärtsam uppvisning i politisk tröghet och rena lögner från maktens håll. Än den ena, än den andra makthavaren har gjort diverse framträdanden i medierna, med riktigt genanta resultat. Vi har dessvärre börjat vänja oss vid bristen på ledarskap, på bristen på kunskap, på feghet, förlamning och total inkompetens. Det är kanske därför vi knappt orkar reagera längre, för vi är utmattade av statligt ägda journalister som inte gör sitt jobb och politiker som ständigt kommer undan. Personer som bestämmer över våra liv men som gång på gång visar att de inte bryr sig ett dugg om oss och hur vi har det. Det vi skojat om har blivit verklighet och igår var det den aningslösa socialministern Lena Hallengrens tur att med stora ögon förkunna att man gjort bort sig. Än en gång, andemeningen ”vi har varit naiva”, men inte nog med det, Hallengren menar också att det är ”vi som samhälle” som ska känna ”ett gemensamt ansvar” för den uppkomna situationen. Inte den överbetalda regeringen, myndigheter eller ansvariga politiker på regional nivå. I landet där inget ansvar utkrävs av någon går det utmärkt att gång på gång kläcka ur sig samma idiotier. För dessa politiker vet att de inte riskerar något. Folk blir inte ens förbannade längre. Utmattningen orsakad av funktionell dumhet och politisk idioti ligger som en tjock våt filt över oss.

– Vi som samhälle måste känna ett gemensamt ansvar för att vi inte har tillsammans rustat den här verksamheten bättre, för att vi inte har prioriterat medarbetarna där, deras arbetsvillkor, deras status, sa Hallengren i Aktuellt igår.

Jag är så innerligt trött på att tjata om samma sak igen och igen. I flera månader har vi som har förståndet i behåll sagt att man bör skydda riskgrupper, införa hälsokontroller, använda skyddsutrustning. Jag behöver inte vara epdemiolog för att kunna elementära hygienregler. Vid operationer på sjukhus använder kirurgerna skyddsutrustning, när en smittsam sjudom härjar idkar man isolering. Man har på sig bilbälte för att skydda sig vid en eventuell krock. Så varför skulle vanligt sunt förnuft inte gälla när vi fick ett nytt slags virus? Plötsligt ska man utreda användandet av munskydd, som om det var avancerad raketforskning. Plötsligt vågar man inte lita på internationell forskning och beprövade metoder som bevisligen fungerar. Plötsligt måste vi ha svenska utredningar för att vara på den säkra sidan.

Samtidigt konstateras nu, med facit i hand, att ”experternas” råd inte varit de allra bästa. De flesta förutsägelserna har istället visat sig rent felaktiga. I februari försökte Folkhälsomyndighetens chef Johan Carlson ”tona ner riskerna med en epidemi i landet” – citatet, som drogs upp stort över hela Svenska Dagbladets förstasida, löd: ”Coronaviruset kommer inte att spridas i Sverige”.

Ändå matas mainstreammedierna oss i princip dagligen med ”opinionsundersökningar” om hur högt förtroendet är för myndigheterna… att 6 av 10 kvinnor litar på Stefan Löfven… Kritik mot politikerna stämplas som samhällsfarlig och vi har passerat 3000 döda, betydligt fler än våra nordiska grannländer.

Men tror du att det ställs krav på hälsokontroller på dem som kommer till Sverige? Tror du att munskydden blivit obligatoriska? Nejdå, istället tycker statsepidemiologen Anders tegnell att munskydd är ”väldigt otrevliga” – och att dessa inte ska användas av allmänheten då statens inte har kontroll över dem. Som om staten hade kontroll över hur människor i allmänhet interagerar med varandra…

https://www.expressen.se/nyheter/coronaviruset/tegnell-munskydd-ar-valdigt-otrevliga/

Det var dagens tankar, det. Mycket är i dag oklart, förutom en enda sak: Att vi är i händerna på folk som det tyvärr inte går att lita på. Så, dagens följdfrågor, som inte har några bra svar, är: Hur blev den funktionella dumheten en svensk specialitet? Hur kom alla dessa inkompetenta idioter till makten? Och hur kommer det sig att de kan göra bort sig gång på gång, och fortfarande ha makten kvar?

*****

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Under våren 2020 kommer jag ut med två nya böcker på mitt bokförlag Palm Publishing.

I mars kommer den första delen i min nya spänningsserie – ”Blodsådd” – bevaka den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921310/blodsadd/

 

I mars ger jag även ut debattboken ”Flykten från folkhemmet” – bevaka den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921327/flykten-fran-folkhemmet/

 

Senast utgivna bok är ”Anhörig Revisited” – om missbruk och medberoende, en reviderad utgåva av romanen Anhörig som kom ut första gången 2004. Köp den här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921303/anhorig/

Min bok “Bilden av Sverige” finns i pocket och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921297/bilden-av-sverige-en-personlig-resa/

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer