Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Hotet mot svenska runor: ”Vårt kulturarv ska aldrig förknippas med ett politiskt innehåll”

av | 22 maj, 2019 | Runkampen

Lästid: 6 minuter

Medan samhällskontraktet krackelerar och allehanda problem tornar upp sig i Sverige, fortsätter regeringen Löfven att jaga väderkvarnar – eller, snarare, runor. I slutet av maj ska man ha utrett färdigt möjligheten att förbjuda användningen av de fornnordiska symbolerna. Initiativtagaren till jakten på runorna sägs vara justitieminister Morgan Johansson (S) som menar att några av runorna används av nazistiska grupperingar. Nu växer protesterna mot vansinnesförslaget, som i princip innebär att man vill betrakta symboler från fornnordisk historia som hets mot folkgrupp. På fredag den 24 maj klockan 14-16 anordnar man därför en manifestation på Slottsbacken, då en namninsamlingen ”Runkampen – Rör inte våra runor” som just nu har över 10 000 underskrifter ska överlämnas till regeringen. Därifrån tågar man sedan till Mynttorget. Att förbjuda runor vore att förbjuda oss att ge uttryck för vilka vi är, säger Stenar Sonevang, talesperson för Nordiska Asa-samfundet. Ingen annan tro eller religion är utsatt för något liknande, så varför ska vi utsättas? Runan har dessutom ett fast symbolvärde och ändras inte efter bärarens åsikter.

Att ens överväga ett förbud mot fornnordiska symboler är komplett galenskap och visar tydligt att den nuvarande regeringen missbrukar sin makt och har tappat kontakten med verkligheten. Enligt regeringsförslaget kan även fornnordiska symboler och smycken komma att förbjudas som hets mot folkgrupp. Det gäller bland annat torshammaren Mjölner, valknuten Odens knop och Vegvisir. Det man inte verkar ta i beaktande är att runskriften, som är vårt äldsta alfabet, är ett viktigt svenskt kulturarv. Och vårt kulturarv ska vi vara rädda om, särskilt också med tanke på att vi värnar starkt om att andra kulturer ska få behålla sin särart.

Runinskrifterna är de äldsta bevarade originaldokumenten på svenska och en viktig länk till forntiden. Även om runor från början fanns inom hela det germanska språkområdet, var det i Skandinavien som de hade störst utbredning och användes under längst tid. Den äldre runraden bestod av 24 olika tecken. Varje runa hade ett namn som (med något undantag) började med det ljud runan användes för.

Jag kontaktar Stenar Sonevang, talesperson för det godkända Nordiska Asa-samfundet, för att få en kommentar kring saken. Så här säger Sonevang:

– En av de viktigaste bitarna när det gäller vårt kulturarv är att det aldrig ska förknippas med ett politiskt innehåll och betydelse. För oss asa-troende har både våra runor och andra symboler flera bottnar. De är ett generellt uttryck för vår tro och vår kultur. Att förbjuda dem vore att förbjuda oss att ge uttryck för vilka vi är. Ingen annan tro eller religion är utsatt för något liknande, så varför ska vi utsättas?

– De symboler och runor som hör till oss har en urgammal betydelse, och även om betydelsen kan utvecklas och breddas ska den ALDRIG ersättas med eller bytas ut mot ett politiskt budskap eller ideologi. Inte heller ska de associeras med politiska budskap. Det har hänt förr och vi kämpar för att det inte ska hända igen. Flertalet vackra symboler förknippas på grund av okunnighet med extremism idag, och det finns idag även grupperingar som försöker få vissa av våra symboler att förknippas med pride och hbtq-rörelsen. Politiska organisationer väljer våra symboler på grund av deras inneboende kraft och försöker få dem associerade med sitt eget budskap – vilket är helt fel! Våra symboler har redan en betydelse, och den kan inte ändras! Att associera dem till politiska ideologier föder fördomar, missförstånd och gör oss Asa-troende till en måltavla för de som tror på okunskapen. Vi har ett exempel på en nioårig pojke i en skola som blev ombedd av sin lärare att ta av sin halskedja med en runa då läraren hade lyssnat bland annat på Morgan Johansson och trodde att runan stod för hat…

– Runorna är till exempel vårt fornnordiska futhark (alfabet), alltså våra första bokstäver. De har också en individuell betydelse var och en för sig, samt en andlig betydelse. Förutom det har de en historisk betydelse för folket här i norr oavsett om man är Asa-troende eller ej. Vi anser att politik bör hållas långt borta från både tro och kulturarv, det vi tror på är inte till för politiker att stämpla utifrån politisk värdegrund eller fördomar. Det är väldigt illa när justitieminister Morgan Johansson sitter i TV och pekar ut våra kulturella uttryck som nazistiska symboler – vad en tysk politiker höll på med för snart ett sekel sedan ska inte associeras med våra kulturella uttryck som har mångtusenårig historia bakom sig! Inte heller har runor med några moderna politiska strömmar att göra. Att man resonerar så tyder på en enorm okunskap från en så pass högt uppsatt politiker och vi måste göra honom och andra uppmärksammade på det. Att börja med att förbjuda runor i vissa sammanhang kommer straxt över i frågan vem som ska avgöra i vilka sammanhang dom ska tillåtas? Vart det då kommer sluta kan vi omöjligt veta idag. Men att ens öppna för ett förbud för att man vill klämma åt någon organisation kommer såklart aldrig hindra en organisation från att byta runa eller symbol.

– En bärare av en runa bär den för att personen gillar vad runan står för. Runan har ett fast symbolvärde och ändras inte efter bärarens åsikter. En runa kan alltså inte bli något efter en bärare. Att därför påstå att en runa har med politik att göra är helt enkelt fel. Att ge sig in på den vägen är att försvåra det för alla som vill vara stolta och glädjas över vårt rika kulturarv och som vill visa aktning för det genom våra fornnordiska runor och symboler.

– Vi kommer åka till Stockholm den 24:e maj för att tydligt tala om för våra politiker att de ska hålla tro och kultur utanför politiken. ”Runkampen” är en namninsamling för att protestera mot den utredning som pågår för att undersöka möjligheten att förbjuda delar av våra symboler, och vi hoppas på att kunna överlämna en gedigen namnlista. Vi får se om någon politiker anser vårt kulturarv viktigt nog för att närvara själva och ta emot våra listor.

– Det är i sammanhanget viktigt att påpeka att vår grund är religiös och kulturell. Många har fördomar mot allt vad kulturarv och Asa-tro handlar om, och är snabba att associera det med politiska budskap. NAS är ett opolitiskt samfund för Asatroende, även om delar av våra uppfattningar tangerar olika partiers uppfattningar i olika frågor betyder inte det att vi delar deras politiska ideologi. NAS grundades 2014 i Norrköping, vi har idag mer än 1500 medlemmar och växer stadigt. Vi är Sveriges största samfund för Asa-troende och har flera återkommande evenemang varje år. Är man intresserad av att lära sig mer så tag gärna kontakt med ditt lokala blotlag.

För dig som är intresserad av runornas historia kan sägas följande: Till de äldsta fynden på nutida svenskt område hör ett spänne från Gårdlösa i östra Skåne och en lansspets från Mos i Stenkyrka på Gotland. Båda har daterats till 200-talet. Många av de tidigaste runinskrifterna finns på lösföremål, men det restes också runstenar. Till de mest kända hör Björketorpsstenen i Blekinge och Järsbergsstenen i Värmland, som båda befinner sig på ursprunglig plats. Inskrifter från denna period (fram till början av 700-talet) är ofta svårtolkade och språket skiljer sig mycket från det som möter på de vikingatida runstenarna.

Här kan du läsa mer om Runkampen och även skriva på, om du också anser det galet att den svenska regeringen vill förbjuda vår egen svenska historia:

https://asa-samfundet.se/runkampen/?fbclid=IwAR0FNKj2Htitsja86kGGHmW97Zxc0T_-lo1hIicda2gi-6Mo6plhEUh5-3Y

Regeringen tillsätter en utredning som ska se över straffansvaret för rasistiska symboler:
https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2018/07/straffansvaret-for-rasistiska-symboler-ses-over/
https://www.regeringen.se/49f2a7/contentassets/8fc9e77e14264537bc2a50f4001b7e31/rasistiska-symboler-dir-2018-61.pdf

Artikel i SVD: Fler rasistsymboler kan bli förbjudna
Fler symboler som förknippas med nazism och rasism kan bli förbjudna.
https://www.svd.se/lagforslag-om-datalagring-i-september

NAS öppna brev till Morgan Johansson när han först började tala om att förbjuda Tyr-runan från 2017:
https://www.asa-samfundet.se/tyr-runan/

Om du vill skriva under namninsamlingen till skydd för det fornnordiska kulturarvet och rätten att utöva Asa-tro kan du göra det HÄR.

Om du vill delta i fredagens manifestation i Stockholm hittar du information om evenemanget HÄR.

Läs mer här:

https://samnytt.se/regeringen-vill-forbjuda-runskrift-asatroende-och-kulturarvsintresserade-rasar/

******

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig påinfo@katerinamagasin.se– dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok heter ”Bilden av Verkligheten” och finns nu att köpa här:

https://www.vulkanmedia.se/bilden-av-verkligheten/

Min bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund heter ”Budbärarinnan” och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer