Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Hej svensk, det är dags att på allvar spränga Åsiktskorridoren – du behöver börja säga vad du verkligen tycker!

av | 26 apr, 2023 | Åsiktskorridoren, Yttrandefrihet

Lästid: 4 minuter

Det är faktiskt värre än vad jag trott. Tystnadskulturen och självcensuren är ännu mer utbredd i Sverige än vad jag kunnat föreställa mig. Åsiktskorridoren lever och frodas och svensken fortsätter knyta näven i fickan och tänka missnöjda och bittra tankar utan att våga vädra dem offentligt. I synnerhet om ”känsliga” ämnen som migration, politik, islam… Vi har värdegrundspoliser och för varje mediedrev som piskas på av public service och andra stora medieplattformar samt åsiktsrättegångar dras strypsnaran runt yttrandefriheten åt hårdare. För vad spelar det för roll om vi har yttrandefrihet på pappret när resultat av att vi säger vad vi tycker offentligt innebär detta vidriga obehag i form av personangrepp, deplattformering, social utfrysning och stigmatisering? Det är över sex år sedan jag sa vad jag tyckte i tjeckisk teve och är fortfarande stämplad av etablissemanget som ”kontroversiell”, samt har blivit dömd för grovt förtal när jag bara gjorde mitt jobb som journalist. Sådana offentliga digitala häxbränningar sätter avtryck och skrämmer människor. Se bara vad som hände Carola nyligen! Men tystnadskulturen innebär att vi aldrig kan förändra situationen. För det är bara genom högljudda protester som en förändring kan ske. Så våga säga ifrån – redan idag!

DN (av alla tidningar!) har publicerat en mycket intressant och samtidigt skrämmande artikel som handlar om självcensur. Professor Sten Widmalm har tillsammans med forskarkollegan Thomas Persson och SOM-institutet vid Göteborgs universitet undersökt 3 500 svenskars inställning till påståendet ”i dagens politiska klimat kan jag inte öppet uttrycka mina åsikter eftersom andra kan tycka de är stötande”.

Självcensuren visade sig vara mycket högre än forskarna kunde drömma om. Över FEMTIO PROCENT av de tillfrågade som svarade på frågan instämde. Nej, varannan individ i undersökningen vågar inte uttrycka sina politiska åsikter öppet… Något som troligen är representativt för hela vårt land. Kanske är det på sina håll ännu värre.

– Det är en otroligt viktig siffra att hålla ögonen på, säger Sten Widmalm till Dagens Nyheter.

– Det betyder att vi har strikta åsiktskorridorer. Många är rädda för att prata om sina åsikter. Det handlar ofta om frågor som rör invandring, migration, integration, religion och politisk och religiös extremism.

Widmalm anser att den politiska kulturen i Sverige präglas av även ett annat särdrag – en konstig idé om att demokratin är till för att man ska tycka lika. Han påpekar också att strävan efter att alla ska tycka lika om det mesta är en idé som har auktoritära rötter.

Att Sverige skulle vara landet lagom håller Widmalm inte med om, i stället menar han att Sverige präglas av vad han kallar de tvära kastens politik där det som var ”rasism” för bara några månader sen plötsligt är ”godkänt”. Dessa tvära kast får konsekvenser, menar han.

– Det gör att politik uppfattas som en form av hyckleri. Det driver på den typen av populism som är skadlig för demokratin och gör att folk tappar förtroendet för politiker.

Widmalm bekräftar det jag sagt i många år. Att Sverige är ett land med allvarliga villfarelser där vi älskar att betrakta oss som en liberal demokrati men där vi i själva verket är en mjuktotalitär socialistisk demokratur. För det är ren och skär socialism, detta att alla måste anpassa sig till att tycka lika. Människor är medberoende, konflikträdda och strykrädda och detta får konsekvenser för vårt samhälle. Det är därför som politikerna sitter lamslagna och vågar inte agera. Det är därför som myndigheter präglas av rädsla och tystnadskultur. Det är därför som det är så otroligt lätt att lura och blåsa och tvinga Sverige ner på knä. Det är därför som aggressiva ideologier härjar och tvingar svensken till underkastelse.

Hej svensk! Du har ansvar för ditt land. Men fortsätter du hålla tyst har du snart inget Sverige kvar. Det är den bittra sanningen.

*****

Katerina Magasin har haft en rad tekniska problem och blivit utsatt för såväl sabotage som andra typer av attacker. Jag hoppas sidan ska kunna fungera som vanligt igen.

Vill du stötta mitt författarskap får du gärna beställa min senaste satirbok, mejla på katjanouch@gmail.com och märk mejlet ”Sveriges lilla röda”, skicka din adress och vem boken ska dedikeras till så skickar jag betalningsuppgifter för att bekräfta din beställning!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

 

Swish: 1236749063

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). Bankgiro: 5630-6376

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE8150000000052311121146, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer