Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Hej Rusta, varför stanna vid korset? Gör julen till en Årstidshögtid med moské och icke-binär tonåring istället!

av | 13 nov, 2019 | Det nya Sverige

Lästid: 5 minuter

Företaget Rusta tar nu bort det kristna korset från sina ”högtidsdekorationer” eller vad de kallas, man vet ju inte numera, kanske bara ”vinterprydnader”? Men… men… Varför vara så njugga och endast eliminera det kristna korset från jul – förlåt, jag menar förstås ”högtidsdekorationerna” – på Rusta, och hos andra företag som tävlar i att ”anpassa sig till flera kunder”? Jag har tjuvlyssnat på vad framtiden kan bära i sitt högtidssköte. Ett kreativt möte på företaget Rusta, för att vara mer exakt. Häng med och känn dig inkluderad! Nästa års ”vinter” – eller till och med ”årstids”-utsmyckning kan mycket väl bli en moské med en icke-binär ensamkommande från Afghanistan istället för ett nyfött gossebarn vid det omoderna och exkluderande namnet Jesus. Oss är en chefsideolog född!

Kreativt, nytänkande ”utanför boxen”-möte på Rusta:

– Hörni, förresten, tycker inte ni att det här med kristet kors känns liksom – himla exkluderande? Borde vi inte anpassa ju… jag menar, vintern förstås!! – för fler kunder genom att liksom ta bort den där mossiga symbolen?

Osäkra blickar byts runt bordet i konferensrummet, men ingen vill ju kunna misstas för en Sverigedemokrat. Zuzie på PR stoppar snabbt undan det lilla guldkors hon bär i en kedja runt halsen under tröjan och utbrister med spelad entusiasm:

– Jo! GUD – jag menar – SHIT så bra!

Sagt och gjort. De kreativa sätter igång med sitt innovativa anpassningsarbete.

Men Marcus på marknad är inte helt nöjd.

– Jo, harklar han sig. Hela den där – högtidsgrejen – är ju oss emellan väldigt omodern, även om vi tar bort korset. Man får ju fortfarande en SVENSK känsla när man ser de här dekorationerna. Vad sägs om att vi alla tänker lite – utanför boxen – och försöker anpassa oss ännu mer efter – grupper?

– Hur tänker du nu, frågar någon.

– Jag menar, varför alls ha något så mossigt och främlingsfientligt som en KYRKA till – vintern? Borde vi inte kunna tänka mer – mångkulturellt?

Det nickas gillande från höger till vänster i konferensrummet.

Uppeldad av de andras bifall fortsätter Marcus:

– Okej, först av allt. Jesus. Kom igen, hur Svärjevänligt är det inte att fira det där jävla Jesusbarnet år ut och år in? Kan vi inte kalla honom… typ Omar?

Zuzie rynkar på näsan.

– Omar? Måste du KÖNA ett barn? Jag ogillar din brist på genustänk. Vem har sagt att detta barn föddes som binärt? I min värld borde det vara en icke-binär, vegansk och menscertifierad individ som får representera inte Vintern, utan Årstidsfirandet.

– Okej, okej, medger en skamfull Marcus. Vad sägs om att hen får heta – Jau?

Det blir tyst runt bordet.

Ingen har någonsin hört, än mindre hunnit reflektera över namnet ”Jau”, men när några minuters osäker tystnad rått, enas man om att Jau är tillräckligt normöverskridande för att det ska kunna passera och kanske inte kränka några av de grupper man önskar approchera.

– Föräldrarna bär regnbågskläder, tänker Marcus högt. De har mötts i en Prideparad… i Gaza…

Åter uppstår en stunds tystnad.

– Nåväl, allt det är smådetaljer vi kan slipa på. Viktigast är ändå ramen. Och där är KYRKAN som arkitektonisk arketyp HELT FEL. Därför måste vi ha en annan slags byggnad som dekoration för Årstidsfirandet…

– En moské! utropar Ulla ivrigt. Hon är en senior medarbetare klädd i kulört tunika i batikmönster.

– Men… Omar… jag menar, Jau… föddes hen verkligen i en moské den 24 december? råkar praktikanten Matilda undslippa sig, varpå hon genast blir åthutad av Zuzie.

– Det är inte DETALJERNA som är det viktiga. Det är INKLUDERINGEN och MÅNGFALDSTÄNKET, förstår du väl! Du är väl inte blåbrun?

Matilda skruvar på sig, rodnar, och ser ner i bordet.

– Jau kan mycket väl ha fötts i juli, tänker Zuzie högt. Eller i april. Jau kan vara en tonåring, kanske ensamkommande från Afghanistan… För att representera Det Nya Sverige.

– Adopterad av två gender fluid anti-Trump-aktivister, föreslår Ulla.

– Allt är så skevt med den här förbannade, unkna kristenheten, fortsätter Marcus. Allt, precis allt med den känns ofräscht. Och rasistiskt. Okej att en av de tre vise männen ser ut som en nyanländ, men hela den här storyn med Betlehem och allt? När man VET vilka människomördare de där israelerna är borde ingen medborgare i Sverige nånsin sjunga en enda högtidssång till där den nazistiska staten nämns. Och stjärnorna, de känns mer som raketanfall. Jag tycker vi borde ge ut ett nytt sånghäfte där vi ger förslag på nya tolkningar. Som ”Oss är en frälsare född”, med ordet Allah inom parentes. Och ”Ali var en stalledräng”. Och… Och…

Han kommer av sig, slagen av sin egen kreativitet.

– Generellt är det dags för vårt företag att lansera ett nytänk kring Årstidsfirandet, bryter VD:n in myndigt. Årstidsmaten är ju helt klart ett problem. Detta konsumerande av griskött är allt annat än anpassat efter nya kunder. Vi borde lansera ett helt nytt Årstidspaket, komplett med falafel, dopp i couscousen och lammbullar för alla som liksom vi vill ha lite mer halal i våra liv.

Hans uttalanden möts av högljudda gillanden.

– Ja, jublar Zuzie. Och så bör vi sälja hijabs till alla barn! Istället för Lucialinnen.

– Utmärkt, nickar Ulla.

Mötet börjar gå mot sitt slut. De känner sig euforiska, övertygade om att de just bidragit till att göra världen till en bättre, friare, och mindre religiöst tvingande och kvävande plats.

– Men om vi nu ändå håller på. Borde vi inte förlägga Årstidsfesten till augusti nästa år, undrar VD:n plötsligt. För att anpassa för nya kunder. Den kan ju sammanfalla med Ramadan?

Ulla brister i gråt. Det är en glädjens tårar.

Alla runt bordet reser sig.

Sedan följer en spontan applåd.

******

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig påinfo@katerinamagasin.se– dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min kommande bok är ”Anhörig Revisited” – om missbruk och medberoende, en reviderad utgåva av romanen Anhörig som kom ut första gången 2004. Beställ den här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921303/anhorig/

Min bok ”Bilden av Verkligheten” finns att köpa här:

https://www.vulkanmedia.se/bilden-av-verkligheten/

Min bok “Bilden av Sverige” finns nu i pocket och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921297/bilden-av-sverige-en-personlig-resa/

Den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund heter ”Budbärarinnan” kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer