Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Hårdare tag i Tjeckien: Misstänkta för gruppvåldtäkt riskerar tio års fängelse

av | 11 apr, 2018 | Samhälle

Lästid: 3 minuter

En brutal gruppvåldtäkt ägde rum under påskhelgen i centrala Prag. Sex algeriska män i åldrarna 20-24 förgrep sig på en irländska kvinna på ett hotellrum. Den mediala rapporteringen i Tjeckien innehåller inga spår av analyser av våldtäktsmännens eventuella trauman eller svåra barndomar. Däremot riskerar de ett hårt fängelsestraff på uppemot tio år. Fundera samtidigt på hur gruppvåldtäktsepidemin normaliserats i Sverige – och hur ofta förövare kommer undan med löjligt låga påföljder. Det svenska rättsväsendet tycks anstränga sig för att fria brutala brottslingar, och därmed offra flickors och kvinnors liv och hälsa.

Den irländsk kvinnan mötte en ung man från Algeriet i en bar i Prag och tycke uppstod. De bestämde sig för att gå vidare till hotellrummet för att fortsätta umgänget på en mer intim nivå. Väl på rummet kontaktade mannen sina fem vänner och tillsammans våldtog de därefter kvinnan. Nu sitter de sex männen i åldrarna 20-24 år häktade och riskerar tio års fängelse i Tjeckien, rapporterar tidningen blesk.cz.

Övergreppet skedde på ett hotell i centrala Prag. Kvinnan hade förgäves försvarat sig med att vädja till de unga männen att låta henne vara ifred, och försökte få dem att respektera henne genom att säga att hon var lärarinna. Detta var dock ingenting som bevekade våldtäktsmännen, utan de genomförde gruppvåldtäkten. Offret befann sig i ett hjälplöst och skräckslaget tillstånd. Efter övergreppet kontaktade hon dock polisen och de sex förövarna kunde gripas. De riskerar nu hårda straff.

Det är både intressant och sorgligt att läsa rapporteringen i tjeckisk media. Jag kan inte låta bli att reflektera över hur svensk media rapporterar om gruppvåldtäkter, och hur vanligt detta sexuella våld blivit i Sverige. Faktiskt tycks vi i dag vara så pass avtrubbade att vi knappt orkar läsa dessa vedervärdiga nyheter. ”Vanliga” våldtäkter, som förr blev löpsedlar och förstasidesstoff, blir knappt notiser i tidningarna ens, och tas inte ens upp i tv-nyheterna. Även brutala gruppvåldtäkter utomhus renderar relativt lite uppmärksamhet i pressen numera. Jag noterar även skillnad i hur tjeckisk media utan omsvep skriver om gärningsmännens ursprungsland. I Sverige lämnas som bekant inte signalement på gruppvåldtäktsmän ut av polisen. Att spekulera till orsakerna till detta är inte fruktbart. Men det behöver trots allt påpekas, då resultatet blir att budskapet är att samhället håller förövare om ryggen.

Notera även straffpåföljden som de algeriska gruppvåldtäktsmännen i Prag nu riskerar. Man kan tycka att tio år är för lite – men det är i alla fall rimligare än att de frias, eller får skrattretande samhällstjänst.

********

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

 

 

 

http://www.blesk.cz/clanek/regiony-praha-praha-zpravy/534362/znasilneni-turistky-v-centru-prahy-sest-alziranu-jde-do-vazby-hrozi-jim-10-let.html

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer